Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen."— Presentationens avskrift:

1

2 De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen går fort. Personligen är jag väldigt optimistisk till möjligheterna som kommer med alla de teknologiska genombrott som görs. Jag tänkte prata lite om några teknologier där det verkligen rör på sig och lite om hur vi försöker använda oss av dessa här i VGR och Fyrbodal.

3 Hållbar energi En av nyckelfrågorna för hållbarhet är tillgång till ”ren” energi. Jag valde en lite traditionell bild av en kommersiell byggnad med solceller för att symbolisera detta. Annars finns det fler exempel på mer integrerade lösningar som nästan inte syns, som t ex denna (klick)

4 Hållbar energi Copenhagen School är täckt med solpaneler och man producerar ungefär hälften av den energi man behöver. Effektiviteten på solpanelerna ökar snabbt samtidigt som priserna går ner. Redan idag är produktionkostnaden för solel lägre än distributionskostnaden (förklara) i 80% av de globala marknaderna! 2020 producera på taken för 4c/kWh. Transmission 7c. Utmaningen är givetvis hur man hanterar skillnaden mellan tillgång till solenergi och när energin behövs, men som tur är så går utvecklingen av batterier ännu snabbare. Detta innebär att man tror att inom 3-5 år så kommer man, åtminstone i lite mer solintensiva delar av världen än där vi bor, betala mindre för att ha egna solceller plus batteripackar för lagring än vad man idag betalar för överföringen av el från kraftverken till våra hus. Alltså: Även om kärn- eller vattenkraftverk skulle vara gratis så kommer vi inte vilja ha den. Överföringskostnaden är högre än att generera och lagra sin egen solel! Redan idag används solel för att driva pumpar som pumpar upp olja. Man vill inte ha dieseldrivna pumpar även när man har fri tillgång på olja!

5 Nya transportmöjligheter
Kommersiell och privata transporter kommer kunna sköta sig själva. Autonoma fordon kommer, och de kommer snart. Olyckan i USA med Uber kommer med all säkerhet inte att stoppa det. Kombinera detta med att fordonen är elektrifierade med energi från sol så ger det fantastiska möjligheter, inte minst för oss som bor lite vid sidan om de riktigt stora städerna. Kommunikationer är viktigt, både för personer som privatpersoner, för oss som arbetskraft och för de produkter som vi producerar. Tänk att kunna använda hela resan från huset till arbetsplatsen läsa, sova eller jobba, även om man bor i Mellerud och jobbar i Munkedal! Och kostnaden för den här transporten kommer vara betydligt mycket billigare än historiskt. En elbil kostar ungefär 2 kr/mil i energi idag. Om du har egna solpaneler på taket så blir det ännu billigare. Underhållet på en elbil är också lägre. Förbräniningsmotor och resten av drivlinan har ca 2000 rörliga delar. En elbil har 20.

6 Robotar

7 Robotar

8 Easter Parade NYC 1900

9 Easter Parade NYC 1913 Vad gör vi då? Kan prata länge om det, men hinner bara några korta exempel!

10 Robotar - Vad gör vi?

11 Elektrifiering & AD - Vad gör vi?

12 Energi - Vad gör vi? Energikontor 2.0

13 Vad mer gör vi? Satsning på framtidens biobaserade material
Nyttja och vårda havet som resurs Sotenäs symbios – ett verkligt slutet kretslopp. Börjar med fiskodling på land (mer miljövänligt), kommande steg tar det som blir avfall från föregående. På vägen odlas alger, får ut näriungstillskott och kanske läkemedel, får ämnen som hjälper till att effektivisera solceller (elger som är duktiga på att nyttja det lilla ljus som tränger ner till botten) och till slut blir det biogas av de sista resterna. Vinnväxtsatsning Smart Ocean.


Ladda ner ppt "De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen."

Liknande presentationer


Google-annonser