Vad är orsaken till problemet?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vet du om att klimatet förändras?
Advertisements

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
HVDC och bilder Vilken är politikens roll i en starkt föränderlig energimarknad?
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Vill du bli ett energigeni?
Allmänningens dilemma
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG.
Klimatförändringar.
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Energiformer och energikällor
MILJÖ.
vanliga bilar vs miljöbilar
Vår hållbara skola.
Fossilbränslefri region
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el? Hur man kan minska energianvändningen Bra energikällor för uppvärmning och el Jämföra kostnaderna och miljöpåverkan.
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Energiteknik Teknik direkt s
Energiråd för kontor Hej och välkommen till detta möte som ska handla om energieffektivisering på kontor. Just energieffektivisering har inte alltid varit.
Bidra till en hållbar tillväxt i Kalmar län – fler jobb och mer export göra att Kalmar län år 2030 inte har några nettoutsläpp av fossil koldioxid effektivisera.
Natt på jorden.
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Varför är CCS viktigt? Klimatkonferens i Göteborg 27 januari 2009 Sten Åfeldt Enhetschef Enheten för kraftproduktion.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Energikällor.
Olika energiformer Energiprincipen
Växthus-effekten The Greenhouse Effect.
Energiförsörjning.
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
Vind, vatten och jord
Val av transport till resmålet.
Energisamhällets framväxt
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Heat 1 Energi från avfall. Esbo Försäljningschef Dan Blomster Fortum Heat.
Chalmers, Energi och miljö, Fysisk Resursteori
Forma ett nytt internationellt avtal EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimatförändringarna.
Tema: Hållbar utveckling
Energianläggningar Ångkraft El- och/eller värmeproduktion
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Film.
Energiteknik Teknik direkt s
IEA och IPCC hävdar att de fossila bränslenas användning kommer att öka.
Solceller s
Väder- och Klimatförändringar
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
OBS tråkigt. FFörnybara energiresurser är t.ex. sol, vind och vatten. BByter ut fossila bränslen. SSläpper inte ut några giftiga ämnen eller växthusgaser.
Varför?.
Vår hållbara skola. Vi kommer att ta upp: Grön el Hur man kan minska energianvändningen Bra energikällor för uppvärmning av vatten och el Vad vi har valt.
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Klimatförändringar.
Min friggebod Skiss i 3D Miljö/omgivning Vad den ska användas till Material Motivera materialval Jämför med ett annat material, varför är ditt val bättre?
Energi Åk
Hållbar Utveckling. Här är fem punkter om vad hållbar utveckling är. Hållbar utveckling är när man tar ansvar så att det inte äventyrar framtiden för.
Kunskap – Nyckel – Förändring av natur, miljö och klimat. Ett program av K-G Ahlström, med enkel och saklig fakta om energi. ©K-G Ahlström 1.
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Inför solenergilabben
Umeå 2016.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Vad kan du om kemi?.
Klimat och miljö.
Produktion, handel och transport
De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen.
Solenergi.
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Vad är orsaken till problemet? Ökad efterfrågan på energi i världen när levnadsstandarden ökar. Fossila bränslen ger förstärkt växthuseffekt och leder till klimatförändringar och natur- katastrofer. Det blir t.ex. översvämningar och isarna smälter.

Men är energi viktigt?

BNP/inv. + elektricitet/inv.

BNP/inv. + medellivslängd

Framtidens energikällor

Krav på energikällor Billiga i drift Lågt utsläpp av koldioxid Ge mycket energi En placering som inte stör omgivning Säkerhet

Effektivisering av energikällor - några exempel Sol Vind Vätgas (bränsleceller) Stjärnornas energi (fusion) Passivhus Transporter (hybrid, alkohol, el, biobränslen samt naturgas)

Sol Elektricitet Forskarna har en idé om att kunna bygga ett stort område i Saharaöknen med solceller som skulle kunna försörja hela Europa med energi Solens energi kommer att lagras i salt som är upphettat till 400 grader som sedan kommer att driva ångturbiner som producerar energi Innehållet för detta kommer 2000 forskare att lägga fram till klimatkonferensen i Köpenhamn i december 2009 och genom detta energi- alternativ kommer målet om att 20% av EU:s klimatmål till 2020 att uppfyllas. Om det fungerar...

Vind Utveckling av vertikal vindkraft ger följande: Elektricitet Utveckling av vertikal vindkraft ger följande: Mer utvunnen energi Lägre underhålls och drift kostnader Klarar överlast av vind Robust konstruktion

Vindkraftanvändning Tyskland 17,5 TWh/år Spanien 7,1 TWh/år Danmark 4,9 TWh/år Italien 1,4 TWh/år Sverige 0,6 TWh/år Sveriges mål är att 2015 kunna producera 10 TWh/år

Novaprojektet Vindkraftbjässen är något högre än Kista Science-tower närmare bestämt 120 m och dess konstruktion kommer göra vindkraftverket mycket säkrare, färre rörliga delar samt få och lägre reparationskostnader Denna konstruktion kommer att kunna ge 9 MW och målet är att bygga en vindkraftpark som kan ge en effekt på 1GW med dessa vindkraftverk

Vätgas (bränsleceller) Transport Bränslet är vätgas och avgaserna är vatten. Man kan även använda en större bränslecell till större anläggningar men dessa bränsleceller kommer även att bli en fördel för trasnsporter. Problemet är tillverkningen av vätgasen och hur miljövänligt detta blir beror på råvaran. Dagens teknik gör det billigare att använda bensin eller olja för att tillverka dessa celler.

Stjärnornas energi (fusion) Elektricitet + värme Vi utnyttjar solens rektioner för att få en nästan oändlig energikälla. Fusion skulle kunna försörja en medelstor stad med el energi. Påverkar inte ozonlagret eller växthuseffekten samt att radioaktiviteten är väldigt låg. Problemet är den höga temperaturen vid kollision av två kärnor. Det krävs även starka magnetfält.

Passivhus Effektivisering! Energisnåla hus, använder överskotts-värme från människor, lampor, elektriska apparater mm. Tjock isolering Värmeåtervinning (värmeväxlare) Solfångare på taket Större fönster mot söder

Transporter

Bil Forskarna ser denna energifråga som mycket svår men de framtida bränslena kommer troligtvis att bli alkoholbilar, hybridbilar samt elbilar För forskarna handlar det mest om komponentnivån och systemnivån som måste utvecklas Komponentnivån handlar om att det som driver fordonet framåt ska effektiviseras och systemnivån handlar om att t.ex. trafiken ska gå effektivare.

Flyg Det brittiska flygbolaget Virgin Atlantic ska bli det första att använda biobränsle i ett flygplan. Det har gjorts en flygning med biobränsle och en utav motorerna drevs av kokosolja från 150000 kokosnötter. Man testar även att kunna flyg med naturgas men än så länge finns det för små mängder för att använda detta fullt ut.

Sammanfattning För att skapa en hållbar utveckling är det viktigt att: Det grundläggande energibehovet täcks, inte minst för länder i behov av ekonomisk utveckling Få fram nya energikällor som inte bidrar till den globala uppvärmningen Utveckla de förnyelsebara energikällorna Energieffektivisera

Källor nyteknik.se miljoportalen.se chalmers.se dn.se gapminder.org

Arbetet av: Christoffer & Patrik 9D