Läsplatta i undervisningen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Det är viktigt att se till elevens hela skoldag, att lärmiljön är utformad så att de som behöver, kan använda alternativa verktyg i det vardagliga arbetet.
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Skolområde Tuna läsåret 2012/2013 Tillbakablick Fortbildning/kompetensutveckling för våra pedagoger på Skolområde Tuna.
Eleven skall . *  kunna redogöra för viktiga faktorer i den tekniska utvecklingen, både förr och nu, och ange några tänkbara drivkrafter bakom denna,
Lärgrupper som modell för verksamhetsutveckling inom BU
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
Carina Bergqvist Torvallaskolan
VART SKA VI…?.
Hur bör samhället organiseras
Lokal pedagogisk planering
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Hur stort är steget att gå från analog till digital skola och hur tar du steget? Bitte Henriksson 20 mars 2012 Vi har pratat ett bra tag om den digitala.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
E-Smart våren 2008 Välkomna!. PROGRAM e-utvecklarna inleder Jan Hylén –om lärresurser och trender Paus Samling i seminariegrupp.
Hur stärker vi rektors pedagogiska ledarskap
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
En presentation av projektet om hur intresse och måluppfyllelse kan utvecklas för teknik och naturvetenskapliga ämnen. Paul Pakkala 25/
Hej och välkomna!.
Nya utvecklingssamtal
En arena för skolutveckling, IT och lärande, maj 2010, Nacka Strand.
Interaktiva medier och lärande Krister Lindwall & Leif Marklund.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Några godsaker á lá Nacka. Forsknings- och utvecklingssatsning Didaktisk forskarskola i samverkan med universitet och högskolor, för förskollärare och.
Vård- och omsorgs-(college)
Nya förutsättningar för lärande
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Individuella utvecklingsplaner ska: - vara ett stöd för elevens lärande - innehålla omdömen om elevernas kunskapsutveckling - innehålla en planering av.
Flexibelt studerande. Bakgrund  Myndigheten för Skolutveckling i den av Kairos Future drivna studien Skola 2021: Kairos Future Skola 2021Kairos Future.
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
ARBETSRO I SKOLAN S:t Pers skola, december 2010
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
OnlineSkolan Tillbaka till Lärandet 2008 Bergsjön - Gunnared, Göteborgs Stad.
UNOS UNO FÖRÄNDRINGSARBETE NULÄGE.
INFORMATIONSKOMPETENS 1
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Varmt välkommen till Danderyds Gymnasium!. Skolans vision: I en anda av trygghet, glädje och kreativitet ska alla studerande och alla medarbetare utvecklas.
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
Göran Svanelid.
IKT och lärplatta i förskolan
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Sociala medier för pedagoger och elever. Läroplan ” Eleverna ska också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LÄROPLANEN 2016 VERKSAMHETSKULTUREN I FÖRÄNDRING REKTORSEMINARIET I EVOIS
Nämndplan 2015.
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Page 1 Lapplands Bästa Gymnasium En Vild och Vacker vision Nästa Steg- Malgomajskolan 2,0.
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Coaching.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Fjärrundervisning Forskning och framtid
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Personen från Skolverket
Presentationens avskrift:

Läsplatta i undervisningen NTI-Gymnasiet Umeå Läsplatta i undervisningen & Vår tekniska vision Jon Fällström, Kajsa Rehnman

NTI – Gymnasiet Umeå Vilka är vi? Mål Framkant gällande pedagogik och teknik Engagerade lärare som strävar efter att utvecklas Hög kvalitet och måluppfyllelse Vi tar hand om elever i behov av särskilt stöd. Detta pratar Kajsa om, Vi är en teknisk skola och mycket av mina resonemang syftar till tekniska ämnen där efterfrågan På digitalt material kanske är som störst. Vi har redan Smartboards och laptops till al

Vad vill vi? Vi vill skapa en tidsenlig utbildning och ifrågasätter den tryckta boken som den självklara kunskapsförmedlaren. Vi vill använda oss av digitala läromedel i så hög utsträckning som möjligt. Vi undrar om det möjligt att hålla de sista lektionerna med tryckt material i vår. Vi ser arbete med flera olika verktyg som självklart för att ha möjlighet att nå vårt uppdrag. Digitala läromedel är mycket mer än eböcker Varför ifrågasätter vi boken? det kommer jag prata mer om men mest är det för att det inte går! Presentation av vår vision. Bered er på mycket text.

Vår tekniska vision Teknisk vision NTI-gymnasiet Umeå ”Vår vision är att de elever som lämnar NTI-skolan i Umeå skall vara väl förberedda för det samhälle som de ska komma att verka i, att en samverkan av ny teknik, pedagogik och plattformar ska ses som ett medel för att möjliggöra genomförandet av detta mål, inte som ett mål i sig. Vi vill skapa en god grund och bra förutsättningar för ett lärande som fortsätter även efter det att eleverna lämnat vår skola. Vi vill ge möjlighet till lärande oavsett var våra elever befinner sig och under oavsett tidpunkt. Vår satsning syftar till att förbättra elevernas möjlighet till kunskapsutveckling och kunskapsinhämtning. Detta sker till stor del med hjälp av de nya möjligheter som tillämpningen av ny teknik medför. Vår förhoppning är att skapa en undervisning i vilken eleverna känner sig delaktiga och att tillämpa nya arbetssätt och möjligheter som motiverar våra elever att nå längre! Digitala läromedel är mycket mer än eböcker Varför ifrågasätter vi boken? det kommer jag prata mer om men mest är det för att det inte går! Presentation av vår vivsion

