Att stärka Studie- och yrkesvägledningen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Advertisements

Skola och arbetsliv i samverkan
Ungdomar utanför gymnasieskolan
Dolda kunskaper avslutande möte
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Kvalitet i förskolan Regeringens förskoleproposition
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Den svenska förskolan.
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Skoljuridik för lärare
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
KOLL PÅ LÄGET Almedalen 2013
Föräldraråd Östermalm 29/11
Planering.
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Lärarlyftet II Möte med lärosäten 2 feb 2011
Länets kommuner i samverkan
17 december Dolda kunskaper 17 december
Kvalitetsutveckling av studie- och yrkesvägledningen.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Statsrådsberedningen Utbildningsdepartementet Tid för varje elev i en jämlik skola Reformer för att vända utvecklingen i skolan.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Försäkringskassans roll i samverkan
Europeiska socialfonden
1 Förordning 1997:702 Vem? Varje kommun, kommunal förskola, fritidshem, skola Kommun: skolformerna, förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg Andra huvudmäns.
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Läroplansträff fritidshem
Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Disposition och utgångspunkter
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Läroplansträff fritidshem
Uppdrag validering Björn Scheéle
Överenskommelse om samordning kring barn
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan
Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Information och idéutbyte.
Örebro Kvalitet i studie- och yrkesvägledning – hela skolans ansvar.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Övergång skola - och sen?. Ny nordisk definition dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna.
GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING - nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv Teknikcollege Östergötland
Riktad tillsyn av bedömning och betygssättning
Fullföljda studier – den enskilt viktigaste faktorn för att våra barn och unga ska få ett gott liv.
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
GFN 11 dec 2014 Mål för mötet Skolverkets allmänna råd fritidshem Intern utbildning fritidshem FFH Systematiskt kvalitetsarbete Skolinspektionen-
Nämndplan 2015.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Samverkan – att komplettera skolan Hur dokumenterar vi?
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Sociala investeringsmedel, spår 2
Personen från Skolverket
Presentationens avskrift:

Att stärka Studie- och yrkesvägledningen

Disposition Vägledning – i fokus Regelverket Kommande Allmänna råd för vägledning Tidigare utvecklingsarbeten Regeringsuppdragen Skolverkets satsningar Samtal Avrunda ca 14.45

Vägledningen i fokus Regeringsuppdrag till Skolverket Skolinspektionens kvalitetsgranskning Nya allmänna råd SKL:s metodstöd ”Framtidsval och arbetsliv” Lokala och regionala projektsatsningar med medel från EU och Tillväxtverket

Viktiga utgångspunkter - skolans breda uppdrag Förmedla kunskaper och värden Främja alla elevers utveckling och lärande Rusta individen för ett livslångt lärande Samverka med arbetslivet .

Studie- och yrkesvägledning (Skollagen 2 kap, 29§) Elever i alla skolformer utom förskolan och förskoleklassen ska ha tillgång till personal med sådan kompetens att deras behov av vägledning inför val av framtida utbildnings- och yrkesverksamhet kan tillgodoses. Även den som avser att påbörja en utbildning ska ha tillgång till vägledning.

Vad är allmänna råden? Rekommendationer till hur huvudmän, rektorer, studie- och yrkesvägledare och lärare kan eller bör handla för att uppfylla kraven i bestämmelserna Råden ska följas om skolan inte på annat sätt gör att kraven i bestämmelserna uppfylls

Kvalitet i studie- och yrkesvägledning Verktyg för självskattning och kvalitetsarbete www.skolverket.se

Allmänna råd

Vad skiljer de nya allmänna råden från de nuvarande?? En ändrad struktur för både råd och kommentarer Råden riktas tydligare till de som har ansvaret Studie- och yrkesorientering borta som begrepp Skarpare lagstiftning En tydligare betoning på styrning och ledning, och kompetens

Konferenser om kvalitet i studie- och yrkesvägledning Skolverket, Skolinspektionen och SKL Datum Ort Plats 2 december Arlanda Clarion Arlanda Airport 3 december Umeå Folkets hus 5 december Stockholm Clarion sign 9 december Göteborg Clarion Post 10 december Malmö Nya Malmömässan

Tidigare utvecklingsarbeten 2007 till 2009 Stöd för kvalitetsutveckling 50 lärande exempel

www.skolverket.se

Regeringsuppdragen

Regeringens Budgetprop. 2013 4.2.9 Studie- och yrkesvägledning Det finns behov av en kvalitetsförbättring av studie- och yrkesvägledningen. Den snabba reformeringen av utbildningsväsendet skapar dessutom behov av särskilda kompetensutvecklingsinsatser för att höja kvaliteten i studie- och yrkesvägledningen. Information och vägledning behöver vara utformad så att alla elever får en helhetsbild över vilka utbildningsmöjligheter som finns för att kunna göra väl underbyggda val. Särskilt viktigt är detta för elever som av olika skäl har svårt att orientera sig i utbildningssystemet och inte har föräldrar som kan hjälpa dem. Studie- och yrkesvägledare behöver kontinuerligt utveckla sin kompetens för att upprätthålla och utveckla kvaliteten inom vägledningen. Därför föreslår regeringen att 10 miljoner kronor avsätts 2013 för främst fortbildning av studie- och yrkesvägledare samt beräknar för samma ändamål 11 miljoner kronor för 2014, 10 miljoner kronor för 2015 och 5 miljoner kronor för 2016. Därutöver avser regeringen att ge Skolverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Hjälpmedelsinstitutet i uppdrag att ta fram en fortbildningsinsats för studie och yrkesvägledare i gymnasieskolan. Fortbildningsinsatsen ska särskilt inriktas på hur man löser de etableringssvårigheter som unga med funktionsnedsättningar möter på arbetsmarknaden samt på det stöd från olika myndigheter som ungdomar kan få. De berörda myndigheterna bör gemensamt genomföra utbildningarna. För detta ändamål föreslår regeringen att Skolverket tillförs 2 miljoner kronor under 2013. Samma belopp beräknas tillföras under 2014.

