ADBJ 2014-05-09 Datalagringsdirektivet: vad gäller och vad händer? Daniel Westman

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skatteverket Ewa Almgren och Mattias Karlsson 21 maj 2014
Advertisements

Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Tvångsvård - historik 1929 års Sinnessjuklag
Ändringar i EU:s rättsmedels-direktiv m.m.
Genomförande av IED m.m. Presentation
1 Övervakning av djursjukdomar Evira Obs! Endast gällande författningar är officiella källor.
EUD:s rättstolkning – problem och principer “En Domare-Magt, självständig under Lagarna, men ej självhärskande över dem”?
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Om ursprungsfolk och stamfolk i självstyrande länder
Genomförandet av rådets direktiv 2002/15/EG i svensk lagstiftning.
Juridik och etik kring svenska biobanker
Revisionsberättelse Årsredovisning för verksamhetsåret 2010 Marks kommun Föredragning kommunfullmäktige
Biogaskonferens Karlshamn Kommunal samverkan om biogasproduktion ur ett juridisk perspektiv Mathias Sylwan.
Vad kan du lämna ut till vem?
Huvudkontor, filialer och fasta etableringsställen - Sverige 14 december 2011 Jesper Öberg, Ernst & Young.
Fjärde Järnvägspaketet
I huvudet på en gammal fastighetsförvaltare.
Personuppgiftslagen.
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
Kulturmiljöfrågor i PBL
Vanliga fel vid riskbedömning
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
IT-rätt – en introduktion
Personuppgiftslagen (PuL) och
Karolinska Institutet, studentundersökning Studentundersökning på Karolinska Institutet HT 2013.
Sören Öman Ändringar i personuppgiftslagen Normgivningsbemyndigandena 1/ Samordningsnummer 1/ Överföring till tredje land med adekvat skyddsnivå.
Mark- och miljööverdomstolen dom den 24 januari 2012 i Mål M
Universitetsbaserade uppfinningar
Miljödepartementet Landsbygdsdepartementet Svensk rovdjurspolitik skall bestämmas i Sverige Onsdagen 17 augusti 2011 Andreas Carlgren, Miljöminister Eskil.
Handläggning enligt SoL
Enkätresultat för Grundskolan Elever 2014 Skola:Hällby skola.
1 Vänsterskolan Debattartiklar. 2 Aktuell krok 3 Aktuella krokar 1. Direkt krok.
Socialtjänstlagen, SoL
Studentkontroller Det finns i princip två olika rättsliga regleringar för att skaffa sig information Offentlighetsprincipen Särskilda rättsregler Därutöver.
Stöd till Brottsoffer Första enkätinsamlingen februari :a årets svarsfrekvens på 83% 2:a årets svarsfrekvens 92% 3:e året %
Kostnader för läkemedelsförmån Utveckling t.o.m. september 2014 Materialet: avser kostnader inklusive moms är ej åldersstandardiserat Lennart Tingvall:
1 Individ Kompetens 60%66%67% Motivation 59%64%60% Ansvar & Initiativ 77%74%68% Befogenheter 82%69%61% Organisation Samarbete 52%66%68% Organisatorisk.
Kouzlo starých časů… Letadla Pár foteček pro vzpomínku na dávné doby, tak hezké snění… M.K. 1 I Norrköping får man inte.
Kommunakuten AB Vilket ansvar har byggnadsnämnden Verksamhetsansvaret
Ändra till startrubrik
Varumärket Luleå kommun
Om upphandling och arbete i EU-rätt och svensk rätt
Advokat Anders Linnerborg
Nya föreskrifter och allmänna råd
DEN NYA KAMERALAGEN.
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
RÄTTSSÄKERHET LEGALITET OFFENTLIGHET OBJEKTIVITET BESLUT INOM RIMLIG TID ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET Stockholm, torsdag 24 januari 2013 ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET.
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
FMN, SEPTEMBER BRA FÖR FASTIGHETSMÄKLAREN ATT VETA OM ________________________________________________________________ Budgivning vid förmedling.
RÄTTSSÄKERHET LEGALITET OFFENTLIGHET OBJEKTIVITET BESLUT INOM RIMLIG TID Östersund, tisdag 24 september 2013 ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET.
Sverige och EU:s arbetstidsdirektiv
Svarsfrekvens Oktober 2011 Liv & hälsa ung 2011 Gymnasieskolan År 2 Svarsfrekvens och antal svarande elever.
 1 § Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter.
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET
ABFF 04 - Omfattning Titel:
Vidareutnyttjande.se 2.0 Björn Hagström
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Tillsynens juridik och dilemman Miljöjurist, Dr Margaretha Svenning.
Tiggare och socialt utsatta- så jobbar Polisen
vt ”Människan i EU” - om förvaltning, medborgarskap och fri rörlighet.
EG-rätt Germaine Hillerström. Historisk bakgrund Schuman plan 1950 Europeiska kol- och stålgemenskapen Europeiska ekonomiska gemenskapen Europeiska atomenergigemenskapen.
Europeiska Åklagarmyndigheten
Dataskyddsförordningen – Small picture
Riksenheten för säkerhetsmål
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
”Stärkt ställning för hyresgäster” SOU 2017:33
GDPR – nyheter och förberedelser
Presentationens avskrift:

