Tillgänglig lek Helena Bjarnegård Stadsträdgårdsmästare ansvarig för strategisk utveckling av parker och naturområden på park- och naturförvaltningen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Advertisements

Listar de sökta objekten.
Pedagogisk verksamhetsidé
Tillgänglighet i detaljplaner
På väg! GK & GDF & SGF i samverkan. Inom Svensk golf finns SGF,GDF och Klubbar. Idag sker inte ett optimalt samarbete med spelaren i centrum… Vi vill.
Att träna Läsförståelse
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Exempel utifrån ett antal målområden
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Den estetiska inriktningen
Tillgänglighet i Gävle Tillgänglighetsarbetet på Tekniska kontoret
Vissa av bilderna i denna powerpoint-presentation är tagna av fotograf Paul Quant.   Fotografen har upphovsrätt till bilderna. Endast Handisam och Processtöd.
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
En reviderad läroplan för förskolan
Här befinner vi oss.
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Handikappolitikens två kungsvägar  Stärka den enskilda människan (Hälso- och sjukvårdens aktörer och handikappförvaltningen)  Skapa tillgänglighet i.
Den kultur- och industrihistoriska satsningen KOMMUNIKATIONS- STRATEGI.
Lokal Pedagogisk Planering
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Tillgänglighets- uppdraget
Tiden är kort. Presentation av eventuellt nya deltagare Förra minnesanteckningarna Sammanställningen från Workshopen Hur fortsätter vi? Nästa möte Workshop.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Preliminär rapport delas i slutet av maj till alla som deltagit i seminarieserien Tid för synpunkter till midsommar Förslag till slutlig rapport i augusti.
Behov av habilitering och rehabilitering
Läroplansnätverk förskola
Bilder för lokal utbildning
Lokala miljömål och nationellt stöd Resultat av SKL:s enkät och djupintervjuer 2011 och 2012 Kerstin Blom Bokliden, SKL Miljömålsdagarna den maj.
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Läroplansträff fritidshem
Informationsmöte Furulidsskolan VÄLKOMNA! Furulidsskolan - med målet i sikte -
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Läroplansnätverk förskolan
- aktiva och delaktiga medborgare Det goda livet.
Parkeringskonferensen Utfört med stöd från Boverket ” Inventering och analys av utemiljö vid Parkeringsbolagets anläggningar ur trygghets-
Regionalt serviceprogram- Jämtlands län
Södra Sveriges folkhälsoarbete ”En KRAM i skuggan” Emma Carlstedt
För att inkludera alla Ljusdal IF
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Översiktsplan 2011 Översiktplanen är obligatorisk Översiktplanen är inte bindande Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen.
Nämndplan 2015.
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Giftfri miljö Strategi för Stockholms län Helen Barda.
STADSUTVECKLINGSPROJEKTET LIDINGÖ CENTRUM ETT VARIERAT SMÅSTADSCENTRUM FÖR ALLA STADSUTVECKLINGSPROJEKTET LIDINGÖ CENTRUM ETT VARIERAT SMÅSTADSCENTRUM.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Verksamhetsbeskrivning
Tillämpningsområde och definitioner
Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
Budget 2017 Förändringar och budgetförutsättningar
Budget 2017 Förändringar och budgetförutsättningar
Introduktion till processen för balanserad styrning
Park- och naturförvaltningen
Presentationens avskrift:

Tillgänglig lek Helena Bjarnegård Stadsträdgårdsmästare ansvarig för strategisk utveckling av parker och naturområden på park- och naturförvaltningen

Uppdrag från park- och naturnämnden Ur nämndens mål- och inriktningsdokument för 2012: Inriktningen är att vi ska ha minst en tillgänglighetsanpassad lekplats inom varje stadsdelnämndområde.

Hur gör man? Tillgänglig för vem? Vilka behov finns? Vad finns det för lagar? Goda exempel från omvärlden?

Barns lekmiljö = barns livsmiljö Arvid propagerade inom stadsplaneringen för att lekmiljö= livsmiljö. Det är verkligen något vi bör tänka på idag för i ärlighetens namn så kan man ju i sitt stilla sinne gör det när vi anlägger små trånga förskolegårdar i skugga och ställer husen tätt tätt. Hur gör vi på park och natur för att planera för en bra stad för barn och alla andra. Hur planerar vi mellanrummen som vi har ett ansvar för och hur tänker vi runt platser för lek och möten….både för barn och vuxna. Det här är verkligen något vi försöker tänka på även idag för visst är lekplatser viktiga men lek tar plats överallt. Från bostadsgårdar till de nära grönområdena på torgen, i den nära naturen och i stadsparkerna. Hur planerar vi fördå för detta.