1. Fortbildningsinsatser Skolverket ska genomföra fortbildningsinsatser för främst studie- och yrkesvägledare för att förbättra kvaliteten inom vägledningen. Verket ska vid behov samråda med övriga berörda skolmyndigheter. Särskilt fokus på ökade kunskaper om arbetsmarknaden. Främst riktat till grundskolan. Ske i samråd med Arbetsförmedlingen.

2. Minska etableringssvårigheter – funktionsnedsättning Skolverket ska efter samråd med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Hjälpmedelsinstitutet ta fram en fortbildningsinsats för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan. Fortbildningsinsatsen ska särskilt inriktas på hur man kan minska de etableringssvårigheter som unga med funktionsnedsättningar möter på arbetsmarknaden samt på det stöd från olika myndigheter som ungdomar kan få. De berörda myndigheterna ska gemensamt genomföra utbildningarna.

3. Insatser för stärkt kvalitet och jämställdhetsperspektiv i studie- och yrkesvägledningen Syftet med insatsen är att kunna ge eleverna bred, allsidig och könsneutral vägledning till arbetsmarknaden. Vägledningen ska utgå från att alla yrkesområden är möjliga för både flickor och pojkar, kvinnor och män.

4. ELGPN Skolverket ska vara Sveriges representant i det europeiska nätverket för livslång vägledning (ELGPN). I arbetet ingår att delta i två arbetsgrupper, en om ”Career Management Skills” och en om kvalitetssäkring. Skolverket ska utföra arbetet tillsammans med Arbetsförmedlingen. ”Valkompetens” Tillgång Samordning – samverkan Kvalitetssäkring

Skolverkets satsningar

Skolverkets projektgrupp Mikaela Zelmerlööw, projektledare Jan Lindblom Agnetha Kronqvist Natasja Persson Karin Åkerman Lotta Nygren, gymnasieenheten Bellita Torén, förskola &grundskola www.skolverket.se/syv syv@skolverket.se

Forum för dialog och erfarenhetsutbyte ESF-projekt Hearing med lärosäten, myndigheter och organisationer Kompetensplattformarna Konferenser Myndighetsnätverk Organisationer och fackförbund SKL Studie- och yrkesvägledare

Aktiviteter HT 2013 Fortbildningskurser: arbetsmarknad, genus, webben som verktyg för vägledningen samt kvalitetsutveckling Kunskapsseminarier: - Främja övergångar till arbetslivet för funktionsnedsatta Kvalitetsutveckling inom Studie- och yrkesvägledning Nya allmänna råd Gymnasieinfo.se

Stärka övergångar mellan skolan och arbetslivet Datum Ort Plats 12 november Göteborg Svenska Mässan/GothiaTowers 13 november Malmö Scandic Triangeln 20 november Örebro Conventum 27 november Stockholm Münchenbryggeriet 28 november Karlstad Karlstad CC 4 december Umeå Scandic Hotel Plaza 5 december Arlanda Radisson Blu Arlandia

Stärka övergångar mellan skolan och arbetslivet Program Aktörer Unga med funktionsnedsättning  Skolverket Möjliga stöd och metoder Hjälpmedelsinstitutet Vilket stöd erbjuds och hur tar SYV del av det? Arbetsförmedlingen Lunch   Försäkringskassan Hur får vi det att fungera i praktiken Goda erfarenheter från verkligheten Framtidsgodis och summering Skolverket

Aktiviteter VT 2014 Fler fortbildningskurser Under planering… Fler fortbildningskurser Arbetsmarknadskunskap - grundskolan Webinarium Stödmaterial på webben för grundskolan med konkreta exempel för olika ämnen Kunskapsdagar

Kompetensutveckling?! Tankar och idéer om kompetensutveckling?

Arbetsmarknadskunskap Vilken arbetsmarknadsinformation använder ni er av? Hur samarbetar ni med Arbetsförmedlingen och arbetslivet idag? Vad skulle vi kunna utveckla?

Ur regleringsbrevet… Skolverket ska genomföra fortbildningsinsatser …inriktas mot att studie- och yrkesvägledningen ska utvecklas t ex när det gäller att förmedla kunskaper om vilka delar av arbetsmarknaden där brist respektive överskott av arbetskraft kan förväntas uppstå i framtiden och i vilken utsträckning det finns möjligheter att få ett arbete direkt efter gymnasieexamen.

Matchning?! Hur ser ni på begreppet matchning? Vilka associationer gör ni? - Kan vi hitta en definition som fungerar?

Tack!!