Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Kommunbiblioteket Självklarhet eller första val?.
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
FUTURUM:KOM FUTURUM.KOM. a Bakgrund till projektet Ekonomi Samverkan geografiskt Samverkan lokalt och regionalt utanför biblioteket ex. studieförbund,
Sidnummer I Nationens tjänst…. Om den nationella katalogen och de nya biblioteksuppdragen Kultur i Väst Regionkonferens Gunilla Herdenberg.
Allt genast ett Dyslexiprojekt. Projektets syfte • att främja läsning • inspirera Östergötlands olika aktörer inom området • synkronisera detta projekt.
Digital delaktighet i Jönköpings län Digital delaktighet i Jönköpings län Biblioteksdagarna Visby 2011 Katinka Borg & Hanna Sjölin.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Molndal.se Kultur och Fritid - Bibliotek Synliggör biblioteket - i teori och praktik Anette Eliasson
Folkbibliotek som kulturhus
Strategiskt samtal i Folkets Hus Alvesta: Överenskommelse mellan civila samhällets aktörer och offentlig sektor.
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.
Att arbeta med databaser Göteborg •Utvidgad kompletterande medieförsörjning •Minsta gemensamma nämnare •Strategiskt viktigt Bakgrund Länsbibliotek.
Resultat av dialogforum våren Syfte Väcka nya tankar Tillvarata den tysta kunskapen Synliggöra skillnader i synsätt mellan kollegor Förstå vad ett.
Sidnummer1 Nationell katalog – i nationens tjänst 3 maj 2011 Maria Hedenström.
FUTURUM.KOM. 25 folkbibliotek i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket i Kalmar län.
Bibliotekens utveckling och behovet av samordning Mötesplats inför framtiden Borås, 13 oktober 2004 Gunnar Sahlin.
Specialbiblioteken i den nationella biblioteksstatistiken Christine Lindmark Avdelningen för nationell samverkan Kungl. biblioteket 6 oktober.
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Kartläggning Barn-Bibliotek-IT våren 2010 Visby
Låna dig rik! Förändringsarbete genom marknadskommunikation i tre län 1.
Arbetssätt och inflytandestrukturer Nationella referensgruppen 29 mars 2007 Gunnar Sahlin.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
FUTURUM.KOM. 25 folkbibliotek i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket i Kalmar län.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Avdelningen för nationell samverkan och inflytandestrukturen.
Utmaningar i en digital tid
Att bilda opinion för bibliotek 1. Utgångsläget 2.
The Swedish Library of Talking Books and Braille DAISY Direkt – direktnedladdning av talböcker Vad är det och hur gör man?
2010 Christer Bergqvist & Ulf Redmo 1 Samarbete över biblioteksgränser Regionbiblioteket i Kalmar län och Länsbibliotek Sydost (Blekinge och Kronoberg)
Vidgade vyer och nya uppdrag Roland Esaiasson Svenska Daisykonsortiets konferens november 2014.
HelGe-biblioteken NIO KOMMUNER – ETT BIBLIOTEK
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Hur ska biblioteken fungera som lokala och regionala utvecklingsaktörer om tre år? Hur kommer vi dit? Ett strategiskt samtal om biblioteksutveckling 24.
Varför har vi bjudit in dig? Vi vill berätta vad ett länsbibliotek är och gör och varför det finns. Vi vill ge dig möjlighet att träffa andra som är rätt.
Biblioteken och det livslånga lärandet / ny pedagogisk roll för bibliotekspersonal Länsbibliotek Sydost Eva-Maria Flöög.
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
Det goda föräldraskapet I samarbete med Örebro Universitet.
Äppelhyllevardag Folkbibliotekens arbete med tillgängliga medier för barn MTM:s rapporter nr 3 Av Lisa Börjesson.
Regionalt utvecklingsprogram
Kulturarvsportaler – mötesplats för samverkan. För oss i Västernorrland började allt redan på 1990-talet….
Välkomna!. En dag på biblioteket 2500 besökare – vad gör ni? Läser tidningar o tidskrifter Deltar i medspråkargrupp Pluggar Lånar Lyssnar på ett bokprat.
Mänskliga rättigheter och Naturresurser Kampanjtema :
Avdelningen för Nationell samverkan och inflytandestrukturen.
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Strategiska perspektiv på verksamheten
Sidnummer Hur tillgängliggör vi vårt kulturarv Konferens, Portalnätverket, Linköpings stadsbibliotek
Kulturchefsträff – kommunal arbetsgrupp kulturplan 31jan 2011, Regionförbundets Öppet Hus Dagordning: Plan och dialog Statistik – vilka siffror behöver.
Ung kommunikation Högskolan i Kalmar –––– Växjö universitet –––– Blekinge Tekniska Högskola i samarbete.
Kulturens Open Space – Vilken position ska kulturen ha i länet om tre år? Hur når vi dit genom samverkan? 19 maj 2011, Tylösandsveckan.
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Varför har vi bjudit in dig? Vi vill berätta vad ett länsbibliotek är och gör och varför det finns. Vi vill ge dig möjlighet att träffa andra som är rätt.
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
© Regionförbundet i Kalmar län 2008Sidan 1 - Fria fjärrlån - Transporter, 3 ggr / v - Lämna / låna på 25 bibliotek -”Katalog”, via SeSim och Z Bokupphandling,
Linnéuniversitetet Om Länsbibliotek Sydost Två län: Blekinge och Kronoberg 13 kommuner Finansieras av Region Blekinge och Landstinget Kronoberg.
Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek - LUB Karin Ohrt Biblioteksdirektionen.
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.
Länsbibliotek Sydost Eva-Maria Flöög
Linköping Presentera mig Verksamhetsutvecklare.
Digitalt först med användaren i fokus
KB – Utvidgat uppdrag från 2011
Gunilla Herdenberg Biblioteksstämman 19 nov 2010
Presentationens avskrift:

