Symbolisk interaktionism

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den hermeneutiska metoden
Advertisements

De eviga frågorna behöver ett svar
Inom Al-Anon är vi alla lekmän...
Nu börjar ett nytt tema i år sju!
Pronomen.
En av de främsta samhällsteoretikerna.
Att arbeta med symboler
Familjehem och föräldraskap
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
Vuxna barn som vårdar och hjälper sjuka föräldrar
Kända berättande verk samt ord och begrepp som används i analys.
Bedömning av föräldraförmåga med fokus på barnets behov
Hur kan man förstå och definiera psykosocial arbetsmiljö?
Fem frågor att ställa i uppföljningsarbetet
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Konsten att leda sig själv
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
En föreläsning utgående från Elisabeth Arborelius´ bok
Kurstillfälle 5 och 6 i MFM310
Makt, lydnad och konformitet
Nyreligiositet - vad är det?
Svenska p Svenska p.
Realism Makt, dvs förmåga att kontrollera andra, är centralt.
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
- samhällsfaktorer, faktorer i närmiljö, kultur, etnicitet, kön.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra?
..den epok som följer Medeltiden
Intelligens Förnuft och känsla.
Utvecklades av Eric Berne på 1950-talet i USA
Hyväksymis- ja omistautumisterapia Acceptance and Commitment Therapy
Vasatiden
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Kommunikation och samspel
Om kunskap som förmedlas genom ord
Kompetens KUB Kvalitet. IFLA:s beskrivning av bibliotekens uppdrag Bibliotek inspirerar människor till att drömma och att förverkliga sina drömmar, att.
Etik Moral Filosofi.
UF Nycklarna till framgång - kontroll över den egna ekonomin!
Varför? Hur? om autismspektrumstörningar
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Ett friskare Sverige! En kort betraktelse över Miltonutredningen (SOU 2006:100) med särskilt fokus på barn och unga...
Skriva noveller.
Inriktningar inom judendomen
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Inlärnings – och psykodynamiskt terapi
Psykodynamiskt perspektiv
MORIA: Nietzsche. Nietzsche ( ) Slavmoral och Herremoral Resentment, samvete och skuld Det genetiska felslutet (Gud är död.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
TEMA: Nationalism Nationalismens framfart i Europa under 1800-talet
Vem är Benny. Vem är Benny Uppgift: Läs texten Vem är ”Benny”? Hur ska ni förstå Benny? Försök förklara hans handlingar utifrån berättelsen? Hur reagerar.
Förmågan att dra korrekta slutsatser. Cannabisrökaren upplever sin personliga historia som höljd i dimmoln. Försämring har noterats inom följande funktionsområden:
FL3: Foundations Daniel Nylén. Kognitiv psykologi & IxD Centrala teorier om kognitiv psykologi utgör grunden för HCI- forskningen Att vara människocentrerad.
Helena Lindgren 1 Varför Verksamhetsteori i MDI? Reaktion mot det som man såg som MDI-disciplinens brister Artefaktens roll dåligt utforskad.
Andra perspektiv på historia
Genus och Kön.
Identitet Vad formar oss till oss?.
1800-talet.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Erving Goffman Erving Goffman (1922 – 1982) En av sociologins moderna klassiker.
Sociologi – En ram för kriminologin *kriminologi som specialinriktning specialinriktning * Sociologi som förståelsebakgrund * Begrepp och ’verktyg’ Speciellt.
GRUPPUTVECKLING & INDIVIDUTVECKLING
Formare 2015 Motivation.
Sociologiska perspektiv Jag räknar nedan upp de sociologiska riktningar och deras representanter som förekommer i de flesta läroböcker om sociologisk.
Kommunikation Tove Phillips 2011.
Religionsfilosofi.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Sekter och frireligiösa rörelser
Freud och det psykodynamiska perspektivet
Har du som förälder koll?
Propaganda och bilders makt – Bild är ett språk
Presentationens avskrift:

Symbolisk interaktionism Uppstod i USA i början på 1900-talet Som ett sätt att överskrida den dualistiska världsbilden. Av: Veronica, Rebecca, Frida och Moa

George Herbert Mead 1864-1931 Menar att det väsentligaste hos oss människor är vår språklighet. ”jaget” växer fram genom interaktion med andra. Tex. Hur barnet upptäcker sig själv och utvecklas. Förmågan att skapa symboler är inget medfött utan måste utvecklas. Orden i sig själva har ingen mening, utan får det först vid interaktionen. Signifikanta andra Den generaliserade andre

Herbert Blumer Var lärjunge till G. H. Mead En av hans uppsatser, ”Society as Symbolic Interaction”, innehåller vad vissa anser vara grund teserna i symbolisk interaktionism Fängelse experimentet

Erving Goffman En modern sociolog som fört Meads arv vidare. Den vi är bestäms inte av ”jaget” utan av de vi interagerar med. Om ”publiken” inte godkänner/uppskattar ”jaget” kommer ”jaget” att förändras, medvetet eller omedvetet. Att se sig själv utifrån kan skapa en känsla av skam.

Avvikande beteende: Om tillräckligt många anser att man är avvikande blir man det. Så kallad stämplings teori. De med makt bestämmer vad som är avvikande. ”Den självuppfyllande profetian.” Menar att psykisksjukdom är socialsjukdom

Chicagoskolan Interaktionismens blomstringsperiod. Konflikter sågs som potentiellt konstruktivt. Bland annat Mead och Blumer tillhörde denna skola. Kritiserats för att vara naivt.

Metod och kritik Deltagarobservationer och intervjuer är de viktigaste redskapen. Fokus på det deskriptiva. De är kritiska mot experiment och laboratorieexperiment. Nu kunskap, kan inte överföras. Beskylls för att vara ovetenskaplig, pga. att det är svårt med den systematiska kontrollen. Att den bortser från samhällets begränsningar.