EURES och den internationella arbetsförmedlingen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Traditioner styr yrkesval Arbetsmarknaden är fortfarande uppdelad när det gäller vad kvinnor och män har för yrke och sysselsättning. Av dem som arbetar.
Advertisements

LinkedIn som en tjänst för nätverksbildande Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Lena Liljebäck Arbetsförmedlingen Generationsväxlingen
Rätt jobb eller jobb snabbt? AEA:s opinionsundersökning 2013.
Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014
Bild 1 Arbetsförmedlingen – nytt från 2008: •AMS och Länsarbetsnämnden upphör som egna myndigheter och som organisatorisk nivå. •Ersätts av den nationella.
Pernilla Stafstedt, verksarkivarie
Angeles Bermudez-Svankvist Generaldirektör Pressträff 11 juni 2013.
Beredningen för integration och mångfald
Fråga 1: Hur många lediga platser anmäldes till Arbetsförmedlingen 2007? a b c
Arbetsförmedlingen Alla människor som söker jobb har något att bidra med på arbetsmarknaden.
Är du intresserad? Vänd dig till KrAmi för mer information! Finna Få
Välkommen till Arbetsförmedlingen Ett arbete av Görel Rosell.
KULTURRÅDET/KULTURKONTAKT SVERIGE EU:s KULTURPROGRAM.
Biblioteket som lokal resurs för nystartade och mindre företag.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
En JoKhaMoshyamexandra Presentation
Stöd till start av näringsverksamhet. Antal nyanmälda platser ackumulerat år 2009—2011.
Vad kan du göra för att underlätta för patienter/brukare/…….. så att de kan få ett avlönat arbete. De flesta svaren handlade om vad som erbjuds i era respektive.
Arbetsförmedlingens uppdrag inom socialt företagande
Arbetsmarknadsutsikterna Västernorrlands län 2012 Anna-Lena Arvidsson Arbetsmarknadsanalytiker Analysavdelningen
Reformer i arbetslöshetsförsäkringen 1 september 2013
Aktivitetsrapporter – Hur går det?
Arbetsmarknadsprognos för kultur och media 2011och 2012.
KULTURRÅDET/KULTURKONTAKT SVERIGE EU:s KULTURPROGRAM.
Syfte Att belysa den framtida befolkningsutvecklingen och vilka finansiella konsekvenser det medför vid den kvalitet och omfattning av kommunal service.
Vård- och omsorgs-(college)
Supported Employment för invandrare? Varför inte! Bengt Eklund Annika Bengtsson Arbetsmarknadsstyrelsen.
Forum för Stadsmiljö EU Finansiering & Projektutveckling Ola Nord Malmö Stads EU Kontor Bryssel.
Vill Du arbeta utanför Sverige. Ställ frågor till dig själv:
En ny väg till jobb för ungdomar
Arbetslöshet och arbetsmarknadspolitik i Sverige Kapitel 10
4/7/2017 TIDIGA INSATSER.
Försäkringskassans roll i samverkan
Lokal Arbetsförmedling
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
Nuvarande samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
Arbetsmarknadsutsikterna våren 2012 Prognos för arbetsmarknaden Västra Götalands län Jens Sandahl Per Olsson Britt-Inger Gravander.
EU-program/projektkunskap Djurö 11oktober 2010 Är vi med i EU eller inte? Nyttan av EU-projekt Varför EU-program? Olika typer av EU-program Strategiskt.
Bild 1 Arbetsförmedlingen – nytt från 2008: AMS och Länsarbetsnämnden upphör som egna myndigheter och som organisatorisk nivå. Ersätts av den nationella.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Enterprise Europe Network 1 -Rådgivning som tar Europa till företagen Christina Lugnet GD, Tillväxtverket.
Kort om vår service och nya arbetssätt.
Tolka en platsannons Driven Lyssnande Stresstålig Social kompetens
Strategiskt utvecklingsarbete
EDU-vuxen, Korsholm Validering på ÅLAND Ålands landskapsregering Europeiska socialfonden
Angeles Bermudez-Svankvist G eneraldirektör, Arbetsförmedlingen
Var finns jobben? Bedömning för 2013 och en långsiktig utblick Presskonferens 23 januari 2013 Håkan Gustavsson Analytiker.
Europa 2020 Sabine Mayer. Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande.
Entreprenörsregionen AB Divisioner: Värdegrund? Vad står vi för? FlowPower Vårt erbjudande? Vad är varumärket laddat med? Service- och tjänsteavdelning.
Arbetsmarknadsprognos för kultur och media 2011 Arbetsförmedlingen Kultur Media.
EU-medborgare.
Arbetsförmedlingen lediga platser anmäldes jobbsökande var inskrivna under hela eller delar av arbetssökande fick.
Var finns jobben? Bedömning till och med första halvåret 2017 Presskonferens 29 juni 2016 Håkan Gustavsson Prognoschef.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
Två arbetsmarknadsinsatser initierad av staten - Yrkesintroduktionsanställning - Traineeanställning.
Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Anders Carlsson Eklund Eures rådgivare David Tachezy Eures rådgivare Örebro 22 februari,
Skövdemodellen Tillsammans skapar vi vägar till arbete
Arbetsförmedlingens- service för företag
Presskonferens 9 februari 2017 Annelie Almérus
Skolsamverkan i Göteborg
Kompetensförsörjning i Skåne
Framtidsland Umeå Agneta Tjernström.
Kandidathantering i Reachmee
Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2017
Var finns jobben? Prognos på ett och fem års sikt
Var finns jobben? Prognos på ett och fem års sikt
Rekrytera i Europa Växjö 20 november.
Prognospresentation Västernorrland.
Presentationens avskrift:

