Nu har våren kommit till Pollux

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Speldosan.
En presentation om verksamheten på Bamse
Samtala om böcker.
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Intresset uppstod… (Barns inflytande)
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
Ta ställning Samarbeta Argumentera Respektera.
Barnanpassad utredning
Läroplan för förskolan (Reviderad 2010)
Föräldramöte 12 september 2011
Exempel utifrån ett antal målområden
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN
Likabehandlingsarbete mot diskriminering och kränkande behandling
Vecka 45 Experiment På måndagen kom Bibbi med en kasse. Vad kan det vara i den? Bibbi hade köpt en maskin som hette moster Hulda. Vad gör man med den ?
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
FÄRGER Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Ekolle hösten 2013 TEMA: Vatten
Ett temainriktat arbetssätt
Varför nio träbitar? Barnens funderingar - Jag ska tänka - Tavlan (whiteboard) Tror ni den fastnar där, undrar Annika. Annika provar och den trillar ner.
BABBLARNAS FÖRSTA LÅT Hämtad från Youtube.
Vattnet i växtriket Solrosfest på hela förskolan: Tidigt på våren delas solrosfröer ut till alla avdelningar. Varje avdelning, barn och vuxna, diskuterar.
Förändringarna av förskolans läroplan och den nya skollagen
Rosen hösten 2014 Vår vision:
Läroplan för förskolan Victoria Blom Solna 5 maj 2011
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Välkommen till Skogsduvans föräldramöte!
Läroplansnätverk förskola
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
SIM TEAM.
Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling.
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
BRIS är en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället.
Godhet “Att gör gott”.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Naturkunskap i förskoleklass
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Ett Arvsfondsprojekt i Åre kommun Målgrupp är alla barn1-9 år + deras personal.
Kvalitetsredovisning ht-2014 vt Dungen. Normer och värden Hösten 2014 började med reflektioner kring normer och värden. Vi ville utveckla barnens.
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
VERKSTAN PÅ LILLSTIMMET AKTIONSFORSKNING 07/08. AKTIONSFORSKNING LILLSTIMMET Skapande verksamhet VAD VI GÖR Promenad Sångsamling Hallen Blöjbyte Fri lek.
Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER.
Föräldramöte Välkomna!.
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Verksamhetsbeskrivning
”Ester Arg och Daisy Galej” och Babblarna
Vad innebär ett mål för lärande eller utveckling
Presentationens avskrift:

Nu har våren kommit till Pollux Vi tyckte det var bra att börja så krasse, eftersom man såg resultat snabbt. Vi hade krasse på smörgåsen till frukost och mellanmål. Det tyckte barnen var gott. Sedan var det dags att så tomater. Barnen fick ta jord i en mjölkkartong som de sedan lade en tomatskiva på, vatten sprutades på tomatskivan. Efter ett par veckor hade det börjat komma små plantor. Plantorna tog de sedan med sig hem. Nu hoppas vi att barnen kan följa fröets utveckling och tillväxt , så att de kan dokumentera både genom hypoteser samt genom egna bilder och foton som de kan ta med till Pollux. De har också fått måla av ett stilleben med tomater. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar nyfikenhet, intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra och för enkla naturvetenskapliga fenomen, liksom sitt kunnande om växter och djur utvecklar sin förmåga att lyssna, berätta, reflektera och ge uttryck för sina uppfattningar, utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande. utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama Barnen kom på många andra frön och kärnor som de ville plantera såsom melon, citron, avocado, paprika mm. Vi tog ut bilder från datorn som vi placerade vid barnens planteringar. Några barn tyckte att vi skulle plantera en skiva inlagd rödbeta, så det fick vi ju prova. Kan det komma en rödbeta måntro? Här tecknar vi ”citron”

Vad händer med tomatplantorna om vi sätter dem kallt/varmt, ljust/mörkt, vattnar dem/vattnar dem inte? Barnen planterade om plantorna, så det blev en planta i varje kartong. De skrev lappar som vi skulle sätta på kartongerna. Nu var det dags att placera ut plantorna. Men var skulle vi sätta dem? Barnen hade många förslag: Kallt – i kylen, i Åre, i frysen Varmt – i växthuset Ljust – i fönstret Mörkt – under soffan, i en låda, i Babblarpåsen, bygga upp kuddar runt om När vi pratade om att vattna plantan med vatten, så tyckte de att vi kunde väl vattna med något annat ex mjölk. Vi bestämde även att vattna med färgat vatten. Nu får vi se vad som kommer att hända med våra plantor. Kommer de att växa, så det kan bli tomater på dem?

Nu har Babblarna börjat följa med barnen hem igen, så uppdragen är i full gång. Babba Diddi Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära, utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga utvecklar sin förmåga att lyssna, berätta, reflektera och ge uttryck för sina uppfattningar utvecklar ett rikt och nyanserat talspråk och sin förmåga att kommunicera med andra och att uttrycka tankar utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama Förskolans arbete med barnen skall ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen där föräldrarna får möjlighet till delaktighet i verksamheten Bobbo Bibbi