Vägen till en teknisk vision Kan skolan vara med och driva utvecklingen frammåt. Förändring måste komma underifrån Utan en plan riskerar man att fastna vid de fina orden. En skola för alla, Eleven i centrum osv… Utan en plan riskerar man att investera i IT, inte i tidsenliga verktyg och pedagogik. Det är ju inte första gången vi inte vi infört ett nytt skolsystem utan att skolan förändras… Vi måste samarbeta mer inom de

Användande av nya verktyg är centralt. (Hur frågan) Styrdokument och Nyckelkompetenser IT och tekniska hjälpmedel förändrar och är en naturlig del av samhället men inte i skolan, Varför är det så? En tidsenlig utbildning, vad är det? ”Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning” Hur kan vi förbereda eleverna för det samhälle de ska verka i? Skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället (Skollagen) Snabb förändringstakt, Att lära sig lära blir centralt Eleverna skall kunna orientera sig i en komplex verklighet med ett stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att finna, tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktig. Ankaret Sportbåten Lotsen Varför är det så stor skillnad mellan arbetslivet och skolvärlden? Vad, Vem Hur. Vad händer med lärarna och deras kreativitet då de kommer ut i skolan?

Varför en teknisk vision (Vem frågan) Skolan är inte anpassad för den digitala generationen…. Digital Natives och digital immigrants Skolsystemet är inte anpassat för, dagens elever den digitala generationen. (Marc Prensky, Digital Natives and Immigrants). Digitalkompetens Digitalkompetens beskrivs av EU-kommissionen som en av åtta nyckelkompetenser för framtiden.

Kunskap en färskvara (Vad) Vad är viktigt att lära sig i informationssamhället? ”IT Utvecklingen är den enskilda faktorn som starkast kommer att påverka skolan de närmsta åren” (Kairos Future, Skola 2024), Hur förbereder man elever för ett samhälle i snabb förändringstakt? Vilken sorts kunskap behöver vi i framtiden? Hur ser vi på kunskap? Vilket är skolans uppdrag? 4F? Blooms Taxanomy? Fakta Förståelse Färdighet Förtrogenhet Vem ska vi undervisa? Vad ska vi förmedla? Hur ska vi förmedla det.

Digitala klyftor är ett verkligt problem Digitala klyftor inte bara en fråga om tillgång till teknik utan om färdigheter. Valet av verktyg måste vara ett aktivt val och färdigheter att använda dem måste få chans att utvecklas. Digital Native Digital Immigrant Digital outcast? Astrid Ann Marie Karin

I Informationssamhället har kunskap ett bästföredatum! Inom många områden är kunskap redan omodern innan den hittar ut i skolorna! Lärare producerar massor med material men delar inte med sig. Varför? Alternativa vägar till kunskap måste användas! Bäst före! Bra efter! Sharing is caring. Tänk om vi lärare samarbetade istället för motarbetade. Det luktar surt i många av skolornas bokförråd!

IT och tekniska hjälpmedel missförstås ofta… Tekniska hjälpmedel är inte kunskap. Färdigheter att använda dessa är kunskap! Tekniska hjälpmedel hjälper läraren, de ersättar inte läraren! Tekniska hjälpmedel är verktyg inte ett mål i sig. Man jämför ofta teknik med människor. Vad skulle ske om snickaren sa till förmannen om vi inte använder verktyg då kan vi ju vara sju.

Välj verktyget efter ändamålet! Datorn är ett verktyg precis som pennan, hammaren eller skiftnyckeln (ett mångsidigt verktyg) Det är användandet eller icke användande av IT som påverkar undervisningen. Verktyget i sig är en produkt av hur det används. Både läraren och eleven bär här ett ansvar! ”Studier visar också ett starkt samband mellan det sätt som IT används på och elevers kunskapsinhämtning. Detta indikerar att en viktig komponent är läraren och dennes pedagogiska förhållningssätt till IT (Skolutveckling, 2007b, s7)” Är vi överens om att teknik är ett verktyg? I så fall måste vi också vara överens om att inget verktyg är bra till allt. (tandborste) Jon Fällström, Kajsa Rehnman

Verktyg har inte egenskaper! Björklund ”Jag besökt skolor där man har fantastiskt fin utrustning men där det mest används till att eleverna spelar dataspel. Då ifrågasätter jag om investeringen ger det man är ute efter.” http://www.svd.se/nyheter/inrikes/datorbrist-oroar-intebjorklund_2745955.svd …ett genomtänkt användande av IT i skolan ger upplevda såväl som mätbara positiva effekter. Detta är så här barn resonerar Man slår sig på tummen och skyller på hammaren. Vi ger ofta tekniska verktyg skulden för hur de används men vi beskyller inte pennorna för att klottra på toan.

Digitalkurslitteratur har många fördelar… Tillgänglighet Aktuellt Engagerar Demokratiskt Personligt Elever i behov av särskilt stöd Boken som enda verktyg favouriserar en viss elevkategori. Rolighetsaspekten. Jon Fällström, Kajsa Rehnman

Finns det några frågor? Tack för oss! Jon Fällström, Kajsa Rehnman