Ekomatcentrum, 12 November, 2013 Minna Epps, Verksamhetschef, MSC Östersjöområdet
Vår vision “Haven ska sjuda av marint liv och fiskebestånden skyddas för denna och kommande generationer”.
Hur uppnår vi vårt mål? Fiske Oberoende certifiering av fiske Spårbarhets-certifiering av handelskedjan Miljömärke licens Konsument Produkt
MSC-certifierade fisken 8% av globalt kommersiellt fiske är MSC-certifierat 13 MSC-kontor 200 certifierade (7 MT) 105 i full granskning 40-50 fisken i förhandsgranskning
MSC-certifierade arter 129 arter i MSC-programmet (78 certifierade arter) Mackerel (Scomber scombrus) Hake (Merluccius paradoxus och Merluccius capensis) Plaice (Pleuronectes platessa) Herring (Clupea harengus) Blue shell mussel (Mytilus edulis) North Sea shrimp (Pandalus borealis) Hoki (Macruronus novaezelandiae) + Min kollega (Susanna) kommer gå in mer i detalj på det kommersiella värdet och intresset om dessa och andra arter… Nephrops (Nephrops norvegicus) Alaska Pollock (Theragra chalcogramma) Cod (Gadus morhua) Haddock (Melanogrammus aeglefinus) Salmon (Onchorhyncus nerka) Tuna (Thunnus alalunga)
> 21,000 MSC-märkta produkter 400 nya produkter per månad 106 länder Sverige: 1452 produkter
Antal MSC-märkta produkter per land
Konsument kännedom av MSC:s miljömärke “Har du sett denna logotypen för?” “Vad betyder den för dig?” Germany the highest 30% average recognised 9% average describe what the MSC stands for
ICA:s konsumentundersökning Informationskanaler Procent (%) ICA’s konsument tidning 55,9% Mer information på packeteringen 41,7% Bättre och tydligare skyltning I butik 48,9% Hyllor 28,7% Hemsidan 15,2% Mer personlig guidning i butik 12,7% TV skärmar I butik 7,7% QR koder 4,3% Facebook 4,1%
Produkt integritet Oberoende/tredjeparts verifikation av spårbarhet Bekräftar att produkten kommer från ett hållbart fiske Konsument trygghet Marknadsbaserade incentament fungerar bäst utan fusk! MSC DNA projekt MSC Chain of Custody program is there to ensure that any product found on shelf bearing the MSC ecolabel does indeed come from a MSC certified fishery. Your customers, and the end Consumers, need to believe that the claims made on pack are true, otherwise why should they buy in? The MSC COC program also protects the investment of those at the fishery level and within the supply chain that have investment in the MSC program
Skillnader på vattnet Environmental Benefits Minskat utkast och bifångst Skapandet av marina skyddade områden Insamling av data och forskning www.msc.org/documents/environmental-benefits/measuring-environmental- impacts-report-2011
Beståndanalys “Eco-Label Conveys Reliable Information on Fish Stock Health to Seafood Consumers”. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0043765
MSC vs icke-MSC-certifierade fiskebestånd Jämförelse utav status mellan 44 av de MSC-certifierade bestånden och 176 icke- certifierade bestånd 0.5 BMSY 1.3 BMSY (a) MSC certifierade bestånd (n=44) (b) Samtliga bestånd (n=176) (c) Fisken på bestånd som genomgått förhandsgranskning men som inte fortsatt in i full granskning (n=25) 82% of certified fisheries were at or above biomass levels that would produce maximum sustainable yield (MSY), compared to 48% of uncertified fisheries Of fisheries that complete MSC pre-assessment those that achieve certification have average exploitation rates of 51% of the rate producing MSY, compared to 92% for those that do not. Källa: How sustainable is ecolabelled seafood? N.Gutiérrez, et al, 2012, Plos One
Kontinuerlig utvärdering av MSC Öka förståelsen för de miljömässiga och organisatoriska effekterna av MSC- programmet Ge en vetenskaplig grund för en transparent, opartisk och konsekvent utvärdering av hur effektivt MSC:s arbete är Följa MSC:s miljöpåverkan för att kontrollera att intressenters deltagande bidrar till att förbättra den marina miljön http://www.msc.org/documents/environmental-benefits/global-impacts/msc-global-impacts-report-2013
Global Impacts Report- Syfte Öka förståelsen för de miljömässiga och organisatoriska effekterna av MSC-programmet Ge en vetenskaplig grund för en transparent, opartisk och konsekvent utvärdering av hur effektivt MSC:s arbete är Följa MSC:s miljöpåverkan för att kontrollera att intressenters deltagande bidrar till att förbättra den marina miljön
