Alkoholism.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Riskbruk, skadligt bruk och beroende
Advertisements

Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Staffan Thorström, Brännebro, Gullringen -
AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT RAPPORT TILL ALCOHOL UPDATE 2009 SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL.
Familjehem och föräldraskap
Nytt landskap: helgsupande avtar; vardagsdrickande tilltar Ett gäng typiska alkoholister.
Kroppsliga komplikationer till hög alkoholkonsumtion/alkoholberoende
Vuxna barn som vårdar och hjälper sjuka föräldrar
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Ungas frågor om alkohol och droger
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Barn till missbrukare Högstadiet i Petalax
Vad innebär val av vårdenhet?
Systembolagets försök med hemleverans av alkoholdrycker - en utvärdering Mats Ramstedt1 & Thor Norström2 STAD 1Stockholm förebygger Alkohol- och.
Trafikskyddet SIRPA RAJALIN Förarens trötthet en olycksrisk.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Upptäckt och förebyggande verksamhet Göteborg 27 feb 2009 Sven Andréasson, docent Statens folkhälsoinstitut och Karolinska institutet.
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
SOCIALA PROBLEM Tryck på pil-tangenten höger så startar bildspelet automatiskt.
Ett tema om befolkningen i världen
att förebygga fall, trycksår och undernäring
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Bruk, missbruk Alkohol och droger.
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Pappa, därför är du viktig!!! Anknytning – ett band för livet
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Har du koll på buddhism?. Har du koll på buddhism?
Ungdomar & Alkohol.
Alkoholen, jag och samhället Per Blanck Varför dricker en del alkohol? Festmarkör Socialt smörjmedel Gott Förväntas göra det Stämningshöjande Ångestdämpande.
Barn som far illa Region Skåne
 En drog är en substans, syntetiskt eller icke – syntetiskt  I dagligt tal avses med droger olika rusmedel med psykoaktiv verkan – något som ändrar.
BUDDHISMEN STILLHETENS TRO.
Nordisk alkoholstatistik 2011
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
Forskarnas syn på normbrytande beteende Martin Karlberg Uppsala Universitet.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Tidiga preventionsinsatser i kommuner och företag Policyarbete och åtgärder mot riskbruk.
Resultatenheten för socialt arbete
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Vi är olika känsliga för alkohol.
Undersökning om ålänningars alkohol- och narkotikabruk samt spelvanor år 2011.
Bli bäst på Senior Alert Senior Alert Målet med timmen  När denna utbildningstimme är över så ska ni alla förstå tanken med Senior Alert.  Ni ska veta.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Agnes Engström Sandra Eriksson
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
0/00 Birgitta Rolfsdotter 2004 FYSS står för FYsisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
”Hur mår den äldre värmlänningen?” Lisa Brunzell, utvecklingsledare ”Bättre liv för sjuka äldre” i Värmland 11 maj 2012.
Alkohol Tobak: cigaretter, snus Narkotika Mediciner Anabola steroider
Alkohol och droger En översikt.
Rökning som hälsoproblem
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
Esperanda Santana Lopez
Ökad användning av antibiotika i Sverige. Sedan 1998 har antibiotikaförsäljningen i Sverige minskat. År 2004 vände dock trenden och under de senaste två.
Barn till föräldrar i missbruks- och beroendevård Jonas Raninen
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Beroendeskala Källa, folkhälsomyndigheten
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Kriminalitet Anna-karin Gålnander.
Kriminalitet Anna-karin Gålnander.
NÄR VÄLFÄRDEN GÅR FRÅN DELTID TILL HELTID
Alkohol.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Presentationens avskrift:

Alkoholism

Alkohol och tobak är de enda tillåtna drogerna i Sverige. Inledning Alkohol och tobak är de enda tillåtna drogerna i Sverige. Alkoholberoende är den vanligaste formen av beroende- och missbruksproblem i västvärlden. I Sverige beräknar man att mellan 300 000 och 500 000 personer har alkoholproblem. Det är få som själva inser att de har problem och därför är siffran på de som söker vård låg.

