Beslut om liv och död har alltid varit en del av läkaryrket

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
0HLR Maen Yousef.
Advertisements

Palliativ sedering Bertil Axelsson
Samarbejde om demens  Samarbejdsmodellen for demens har fått 1,5 miljoner dkr för att skapa ett verktyg till att säkra ett tätare tvärsektoriellt och.
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Brukarfokus i biståndshandläggning
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Vad innebär val av vårdenhet?
Om tvång och skydd för personer med kognitiv funktionsnedsättning
Landstinget i Östergötland
LPT. Lagen om sluten psykiatrisk tvångsvård.
Planering.
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Delaktighet inom hälso- och sjukvården 1 Juni 2014 BjH.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Samordnad individuell plan
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Vårdsamverkan Fyrbodal
Patientsäkerhetslag SFS 2010:659
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Handläggning enligt SoL
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Utredningen om rätt information i vård och omsorg Rätt information i vård och omsorg Patrik Sundström, huvudsekreterare.
Preventivt arbetssätt Mål/ målområde Åstadkomma förbättringar Påverkansanalys – Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre 2013 Bättre liv för.
Om värdigt liv inom äldreomsorgen
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Ändra till startrubrik
OBS Material bearbetat av GBG: Stad
Patientlagen och information till patienter och närstående
Samordnad Individuell Plan
Patientjournallagen Ändamål
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Fastställa dödsfall Utfärda dödsbevis
Svenska Palliativregistret
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Palliativ vård och samordning
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Tillgänglighet som diskrimineringsgrund Regionjurist: Sanna Othman
Socialstyrelsens arbete på äldreområdet Lars-Erik Holm SPF-konferens, Stockholm, 25 april 2012.
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Patientmaktsperspektivet Johan Assarsson. En ny Patientlag – vad innebär det?
Basal hygien Allmänt SOSFS 2015:10 (Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg)  7 kap 4 § patientsäkerhetsförordningen.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Vad är våld i nära relationer, statistik och begrepp Haninge kommun.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Förebyggande arbete och smarta samarbeten
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Tillgängliga Samordnade Individuella Planer
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Bättre liv för sjuka äldre i Dalarna
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Patientlagen (2014:821).
Patientsäker vårddokumentation
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu
Läkarintyg för sjukpenning
Behandlingsbegränsningar i vården
Presentationens avskrift:

Beslut om liv och död har alltid varit en del av läkaryrket Men frågan blir svårare och mer aktuell när vi i högre grad än tidigare överlever svåra sjukdomar och skador, kan upprätthålla liv i fler situationer och har patienter och anhöriga som ställer krav på delaktighet i besluten.

Exempel på situationer som diskuteras Ett barn har en svår sjukdom. Föräldrarna har uppgifter från en expert att den kan behandlas. Läkaren bedömer att den livsuppehållande behandlingen inte har effekt. För tidigt födda med osäker prognos. En cancersjuk äldre kvinna vill få hjälp att avsluta sitt liv innan hon får svåra smärtor och blir helt beroende av andra. En patient som är beroende av livsuppehållande behandling begär att den ska avslutas.

Dokumentation Planeringen av patientens vård, alla bedömningar, överväganden och beslut ska dokumenteras i patientjournalen. Det ska vidare framgå av dokumentationen vilken information som getts, hur patienten har informerats, patientens ställningstagande, hur patientens beslutskompetens har bedömts och på vilket sätt vården har förvissat sig om att patienten har förstått informationen

Patientens önskan att sätta in eller avbryta en livsuppehållande behandling ska respekteras om: Patienten är beslutskompetent Välinformerad Införstådd med konse-kvenserna av olika behandlingsalternativ

Lindring Om exempelvis vård i respirator ska avbrytas ingår det i god palliativ vård att lindra patientens symtom t.ex. genom att erbjuda patienten sömnmedel eller morfin

Tvångs- och skyddsåtgärder Två föreskrifter och allmänna råd från 1980 respektive 1992 upphörde att gälla 15 juni 2010 Upphävandet innebär att det blir tydligt att inlåsning och tvång inom vård och omsorg om personer med demenssjukdom saknar stöd i lag och inte får förekomma om inte bestämmelser om nödrätt är tillämpliga Hjälpmedel som brickbord, bälte m.m. får förekomma under vissa omständigheter om den enskilde samtycker. Om en person inte kan ge samtycke kan dennes reaktion visa hur han eller hon upplever åtgärden. Den enskilde kan visa att den är trygg och accepterar de arrangemang som finns. Dörrar kan vara låsta men den enskilde får inte vara inlåst.

Skäl för upphävandet Föreskrifterna hade bristande lagstöd. Socialstyrelsen anser att det ska finnas en lag som ger begränsat stöd för tvångsåtgärder inom demensvården. Myndigheter kan dock inte föreskriva om frihetsberövande och tvång utan lagstöd. Bestämmelserna kunde tas som intäkt för ett omfattande och rutinartat tvång som vidtas på grund av brisande bemanning, bristande kompetens eller ineffektiva arbetssätt.

Hur arbetar vi med detta? Meddelandeblad, frågor och svar Direktkontakt med ett stort antal enskilda och verksamheter Kontinuerlig uppdatering av information och upprepade utskick till kommunerna Tre dialogseminarier under hösten Aktiv tillsyn

Ställföreträdarskap Krav på samtycke från personer i som saknar beslutsförmåga är vidare än tvångsåtgärder. Socialstyrelsen ser behov av en snar lösning.

Övriga arbeten inom äldreområdet Öppna jämförelser och äldreguiden Uppdrag om den palliativa vården Fokus på tillgången till vårdplatser. Äldre med psykiska ohälsa Ny värdegrund – material, utbildning Yrkeskrav för omvårdnadspersonal Certifieringssystem och lokala värdighetsgarantier Uppdrag om ökad geriatrisk och gerontologisk kompetens