Engelska kanalen bjuder på en mäktig fem meter hög dyning och efter en spännande natt siktar vi Bretagne på den franska atlantkusten. Vi lägger oss i Camaret.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Passningsövning - Korset
“Tänk över det här...” Klicka med musen för att se bildspelet...
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida” December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida”
Patientenkät sommaren -13
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 13 December 2009 bildspel nr. 13.
Solanderskolan presenterar
Geografiska begrepp svåra ord
Spänst 5 Veckors program för att förbättra din SPÄNST
Grekland bestod av flera små riken/stater
Demokrati.
Les meilleures photos de
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Grekland.
Åhoj! På sista tiden har vi varit fångar i Puerto de Mogan på södra Gran Canaria. Det har varit en upplevelse på sitt sätt… Bläddra med pilarna.
Inte Barbuda denna gång utan: Bermuda. Efter lite knappt åtta dygn till havs kommer vi fram till Bermuda. Bermuda Harbour Control ger oss tillstånd att.
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Hejsan! Nu har vi korsat en liten snutt av den hiskeliga Atlanten och landat på Nordirland.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Hur bör samhället organiseras
Kronologiskt: Här kommer nästa bildspel: Canouan och Mustique är mindre öar och St Vincent är den största, själva huvudön, i Grenadinerna.
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
280 Nm Nordsjön. Here we come!. Det börjar riktigt bra men sedan blir vi lite gröna båda två. Tja, det är väl bara att bita ihop och hoppas att det är.
Söndagsnöje för den lättroade (Typ skandinaviska seglare)
Halloj igen! Här kommer lite försenade bilder från ett kort stopp på Dominica, ett lite längre på Iles des Saintes och ännu ett kort på Guadeloupe.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 8. Nu lämnar vi San Benedicto och seglar västerut ca 70 Nm till Roca Partida.
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 10.
Hejsan! Nu har vi kollat in St Lucia under drygt en vecka. Vi har gjort tre stopp. Soufriere i söder, Marigot Bay ungefär mitt på och nu senast Rodney.
Frankrike Efter 11 dygn till havs, varav de sista 4 i kuling på Biscaya, kommer vi trötta, kalla och blöta fram till Camaret sur Mer i Bretagne.
ERGONOMI Vad är det?.
Spanien ligger framför oss. Här finns mycket att upptäcka må ni tro!
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Anna & Martin seglar i stilla havet Oktober – December 2009 Bildspel nr.2.
Ett ödesdigert misstag…
Rörelse Kapitel 7.
Isla de Coco. Gunther tyckte oxå det war wunderschön att vara framme ! Gunther tyckte oxå det war wunderschön att vara framme ! Våra två ankringsplatser.
Demokrati och hur Sverige styrs
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
HJÄRNGYMPA.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
LAND I SIKTE!!! Efter 28 långa dagar till havs är vi äntligen framme i Karibien och här kommer storyn om hur vi tog oss hit.
Historien om hur Anna & Martin seglar till Karibien.
Super Yacht Skolan En distanskurs för dig som känner att du saknar grunderna för hur man bedömer om en båt är en Super Yacht eller inte.
Hejsan! Nu har vi varit några veckor på Trinidad. Vi har bland annat roat oss med några djungelturer men kanske framför allt med den stora karnevalen.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
SIM TEAM.
Halloj! Hoppas att allt är bra med er där hemma. Här borta hos oss är det ungefär som vanligt. Vi har bytt Grenadinerna mot St Lucia och jobbar oss sakta.
Att inleda och avsluta en berättelse
DEN MAGISKA DÖRREN.
Tredje världskrig Hur kan ett tredje världskrig uppstå och vart kommer Sverige stå? Ellen, Julia, Leo och John.
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Mutationer – en förändring i arvsmassan
Rörelse Kapitel 7.
MAKTLEKAR.
-lever i havet -utan hår -mjuk och len
Presentation av Ta ej bort detta. Om du gör det är det brott mot våra regler. Reglerna hittar du under sidan OM KLASSKLUR. Läs de innan nedladdning.
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
BEANS NÖJD KUND INDEX 2015 Resultat från webbenkät.
Ett bild och text repotage
Och vecka 05 FB ® BrucElvis
Presentationens avskrift:

Engelska kanalen bjuder på en mäktig fem meter hög dyning och efter en spännande natt siktar vi Bretagne på den franska atlantkusten. Vi lägger oss i Camaret sur Mer strax utanför Brest.

Mmmmm, Aahhhhh!!!! Efter att i flera veckor färdats genom kulinariska U-länder som Norge, England och Irland frossar vi nu i det franska köket. Ostar, viner, bakverk, skaldjur, korvar, kryddor, grillade ankbröst, ostron … osv turas alla om att trängas i vår sittbrunn. Ja, vi tycker väldigt mycket om mat som du nog förstår.