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken i Kronoberg och Blekinge. Region Blekinge är huvudman. Pengar till verksamheten kommer från Kulturrådet, Landstinget Blekinge och Landstinget Kronoberg. Vi får också intäkter via kurser, konferenser samt projekt. Vad är vi?

Genom omvärldsbevakning, information, rådgivning, fortbildning, projekt- och utvecklingsinsatser och kompletterande medieförsörjning vill vi: stödja och stärka kommunbiblioteken i Blekinge och Kronoberg. Genom samverkan och nätverk ska biblioteken ge människorna tillgång till samma service oavsett vilket bibliotek de anlitar. Vad vill vi? Människor ska få den information de behöver när de behöver den. där de behöver den. på ett sätt de kan ta den till sig.

• Samverkansprojekt ( ) mellan Länsbibliotek Sydost, Regionbibliotek Kalmar och de 25 folkbiblioteken i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. • Inriktning: Arbeta med utåtriktad kommunikation och marknadsföring utifrån gemensamma värdegrunder och prioriterade målgrupper Futurum.kom • Syfte: Skapa bilden av biblioteket som ett kreativt nav för upplevelser, kunskap och information i lokalsamhället och som en demokratisk arena för alla. • Målgrupper: Bokälskaren, Den digitalt ovane, Den oerfarne, Småbarnsföräldern, Tonåringen, Vuxenstuderanden

Kombib.eu • Samverkan: Läns/regionbiblioteken, folkbiblioteken och universitets/högskolebiblioteken i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. • Bakgrund: Undersökning av vilka framtida nyckelkompetenser som kommer att behövas på biblioteken i sydost för att de skall kunna spela en aktiv roll i den lokala och regionala utvecklingen. • Genomförande: Under 2010 har omfattande utbildningsinsatser genomförts för att folkbibliotekspersonal ska kunna fungera som utvecklingsledare i kommunikationsplanering och som utvecklingsledare i webbutveckling. Dessutom har en särskild chefsutvecklingskurs genomförts. Personal från universitet/högskola har genomgått fördjupningskurs i undervisning/pedagogik.

• Samverkan: Läns/regionbiblioteken och folkbiblioteken i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län med deltagande av både bibliotekspersonal och pedagoger. Nya medel – nya möjligheter: Läsfrämjande cross over • Genomförande: Bibliotekspersonal och pedagoger har fått utbildning i bl. a. dramatiserat bokprat, filmande och filmteknik. Därefter har de parvis tillämpat sina kunskaper genom bokprat för grupper av barn och unga och produktion av filmade bokpresentationer. Bokpresentationer har publicerats på webben. • Syfte: Läsfrämjande arbete för barn och ungdom genom olika medier.

Startasmart.nu • Projekt Startasmart.nu har avslutats under • Det drevs i samverkan mellan Regionbibliotek Kalmar (projektägare) och Länsbibliotek Sydost. • Genom projektet har man byggt upp en informationsportal för vuxenstuderande i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.

Kulturarv Sydost / ABM i Blekinge • Syfte: - Ur ett brukarperspektiv öka tillgängligheten till Blekinges kulturarv samt att utveckla kulturarvets betydelse som regional tillväxtresurs. - Förmedla kulturarvsdata och detta arbete ska inte begränsas till Arkiv, Bibliotek och Museer, utan vara öppet och tillgängligt för alla som har information och material att bidra med. • Samverkan: Blekingearkivet, Länsbibliotek Sydost och Blekinge Museum

• Aktuella insatser: - Arbete pågår med uppbyggnaden av Kulturparken Smålands nya hemsidor - ABM arbetet i Kronoberg har under hösten 2010 utmynnat i en kommande historiebok på nätet i form av en hemsida som kommer att heta ”Södra Smålands historia”. - Det tekniska skalet är byggt men kommer under våren 2011 att omstruktureras och fyllas med material från både arkiv, bibliotek och museum i Kronobergs län. ABM arbetet i Kronoberg