EURES och den internationella arbetsförmedlingen Vilka är vi? Vem styr oss? Vilka är våra kunder? Vad gör vi?

Vi som jobbar i Eures-teamet: Margaretha Holmer Eures-rådgivare Olof Person Eures-rådgivare Lena Westling Seljee Eures-rådgivare Margareta Olsson Dahlgren Eures-rådgivare

Varför gör vi det vi gör? Policydokument från AMS ”SVERIGE ÄR en del av EU/EES där arbetskraften ska kunna röra sig fritt över gränserna. Här är Arbetsförmedlingens policy vad gäller EURES – EURopean Employment Services, och internationell arbetsförmedling. Policyn gäller 2007-2010 Generaldirektör Bo Bylund Policydokumentet har ni fått . Den fria rörligheten på EU:s arbetsmarknad har Sverige förbundit sig att stödja och att den internationella förmedlingen skall vara en integrerad del av Af:s tjänster.

Internationell arbetsförmedling Tre leveransvägar: Självservice på Internet Af Kundtjänst och Lokala Af Rådgivning: EURES Av det följer ju att tjänsterna, precis som alla andra tjänster skall ges i våra tre leveransvägar (4) Kundtjänst har fått 2 dagars upplärning, så de kan ge basservice.

Uppgifter och kompetenskrav: Vid alla arbetsförmedlingar ska det finnas arbetsförmedlare som ska: ha goda kunskaper om hur man lotsar arbetssökande och arbetsgivare till information om Eures och internationell förmedling på www.arbetsformedlingen.se och ge tips på var kunden hittar svar på de vanligaste frågorna. ha kunskaper om grundläggande regler för rörlighet mellan länder. ha kunskaper om regler i arbetslöshetsförsäkringen då kunden söker arbete i annat land (E303) eller söker arbete efter arbete i annat land (E301) Ska man göra något, så måste man också ha kunskaper, de får man genom att göra den webbaserade utbildning som finns i Webb-entrén. Den är i princip obligatorisk för alla.

Uppgifter och kompetenskrav: Vid alla arbetsförmedlingar ska det finnas arbetsförmedlare som ska: ha kunskap om vad som gäller vid rekrytering från andra länder ha kännedom om regler och rutiner för arbetstillstånd i Sverige

EURES – EURopean Employment Services Koordineras från EU-kommissionen i Bryssel (EURESco) Mål, riktlinjer, budget, utbildning Ca 800 Eures advisers i EU/EES Sverige Eures Manager, 2 Eures coordinators Ca 50 Eures-rådgivare i Sverige Vi arbetar förstås inom ramen för den nationella arbetsmarknads- politiken, men inte med de vanliga målen som Af har. Mål och riktlinjer anges av Bryssel, framförallt för vad man kan få projektpengar till. Vårt budgetår löper från 1 april – 31 mars. I slutet av varje år äskar vi pengar till lokala och nationella projekt – allt från mässor, marknadsföringsmaterial till resor rekryteringsaktiviteter och utbildningsinsatser. Det är en hel del administration kring detta, både vid ansökan och redovisning av vad vi gjort. Utbildning av nya EA, viss fortbildning ordnas av EURESco. Varje land har en EM, så även vi: Torbjörn W, 2 coord. På AMS, och det finns dessutom en samordningsgrupp som planerar och följer upp aktiviteterna. 40 EA, 3 nya skall utbildas i år alla utom 2 finns på Af. (Crossborder)

