Gatukultur, ny etnicitet och heroinmissbruk

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
låt oss presentera SLIDEPLAYER.SE
Advertisements

Grekerna.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Mio min strumpa av Josef och Elin. Det var en gång en kille som hette Mio. Han hade en pappa som hade ett slott. Hans lillebror var fångad av den mäktiga.

Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
PUBLIKT ENTREPRENÖRSKAP
Att skriva en krönika Hur och vad.
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Att kläcka och vaska idéer
Pronomen.
Markör Marknad och Kommunikation AB 2009
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Läsfrämjande inom studieförbunden Kultur i Väst
Les meilleures photos de
Compare 8/2 Ulf Mellström Centrum för genusforskning, Karlstads universitet Jakob Svensson, HumanIT, Karlstads universitet.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Nu har våren kommit till Pollux
Nationalitet, etnicitet, klass & kön
GRÖNA SIDAN UPP, TRÄFF , Kjell Persson.
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Tips för att vänskapen ska hålla i sig.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
”Många tror liksom att livet går som det går, att det nästan är lite förutbestämt. Men man gör ju livet. Man bestämmer själv vad man vill göra.” Sofia,
Tankar och träning vid Parkinsons sjukdom
Verbet att vara.
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Med pengar kan du köpa dig ett hus, ....men inte ett hem.
En PowerPoint om PowerPoint
Varför nio träbitar? Barnens funderingar - Jag ska tänka - Tavlan (whiteboard) Tror ni den fastnar där, undrar Annika. Annika provar och den trillar ner.
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Ta ställning och handla!
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
Läroplansnätverk förskola
Ibland finns det gånger då man nog önskar att man inte blev fotograferad… ☻
Algebra och ekvationer
Tillvägagångssätt 1-sidig enkät

Etik Moral Filosofi.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
SIM TEAM.
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
Kroppsideal & idrott Idrott, träning och kroppsuppfattning
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
”Picknick i sängen” och andra erfarenheter Annette Leger Barndiabetessjuksköterska Lund 6 mars 2012.
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Var tredje timme dör en förälder till ett barn under 18 år i Sverige.
Kaktusen är taggig, har en mjuk insida, och är en riktig överlevare. Alla kaktusar kan blomma om förutsättningarna är de rätta!
Religion?.
Att Skapa Serier.
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Grekerna.
Positioneringar driver den sociala processen copyright thomas åström 1. Positioneringarna driver den sociala processen framåt. 2. Drivkraften är det som.
ALEXANDRE DUMAS d.ä
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Barn och stress.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Istiden, Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern
Klass strukturen.
Oscar Pripp Uppsala universitet.  Att reflektera över sitt sätt att tänka och agera  Att lära sig om hur vi brukar uttolka varandra  Att lära sig hur.
Lagsammanhållning.
Konsten att läsa skönlitteratur
Barnkonventionen.
Religion.
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Presentationens avskrift:

Gatukultur, ny etnicitet och heroinmissbruk Philip Lalander, professor i socialt arbete, Hälsa & samhälle, Malmö Högskola

Etnografiska studier Hela världen är din: En bok om unga heroinister, 2001. (1999-2001) Respekt: Gatukultur, ny etnicitet och droger, 2009 (2003-2009). Totalt har jag träffat mer än 100 heroinerfarna Norrköpingsbor. I skuggan av heroinet (pågående uppfölj-ningsstudie 10 år efter)

Vägen till ett heroinmissbruk Inte helt oerfarna; intresse för skruvade upplevelser sedan tidigare; avdramatisering. Starka upplevelser av drogritualer; känslan av hemlighet och av stark gemenskap i små kollektiv.

Flytten från Chile och de tidiga åren Andra vågen chilenare, inga hjältar i kampen mot Pinochet. Sveriges sociala och ekonomiska klimat hade ändrats. Med Bourdieus ord; inte mycket socialt, ekonomiskt och kulturellt kapital. Känslan av förlust av den ursprungliga sociala och kulturella världen; detta förstärktes i Sverige. Etnoromantik.

Vänner med liknande erfarenheter och liknande känslotillstånd blev en lösning och en form av självterapeutiskt forum Alonzo: Alla kände igen sej i alla. Alla hade likadana problem med skilda föräldrar eller problem hemifrån och såna saker och då sökte man ju stöd hos varandra. Philip: Mm. Alonzo: Vännerna var ju viktigare än familjen, så man umgicks med dom hela tiden. Så man försökte ju hjälpa varann hela tiden. Existentiellt broderskap I detta nätverk skapades vad man kan kalla en gatukultur

I goda och onda tider Mira amigo, estoy cansado De esta vida llena de amargura Somos hermanos aqui en la calle Somos todos con risa y furia Si algo pasa alla en la casa Puedes contar a nosotros pa todo … En las buenas y en las malas

En bild av gatan skapas i gruppen Livet blir som ett drama, som en film som man spelar en viktig roll i. En extradimension skapas i miljonprogrammet, man blir kvarterets väktare, protect el barrio.

Det här är vårt ”barrio” Vi sa alltid, ”det här var är vårt barrio”, det var där vi var (tvekar), där vi hade befäl över (skrattar till), enligt oss. Hageby tillhörde oss. När vi stod däruppe påverkades vi av filmen Blood in Blood out, när de också gjorde så i filmen, och det var fint. På natten såg man belysningen, man såg hela barriot, det var fint. (Miguel, 21 år)

Det är inget chilenskt eller ”invandraraktigt” i att sälja och använda droger Gatukulturen influerades snarare från olika delar av världen, som en konsekvens av social och ekonomisk marginalisering. Filmen Blood in Blood out var en viktig influens. Reggae och rastafari från Jamaica. Rap från East LA, East Harlem etc. Även influenser från en lokal gatukultur i Chile var viktiga. Det handlar om ”ny etnicitet”, en mix snarare än något som har att göra med en ursprunglig plats och ett kulturellt centrum. Det är fråga om en global motkultur. De unga förenas i känslan av alienation: Alienation is my nation (Sernhede 2001).

Heroin och heroinaffärer … Inte lika dramatiskt som för en novis … Stora pengar och ett sätt att gestalta vuxenhet, att växa upp fort … Storlangarna sökte unga med street smartness som hade valt sida Genom drogens effekter blir det reella livet oproblematiskt