Olika typer av lekplatser: Närlekplats liten, nära, små barn, kvartersmark Lokallekplats större bostadsgrupp, lite större barn Stadsdelslekplats gemensam för stadsdel, samlingsplats för alla åldrar Utflyktslekplats unika strategiskt belägna lekplatser för hela kommunen Liten och nära För de minsta barnen Anordnas på kvartersmark Tillgodoser en större bostadsgrupp Lite äldre barn Gemensam för en hel stadsdel Samlingsplats för alla åldrar Unika, strategiskt belägna lekplatser för hela kommunen

Park och naturs lekplatser Park och naturförvaltningen förvaltar idag 289 lekplatser. Finns även hundratals lekplatser vid skolor och förskolor. Finns ytterligare hundratals mindre lekplatser i bostadsområden.

Lekplatser med någon form av tillgänglighetsanpassning

Gröna vallen Yttrtligare en kombination av lek och näridrott i hjärtat av majorna

Riktlinjer för tillgängliga lekplatser

Mål Tydliggöra ramarna ”Tillgängliga lekplatser” Tillämpning av lagstiftning Sammanfatta ambitionerna för Planering Utformning Samråd Praktiskt genomförande

Behov Ca 20 % av Sveriges befolkning har någon form av bestående funktionsnedsättning Västra Götalandsregionens indelning + övriga svårt att höra svårt att se svårt att röra sig svårt att tåla vissa ämnen svårt att bearbeta, tolka och förmedla information övriga: t ex inkontinens (behov av toaletter)

Lagstiftning Gällande föreskrifter Tillämpning Nyanläggning - ALM 2 Upprustning - HIN 2 Tillämpning Även vid upprustning eftersträvas nybyggnadskraven

”Mer åt fler” istället för ”allt överallt” Alla behöver utmaningar Stimulans av flera sinnen Leka tillsammans

Generella planeringsprinciper Gestaltningen ska väcka leklust vara fantasifull, stimulera flera sinnen Olika nivå på tillgänglighet, alla skall utmanas och ha kul Tydliga och orienterbara miljöer Uppdelning mellan aktivitetsytor , avgränsning mellan lekpark och omgivning Möjlighet att vila väderskyddad Redskap som rymmer och håller för lek tillsammans med funktionshindrad vuxen Fysisk tillgänglighet (yta, bredd, lutning och avstånd)

”Checklista tillgänglighetsaspekter” Lagstiftningens funktionskrav och erfarenhetstips har sammanställts till praktiskt tillämpbar checklista

Nivå på tillgänglighet Nivå A – Nyanläggning av tillgänglig lekplats Tillgänglighetsaspekterna skall vara genomtänkta för såväl helheten som lekplatsens olika delar Nivå B – Upprustning av befintlig lekplats Tillgänglighetsåtgärder utförs för möjliga delar. Nivå C – ”Passa på” åtgärder Standardhöjning av befintliga redskap och ytor för att öka tillgängligheten

Erfarenhetsåterföring Strategier i parkplan, uppföljning Frågeställningar som uppkommer vid projektering Praktiska lärdomar från byggskedet Anmärkningar vid besiktning gentemot egna eller lagstadgade krav Uppföljning av skötsel och underhåll

Dialog Policyfrågor, strategiska frågor Sakfrågor, experthjälp Samrådsgruppen för fysisk tillgänglighet Sakfrågor, experthjälp Kommunens tillgänglighetsrådgivare Byggskede, lokala frågor Handikapprådet i aktuell stadsdelsförvaltning

Lekträdgården Karlstad

Kallhällsparken, Järfälla - Parken är anpassad för att dessa barn ska kunna träna sina sinnen och sin rörelseförmåga i en miljö som känns trygg, men samtidigt spännande, säger Kerstin Sköld, stadsträdgårdsmästare i Järfälla kommun. Text och bild Anna Bidö

Sundbyøster Plads, Köpenhamn