EURES skall bidra till att arbetsförmedlingarna når de arbetsmarknadspolitiska målen genom att: bidra till att lösa flaskhalsproblem och minska brist på arbetskraft, och därmed öka tillväxten minska arbetslösheten, genom att ge fördjupad/ specialistinformation och rådgivning till arbetssökande som söker arbete i andra länder och genom att anordna rekryteringstillfällen för arbetsgivare i andra länder som vill rekrytera i Sverige vara stöd och resurs och kunskapsbank för kolleger när det gäller internationella frågor Det här har tidigare varit vår ”verksamhetsidé” och tills annat sägs gäller det väl fortfarande.

Vilka är våra kunder? Arbetsgivare i Sverige Arbetsgivare i utlandet som vill rekrytera utomlands till arbete i Sverige som vill rekrytera i Sverige till arbete utomlands Arbetsgivare i utlandet som vill rekrytera i Sverige för arbete utomlands som är på väg att etablera sig i Sverige

Arbetsgivare i Sverige Rådgivning och information i samband med internationell rekrytering Annonsering av platser i EURES + lokalt Information om regler och formaliteter Skapa mötesplatser för information och intervjuer Information om hur yrkeskvalifikationer kan bedömas och värderas Information till ”hitrekryterade” och medflyttare om arbets- och levnadsförhållanden i Sverige Ni har ju också fått vår Verksamhetsberättelse från 2007, där ni kan se omfattningen av det vi sysslade med förra året. Som ni kanske vet överförs alla platser i Platsbanken automatiskt till Eures’ databasen. För att platser skall bli märkta som internationella platser ( d v s sådana som arbetsgivarna vill ha riktade till sökande från andra länder) kan vi ordna med att platserna ”flaggas” och därmed kommer upp först. AT:Arbetsförmedlingen Utland i Göteborg är remissinstans för Migrationsverket när det gäller arbetstillstånd i Västra Götaland. Vi har handlagt 828 diarieförda ärenden för totalt 797 personer. Det är en ökning av ärenden från 2006 med 230 stycken.

Arbetsgivare i utlandet Lägger in order i Platsbanken Rådgivning om rekryteringsmöjligheter från Sverige Arrangerar rekryteringsaktiviteter informationsmöten, intervjutillfällen öppet hus mässor Information om arbets- och levnadsförhållanden i arbetslandet Ordertyp 9 räknas inte i den officiella statistiken, det får vi göra manuellt. Förra året la vi in över 1400 order, med sammanlagt över 7000 platser, varje order har oftast flera platser.

Arbetssökande i Sverige Rådgivning till arbetssökande som vill söka eller har fått jobb utomlands var efterfrågan finns hur man hittar lediga platser hur man söker jobb, skriver ansökan etc. information om arbets- och levnadsförhållanden annat man måste tänka på eller ordna med information om alternativ till arbete hänvisar till andra instanser som har specialkunskaper

Arbetssökande i utlandet före flytten till Sverige Information om den svenska arbetsmarknaden Hur man hittar och söker jobb i Sverige Krav och formaliteter Arbets- och levnadsförhållanden i Sverige Mycket förfrågningar per mail, telefon, besök framförallt från tyskar, och från de nya medlemsländerna.

dessutom gör vi: utarbetar och uppdaterar informationsmaterial till www.arbetsformedlingen.se och http://eures.europa.eu utbildar kolleger som skall be basservice nationella uppdrag jobbar i projekt

Metoder och policys Metoder Informations- och kommunikationsplan Rekryteringsträff i annat EU/EES-land/Schweiz (Q) Annonsering av utlandsplatser (+egen policy) Erbjuda utlandsmässa/temadag Rådgivning inför rekrytering utomlands Medflyttandeservice vid rekrytering utomlands Rådgivning inför arbete utomlands Service till arbetssökande från EU/EES/Schweiz Informations- och kommunikationsplan Av våra metoder är det en som hittills kvalitetssäkrats. De ser ut precis som andra metoder, med processkarta och beskrivningar steg för steg. Om någon är nyfiken så finns de i Forum i EURES-mappen. Vi har utarbetat en egen policy i vårt län för utländska platser. Vi har även en alldeles ny Info- & komm.plan, som beskriver strategier för vår marknadsföring externt och internt, profilregler m m