Resultat - övergripande MSC-certifierade fisk och skaldjur utgör omkring 7 procent av all den vildfångade fångsten Fisken i utvecklingsländer står för 8 procent av de MSC:s certifierade fiskena 86 procent av de certifierade fiskena kan påvisa att fiskbestånden de fiskar på ligger i linje med eller över bästa praxis för fiskebestånden
Resultat- förbättringar 1100 handlingsplaner har utvecklats Varav 400 har avslutats sedan år 2000 De största förbättringarna har varit inom fångst kontroll system (41%) ETP (Endangered, threatend and protected species) 35% Havsbotten påverkan : 27% Invändningar har varit konstant Efter att ha blivit MSC-certifierade har fisken uppvisat nästan 400 förbättringar som innefattar minskade bifångster, formalisering av fångststrategier och många fler är under utveckling. Independant adjucators- due to active stakeholder engagement i granskningsprocessen samt i policyutvecklingen
Data och indikatorer Miljöindikatorer Antal certifierade bestånd vid hållbara nivåer 60 - 79 Stock Status 1.1.1 80 - 89 90-100
Data och indikatorer Miljöindikatorer Antal och hastighet av implementerade handlingsplaner 2009 2010 2011 Blue bars representing the completed action plans and yellow representing action plans to be completed Second graph represents 5 years certification period 40-60% av vilkor uppnådda vid tredje revisionen
Data ochIndicatorer Organisationsindikatorer Antal certifierade fisken från utvecklingsländer 8% of MSC fisheries from DW countries
MSC i Sverige Certifierade fisken- torsk, sill, gös och makrill (avstängt) Fisken under granskning- Östersjö sill och skarpsill, blåmusslor, kräftfiske, Kalix löjrom > 70 MSC-certifierade företag > 1400 MSC-märkta produkter- 51% Restaurang/Storkök Stämmer fiskeinformationen?
Östra östersjötorsken- Villkor Inom ett år ska fisket: Komplettera forskningsdata om landad fisk, utkast och Natura 2000-områden Inom tre år ska fisket: Utveckla en förvaltningsstrategi för att mildra påverkan på ekosystemet Inom fem år ska fisket: Implementerad den framtagna strategin I enlighet med MSC:s förbättringsanda, ställs alltid villkor på alla indikatorer som ligger mellan 60 och 80 p. Första årsrevisionen gjord: Alla villkor uppfyllda, förutom en om bifångst som fortfarande pågår, men med tillfredsställande rytm och innehåll.
Skinny cod… Augusti 2012, Bornholm Sea Foto: D Stepputtis
Restaurang och storkök
Första MSC certifierade krogen i Stockholm! ”Det var inspirerande att se att vårt intresse för MSC certifieringen gav ringar på vattnet och att vi skapade en större efterfrågan på hållbara fisk och skaldjursprodukter.” Daniel Frick, Delägare, B.A.R.
MSC-certifierade fiskdiskar MSC-certifierade fiskar har hittat till ICA! Det kommer mera.. ICA Torgkassen blir först ut med MSC-certifierad fiskdisk i Uppsala. ”Vi har alltid jobbat aktivt med miljö och sedan vi fick Årets miljöpris 2010 har vi ännu mer att leva upp till. Därför känns det extra kul att fiskdisken nu blir MSC-certifierad”, säger Petra Flygare, ICA Torgkassen Genom att vi säljer mer miljömärkt fisk bidrar vi tillsammans med våra kunder till en utveckling för ett mer hållbart fiske”, säger Petra
Målsättning- 100% MSC
Fish and Kids- MSC:s skolprojekt Inga licensavgifter för skolor och dagis Stimulerande för ledning och personal Tema dag för barn Ca 70 % av den fisk som serveras i skolor kommer från en MSC-certifierad leverantör Varför är inte fler kommuner MSC-certifierade? Grasping the need for certification and the value of product integrity of the ecolabel Group CoC for the caterers – taking the final step Business relationships- the ecolabel as a additional value to the brand
Världshavsdagen
Smaka på Stockholm- kockduell
MSC firar 10 år på svensk marknad Landsomfattande jubileumskampanj Samarbete MSC och Findus April 2013 i 240 butiker Rabattkupong på Hoki med hoki-recept och MSC-information Coop, ICA, City Gross, Hemköp, City Sparköp m fl
Blå fisk- en kokbok för havet (kocklandslaget)
Porträtt av alla fiskarna
2 recept per kock- gratis
MSC:s Östersjöteam Minna Epps Verksamhetschef Linda Sörnäs Kommunikationschef Susanna Blomqvist Marknadschef Cecilia Lenbäck Utbildnings och marknadsansvarig Kommunikation & Marknadsföring Danmark Projektledare Polen 2013 Projektledare Finland 2014 Vivien Schröder Fiskeriansvarig Chris Bolwig Licensansvarig
Tack för uppmärksamheten! Följ oss på Facebook.com/blafisk
Wild caught vs Farmed fish