2013-11-14 Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Olof Sundin, Fil dr Informationsstrategier och yrkesidentiteter - en studie av sjuksköterskors relation till fackinformation.
Advertisements

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
FTFs motionsskola.
Leg sjukgymnast, medicine doktor
Vem bestämmer - du eller chefen?
~ Den första mobiltelefonen ~
1.Tar ansvar för skolans inredning och material så vi får en trivsam skola utan klotter, skadegörelse och nedskräpning. 2.Använder inte snus, tobak eller.
HAKIR (handkirurgiskt kvalitetsregister) Ett samarbete mellan Södersjukhuset AB Linköpings Universitetssjukhus Skånes universitetssjukhus i Malmö Uppsala.
Patientenkät sommaren -13
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
En presentation för dig som är lärare
Lektion 4 Kort om olika typer av statsskick/politiska ideologier.
Ledarutveckling över gränserna 2012/2013
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
Demokrati och diktatur
”Vården kände sig drabbad av mig och jag kände mig drabbad av vården”
Från traditionell vårdbyggnad till integrerade vårdformer
Migrationsverket - Asyl, besök, bosättning, medborgarskap medarbetare
© 2013 ANTROP Resan genom äldrevården och äldreomsorgen i Uppsala län Hur kan vi göra den bättre?
modell för bättre kommunikation mellan vårdpersonal
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
ERGONOMI Vad är det?.
Vårdplanering Liselott Sjöqvist Västmanlands Sjukhus.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Seniorbarometern Skandia Sv Informationsklass: Öppen 2 Bakgrund och metod Bakgrund Syfte Målgrupp Metod I Seniorbarometern har Skandia låtit intervjua.
Patientsäkerhetsronder
Vård i rimlig tid Region Skåne Lund
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Mark Särskilt boende.
Vårmöte 2014 NU-sjukvården NÄL.
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
Distriktssköterska Annelie Bobeck-Axling
Ett projektarbete under ST i allmänmedicin av Magnus Röjvall
Agneta Törnquist Äldreforskardagen den 21 mars 2012
Vårdares inställning och upplevelse till familjers betydelse i omvårdnaden inom rättspsykiatrin Bukurije Kunushevci Helena Otteborn.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Behovsanalys och brukardialog 2011
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
LEDER LOKAL- OCH ORGANISATIONSUTVECKLING TILL EN PERSONCENTRERAD VÅRD? Forskningsprojekt inom profilområdet Hälsa, miljö och vård.
Projektledare Åsa Bruhn, Högskolan Dalarna
Antal nyinsjuknade fall av tjocktarmscancer (Östergötland, )
Senior alert – nuläge 24 oktober 2012 Kristina Sjölund Helene Lysander Skog Emma Englander.
Att besöka skolor Camilla Bergvall, ordförande Djurens Rätt Helsingborg & Hanna Eriksson, vice ordförande Djurens Rätt Helsingborg
Ingrid Lindberg, Elin Carlson och Stefan Frisk Medicinkliniken Eksjö
Det finns inga modeller Tillåt olikheter och frihet under ansvar.
MÄVA Akutmottagningen NÄL
Patientstyrd gruppundervisning Carina Holmesson Kliniken för njurmedicin och transplantation i Lund
Herman & Brita Utskrivningsprocessen Gislaved.
Sammanfattning av varumärkesundersökning
Patientsäkerhetsronder ”Executive Walk Rounds” – EWR.
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Ersättningsmodell & Pris 2014 Arbetsutskottet
MÅL  De resultatmässiga målet för 2008 är serieseger för båda lagen.  Vägen till målet dit går via hård träning, seriös inställning och gott kamratskap.
Hej. Allt är inte så lätt som det låter Även om man är vuxen och har förstått, är det inte säkert att man gör som man blir tillsagd.
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Retoriska arbetsprocessen
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Maria Hamlin, Monica Jemsson, Ann-Sofie Rahm
COPD6-mätning sparar tid
Välkommen till Lättakuten! Odensvi Läkarmottagning
Presentationens avskrift:

Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson

Jubileumskliniken 2012  sjukvårdande behandlingar dagvård  strålbehandlingar på SÄS  strålbehandlingar på JK  2775 slutenvårdsbesök  läkarbesök  57 slutenvårdsplatser  57 öppenvårdsplatser