Länsbiblioteket har genomfört flera konferenser och fortbildningar. Bland annat kan nämnas fortbildningstillfällen om videofilmning, om läsfrämjande förmedling, om barn som biblioteksbesökare Konferens har även genomförts om marknadsföring av den digitala talboken/DAISY på bibliotek och i skola. På biblioteken gjordes sedan lokala handlingsplaner i ämnet. Barn- och skolbiblioteksverksamhet

BISS (Bibliotek i Sydost i Samverkan) En styrgrupp för BISS har bildats med deltagare från folkbibliotek, universitets/högskolebibliotek, skolbibliotek, gymnasiebibliotek och sjukhusbibliotek i de tre länen. Övergripande målsättning beträffande omvärldsbevakning speciellt med inriktning på KB-uppdraget, att stärka BISS som strategisk samarbetsorganisation samt att få till stånd gemensamma projekt med externa medel. Vid styrgruppsmöte den 2 juni i Karlskrona på Landstinget Blekinges Kompetenscentrum deltog även Gunilla Herdenberg, chef för avdelningen för nationell samverkan på KB, Kungliga Biblioteket och informerade om KB:s nya uppdrag kring nationella utvecklingsfrågor.

IKT och Digital Delaktighet Länsbibliotek Sydost har under 2010 anslutit sig till den nationella kampanjen IKT-lyftet i avsikt att motverka digitala klyftor mellan människor. Under hösten tog Länsbibliotek Sydost i samverkan med Regionbibliotek Kalmar kontakt med folkbildningsförbunden och studieförbunden i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Nätverk och en arbetsgrupp har bildats för kommande insatser när projektet IKT-lyftet övergår till projektet Digidel, där bibliotek och folkbildning ska samverka nationellt, regionalt och lokalt för att öka den digitala delaktigheten.

Mångspråkig litteratur Medieförsörjningsfrågor vad gäller mångspråkig litteratur har under året diskuteras med representanter för värdbiblioteken (Växjö och Karlskrona). Länsbiblioteket har också arrangerat och medverkat i mediamöten, e-möten och bokmässa. En medverkande från Internationella biblioteket/IB presenterade vid ett e-möte (Adobe Connect) IB:s hemsida och den information och de resurser som finns där.

IKT och nättjänster Arbetet med att samordna en gemensam bibliotekswebb med integrerad katalog (webb/opac 2.0) har inletts. Det subventionerade nättjänstpaketet för folkbiblioteken i sydost har utvärderats och modifierats med hjälp av enkät och uppföljningsmöte via Adobe Connect. Flera e-möten har genomförts med information om nättjänster. Driften fortsätter av den gemensamma bloggen tillsammans med Regionbibliotek Kalmar ( Biblioteken har bidragit med inlägg enligt ett rullande schema. Under 2010 hade bloggen besökare, i snitt 43 besökare per dag personer prenumererar på inläggen.

Media och fjärrlån Det regionala samarbetet med transporter mellan biblioteken i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län forsätter. Under 2010 transporterades lån fram och tillbaka mellan biblioteken. Jämfört med 2009 är det här en ökning med lån eller 5,5 %. Trenden att medierna strömmar i friare banor mellan de tre länen, oberoende av läns- och kommungränser, fortsätter.

Särskilda tjänster och tillgänglighet Nedladdningen av DAISY-talböcker fortsätter att öka på folk- och skolbiblioteken i Blekinge och Kronoberg. Enbart på folkbiblioteken har antalet nedladdningar ökat från 4464 år 2009 till 5416 år Vid Svenska DAISY-konsortiets (SDK) årsmöte omvaldes en av Länsbibliotek Sydosts konsulenter, Maria Lundqvist, till ordförande för konsortiet. Den regionala talboksplanen har uppdaterats tillsammans med Regionbibliotek Kalmar. Länsbiblioteket är tillsammans med representanter från FUB, Studieförbundet Vuxenskolan och Centrum för Lättläst en av parterna i en regional arbetsgrupp för att främja arbetet med lättläst litteratur och information inom den kommunala handikappomsorgen.

Utbildning och fortbildning för bibliotekspersonal Kurser, konferenser, arbetsmöten med Länsbibliotek Sydost som arrangör eller medarrangör har genomförts i stor omfattning. Det gäller ett 90-tal arrangemang för ca 970 deltagare från Blekinge och Kronoberg. Flera av arrangemangen har även haft deltagare från andra län. Ökningen i antal arrangemang och deltagare i jämförelse med år 2009 (39 arrangemang för ca 755 deltagare från Blekinge och Kronoberg) beror på kurser/kompetensutvecklingsinsatser via projektet Kombib.eu samt dialogseminarier via projektet Futurum.kom.