till familj och närstående blir också lidande av missbruket. Vad är alkoholism? Alkoholism är när man dricker så mycket alkohol under en period att man inte följer sina dagliga rutiner och dessutom far illa både fysiskt, psykiskt och socialt. Beroende eller missbruk? När man talar om alkoholberoende handlar det om fysiska och psykiska följder för den som dricker. Hjärnan och kroppen vänjer sig vid alkoholen och det blir svårt att klara sig utan. Missbruk är när mängden har ökat och det är flera dagar i veckan man dricker. Ett missbruk påverkar livssituationen genom att man missköter sitt arbete, kör bil påverkad eller hamnar i farliga situationer som slagsmål eller sexuellt utnyttjande. Relationen till familj och närstående blir också lidande av missbruket.

Symptom Ökad tolerans Abstinens Återställarbehov Minnesluckor Merbegär Kontrollförlust Lättväckt alkoholbegär Förnekelse

Vem blir alkoholist och varför? Vem som helst kan bli alkoholist. Det är inte bara de så kallade a-lagarna som driver runt på stan som är alkoholister. Faktum är att dessa bara utgör omkring 5 % av alla alkoholister. Undersökningar visar att alkoholism är ärftligt. Kanske inte fysiskt eller psykiskt men socialt. Om föräldrar ställer hårda krav på alkoholintag minskar barnets intag vilket leder till mindre chans att denna blir beroende vid högre ålder. Det är vetenskapligt bevisat att desto tidigare man börjar med alkoholkonsumtion desto lättare är det att bli alkoholist. Om alkoholism är genetiskt ärftligt råder det delade meningar. Vissa forskare säger sig veta att det är ärftligt genom gener men ingen har ännu kartlagt dessa gener.

Utan alkohol skulle alltså vårdköerna bli kortare. Hur påverkar alkohol samhället? I var fjärde sjukhussäng ligger det någon med alkoholrelaterade problem. Utan alkohol skulle alltså vårdköerna bli kortare. Var tredje av alla trafikoffer är direkt eller indirekt påverkade av alkoholism. 2000 dör varje år i Sverige på grund av alkohol eller problem relaterade till alkohol. Inom psykiatrin har hälften av alla patienterna alkoholproblem. Hälften av alla drunkningsolyckor händer vid fylla.

Utväg ur alkoholism? I Sverige finns det ett flertal olika organisationer som arbetar med att aktivt förebygga, men också hjälpa folk ur, alkoholism. Beroende på vilket landsting eller vilken kommun man bor i skiljer det sig marginellt på vilket sätt man erbjuds hjälp. Det vanligaste är att man via vårdcentral får en remiss till en alkohol- eller psykiatriskklinik. I vissa fall finns speciella mottagningar för personer med alkoholrelaterade problem.

15 år och äldre. År 1996 var siffran 8,4 liter. År 2004 beräknades den totala konsumtionen till 10,5 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre. År 1996 var siffran 8,4 liter. En ökad försäljning på Systembolaget är en betydande orsak till den ökade konsumtionen på senare år, men även försäljningen på restauranger och införseln via resor har ökat. Män dricker mer än dubbelt så mycket alkohol som kvinnor, men även kvinnorna har ökat sin konsumtion. Anledningen till att den totala konsumtionen ökar är att vi dricker allt oftare, men mönstret om veckoslutsdrickande kvarstår. Vi dricker mest under sommaren. Av de olika alkoholdryckerna är det vin svenskar dricker mest.

Källförteckning http://www.vardguiden.se/sjukdomar-och-rad/omraden/sjukdomar-och-besvar/akoholberoende http://www.skane.se/templates/page.aspx?id=123296 http://web4health.info/sv/answers/add-alcohol-how.htm http://www.herrljunga.se/images/18.147ef61b125dfb6e99e80001236/Trappan+alkoholism.jpg