Jubileumskliniken  Produktion – 2011 / 2013 (jan-sept) -200 fler nya cancerpatienter fler sjukvårdande beh Presentationens namn 3

Jubileumskliniken  239 Sjuksköterskor & - undersköterskor  28 vårdadministratörer  63 läkare

Jubileumskliniken  Allmän onkologi och en gynekologisk onkologi  Patienter som behandlas på enheterna kan både vara i en kurativ fas eller i en palliativ fas  Många patienter behandlas under långa perioder

Bakgrund  Nationell jämförelse mellan onkologiska kliniker 2008 visade att Jubileumskliniken hade en högre andel patienter inom slutenvården jämfört med övriga i landet * * McKinsey 2008

Bakgrund  Efter en kartläggning på kliniken drog man slutsatsen att slutenvårdsplatser inte behövde utökas förutsatt att en integrerad vårdform med slutenvård, öppenvård och dagvård utvecklades

Bakgrund  Integrerad vårdform infördes i verksamheten med stöd av den fysiska miljön där man inom diagnosteam har mottagning, dagvård och slutenvård integrerad och respektive chefs mandat och ansvar omfattar hela den interna vårdkedjan.

Syfte  Syftet var att undersöka sjuksköterskors erfarenheter av att arbeta i en integrerad vårdmodell på en onkologisk klinik

Metod  En beskrivande kvalitativ studie med fokusgruppsintervjuer med nio sjuksköterskor  Den första intervjun gjordes strax efter införandet av den integrerad vårdformen  Den andra intervjun gjordes efter 1 1/2 års arbete i den nya organisationen

Resultat Gränsöverskridande  ”…Hur bra det fungerar i samarbete över gränsen, alltså över mellan slutenvården och öppenvården. Det är helt otroligt”  ”..Det räcker med ett samtal så har man det ordnat man får liksom inte återkopplingen att ja det får jag se om vi har plats, jag återkommer nästa vecka, utan man får ett besked direkt det är väldigt mycket enklare än det var förut”

Gränsöverskridande  ”..Jag tycker den här närheten, det är korta vägar både, alltså rent fysiskt. Man har dagvården nära och det underlättar arbetsmässigt väldigt mycket att planera in en patient till dagvården, det är mycket lättare med logistiken”  ”..Nu ser jag patienter som är på återbesök och friska och man har sett dem i sin värsta period och nu går det knappt att känna igen dem - ”kul att se dig”.

Smidig vårdprocess  ”..patientens väg genom hela, ska ju vara så smidig som möjligt. Patienten ska liksom inte märka av så mycket skillnad på dagvård, slutenvård. Kanske det är någon som ska få behandling hos oss inom slutenvården, som kommer till dagvården, det ska ju inte märkas gränserna”

Smidig vårdprocess  ”..att kompetensen blir väldigt hög och arbetet blir roligare när man kan röra sig emellan olika arbetsuppgifter”  ”..har man samma organisation, samma chef, samma alltihopa så blir det ju att man jobbar mer enhetligt än om det blir olika avdelningsstationer  ”..när dagvårdsbehandlingen inte hinner att bli färdig på dagvårdens tid då avslutar vi på slutenvården

Kännedom om personen  ”..sedan är det t ex en stor vinst för patienterna framför allt palliativa patienter när de går på sina polikliniska behandlingar att vi kan börja förbereda för hemsjukvård, hemtjänst och allt sådant här som tidigare i princip krävde inläggning för vårdplanering. Vi försöker att förebygga och planera för det redan polikliniskt så att det inte krävs inläggning för vårdplanering när en patient blir akut dålig”

Kännedom om personen  ”..att patienten kände sig jättetrygg att det var samma personal som hade jobbat under patientens tid på slutenvården som när han kom över till mottagningen”  ”..det blir så mycket lättare eftersom man har den kontinuiteten att kunna förhöra sig då eller att patienten inte behöver återberätta för någon ny hela tiden utan att de vet, att de kan liksom bara följa tråden. Det blir mer att man bara följer ett samtal som hade några veckors avbrott många gånger” 