ADBJ Datalagringsdirektivet: vad gäller och vad händer? Daniel Westman

EU-domstolens dom den 8 april 2014 i målen C ‑ 293/12 och C ‑ 594/12, Digital Rights Ireland m.fl.

Europaparlamentets och rådets direktiv 95/46/EG av den 24 oktober 1995 om skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter (datalagringsdirektivet)

Dessa uppgifter kan sammantagna göra det möjligt att dra mycket precisa slutsatser om de personers privatliv, vilkas uppgifter har lagrats – såsom deras vanor i vardagslivet, deras stadigvarande och tillfälliga uppehållsorter, deras dagliga förflyttningar och förflyttningar i övrigt, de aktiviteter som de utövar, deras sociala relationer och de umgängeskretsar som de rör sig i (punkt 27).

Domstolen konstaterar […] att det ingrepp som direktiv 2006/24 utgör i de grundläggande rättigheter som är stadfästa i artiklarna 7 och 8 i stadgan är långtgående och att det måste anses som synnerligen allvarligt […] (punkt 37)

Dessutom kan […] den omständigheten att lagringen av uppgifterna och den senare användningen av dem sker utan att abonnenten eller den registrerade användaren är underrättad om detta ge de berörda personerna en känsla av att deras privatliv står under ständig övervakning. (punkt 37)

I föreliggande fall är unionslagstiftarens utrymme för skönsmässig bedömning begränsat med hänsyn till den stora betydelse som skyddet för personuppgifter har för den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och med hänsyn till det långtgående och allvarliga ingrepp i denna rätt som direktiv 2006/24 innebär. Det ska därför göras en strikt kontroll. (punkt 48)

Domstolen konstaterar beträffande frågan huruvida den lagring av uppgifter som föreskrivs i direktiv 2006/24 är nödvändig, att bekämpandet av grov brottslighet och särskilt av organiserad brottslighet och terrorism visserligen är av största betydelse för att garantera allmän säkerhet och att dess effektivitet i stor utsträckning kan bero på användningen av moderna utredningstekniker. Ett sådant mål av allmänt samhällsintresse kan emellertid inte, trots dess grundläggande betydelse, i sig ensamt motivera att en sådan lagringsåtgärd som den genom direktiv 2006/24 införda ska anses vara nödvändig för nämnda bekämpande. (Punkt 51)

Den aktuella unionslagstiftningen måste därför föreskriva tydliga och precisa bestämmelser som reglerar räckvidden och tillämpligheten av den aktuella åtgärden och som slår fast minimikrav, så att de personer vilkas uppgifter har lagrats har tillräckliga garantier som möjliggör ett effektivt skydd av deras personuppgifter mot riskerna för missbruk och otillåten tillgång eller användning. […] (punkt 54)

A. Lagringens omfattning (punkt 56-59)

B. Begränsningar av utlämnade (punkt 60-62)

C. Lagringstid (punkt 63-64)

Dessutom: Säkerhetsregler inte tillräckliga (punkt 66-68)

Domstolen finner mot bakgrund av det anförda att unionslagstiftaren vid antagandet av direktiv 2006/24 överskred de gränser som proportionalitetsprincipen uppställer mot bakgrund av artiklarna 7, 8 och 52.1 i stadgan. (punkt 69)