I Camaret sur Mer trängs restaurangerna längs strandpromenaden. Hmm, Crêpe, skaldjur eller något från grillen kanske? Vafan, det ena behöver ju inte utesluta det andra! I Camaret sur Mer trängs restaurangerna längs strandpromenaden.

Att vara inblåst bland ostar och viner känns inte som något svidande nederlag tycker vi men trots allt vill vi komma vidare. Vår ursprungliga tanke var att segla direkt ner till La Coruna i Spanien så fort vädret lugnat ner sig lite. En resa på ungefär 2,5 dygn. Nu ser det dessvärre ut som vår väderlucka bara sträcker sig 2 dygn framåt. Därefter utlovas kraftig sydvind. Inget drömläge direkt. Vi väljer att använda våra två seglingsbara dygn till att ta oss längs kusten en bit in i Biscayabukten istället. Bretagnes kust är väldigt dramatisk. Inget man vill blåsa upp på under någon svår storm.

Vi ser väldigt många delfiner som turas om att i omgångar simma precis framför fören. Sitter man på peken kan man nästan klappa dem.

På två dagsetapper tar vi oss till Le Palais på den franska ön Belle Ile. Le Palais är en liten färgglad stad med smala gator och många caféer.

Vi roar oss bäst vi kan som vanligt.

Le Palais har ingen riktig marina utan man lägger sig helt enkelt på boj innanför vågbrytaren. Bojarna är populära och man vävs snart in till en integrerad del av den flytande skocken av båtar. Det gör oss inget alls eftersom våra franska grannar envisas med att bjuda oss godsaker och trevligt umgänge varje kväll.

La Palais har en tidvattensluss dit de flesta båtarna tar sin tillflykt när ovädret kulminerar. Vi väntar ut den värsta rusningen och går in vid näst sista slussningen innan ovädret. Vi hamnar då som sjätte båt utanpå fem andra. Vid sista slussningen fylls den återstående luckan upp med båtar och man kan då gå torrskodd från den ena sidan av kanalen till den andra.

Utanför tidvattenslussen åker vattenytan upp och ner som vanligt Utanför tidvattenslussen åker vattenytan upp och ner som vanligt. Här är två populära tabbar. Var kommer allt vatten ifrån? Vart tog allt vatten vägen?

Ett typexempel: Varför ligger alla andra jollar ända däruppe? Stabila knopar två meter under ytan. Många jollar (bla vår) Ensam jolle Vårt vapen mot denna typ av misstag är att helt enkelt spionera på hur majoriteten av andra båtägare gör. Ett typexempel: Varför ligger alla andra jollar ända däruppe?

Tillslut dyker en lämplig väderlucka upp Tillslut dyker en lämplig väderlucka upp. Med fjärilar i magen styr vi ut på den fruktade Biscaya. Grejen med Biscaya är att den delas av en kontinentalsockel. Den sydvästra delen är flera tusen meter djup medan den nordvästra bara är ett par hundra meter. Detta ger vid dåligt väder upphov till tråkiga vågor. Idag är det nästan vindstilla och vi kör för motor. Anna har rattat in Radio Swedens kortvågssändningar av OS i Aten. Det tråkiga med dessa sändninagr är att de är exakt en timme långa och bryts oavsett om det bara återstår sekunder av någon spännande tävling. Surt tycker Anna!

Vad är det där för en underlig vajande fena som sticker upp där borta Vad är det där för en underlig vajande fena som sticker upp där borta? Det visar sig vara en Sunfish eller klumpfisk som den heter på svenska. En MYCKET underlig varelse. Vi ser flera stycken. Kan väga upp till 2000 kg enligt vår fiskbok.

Detta är en annan av havets giganter Detta är en annan av havets giganter. Fenvalen blir upp till 26 meter lång och kan väga 75 ton. Vår båt är drygt 8 meter lång och väger 4 ton. Valarna är inte lika sällskapliga som delfinerna och kommer inte fram till båten och hälsar. Eftersom det är nästan vindstilla roar vi oss med att gissa var de ska dyka upp nästa gång och försöker lägga båten så nära om möjligt. En gissningslek som vi lyckas riktigt bra med. Det är en otroligt mäktig upplevelse att se de stora mörka ryggarna bryta vattenytan bara några tiotal meter bort. Vi ser kanske 20 valar under eftermiddagen.

Efter 47 timmar lägger vi nöjda till i Gijon i Spanien Efter 47 timmar lägger vi nöjda till i Gijon i Spanien. Vi sätter oss på ett café och funderar lite på de senaste dagarnas strapatser. Det känns bra att ha besegrat Biscaya så pass enkelt. Ölen smakar otroligt bra med strapatsen i backspegeln. Nu ligger hela spanska Galicien framför oss. Det ska bli spännande!