Anneli och Christians Datorskola

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Snabbguide och tips.
Advertisements

Utredande text - källkritik.
BAS-M Hur du på ett enkelt sätt administrerar din båtklubbs register.
Skolbibliotekets hemsida Vad finns där… Hjälp till skolarbeten.
Källkritik.
First Class Arken - Introduktionskurs
Logga in och använda vårt nya Intranet NAVET
Sammandrag i bildspelsform Du kan ta dig igenom hela bildspelet med piltangenterna eller med musen. Du kan även välja avsnitt genom att klicka på de olika.
TILDA ett interaktivt utbildningsprogram
IPad grundkurs.
ClaroReadPro V5 B engt Österlind Solna Skoldatatek 18 november 2009.
Källor: Skolverket, Annika Hultén
Uppgiften i PowerPoint
This work is licensed under a Creative Commons 3.0 Attribution License Wikispaces för SBC En guide
Välkommen till internet för nybörjare
Word Word är ett av de vanligaste ordbehandlingsprogrammen. Vi skall idag gå igenom de vanligaste funktionerna i programmet. Fördelarna med att använda.
Med efterföljande After Work. Repetition från januari samt nyheter och fördjupning Intresseinriktningarna och kunskaperna är olika.  Repetition av grundhanteringen.
E-post juni 2013.
Källkritik På internet.
Källkritik… …är att noggrant granska texter, bilder och andra källor. Det gör man för att bedöma om man kan lita på informationen i källorna.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1 Det här bildspelet är till för dig som arbetar på Naturvårdsverket och vill ha.
Enkel dator teknik Tips och tricks.
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
©storm.
2. Utveckla en presentation
Göra en enkel webbsida med word
INFORMATIONSHANTERING Tips & råd av Anna Maria & Joakim
Grundkurs i Internetsökning
Nätverk Logistikprogrammet 2012.
Källkritik.
Lotus Webbaccess Steg 1 Logga in, skicka och ta emot e-post och lite om adressboken. För att gå vidare - vänsterklicka.
Så här går det till att söka gymnasieprogram i Dexter
Källkritik på Internet
Cirkelledarutbildning
1. Uppgiften presenteras
1.Öppna först googlekartfilen du fått av byNet i googleearth genom att dubbelklicka på den. Notera att du måste ha installerat google earth. Detta görs.
Internet Styrdatorer och kablar Uppkopplade användare Servrar 182.QRZN.
Groupwise – skicka mail
OPERATIVSYSTEM WINDOWS
Debattera.
Informationssökningsprocessen:
Hur gör man en debattartikel?
Källkritik.
Källkritik.
Groupwise – skicka mail
Lync-möten Ansluta till ett Lync-möte Schemalägga ett Lync-möte
Snabbreferens för Lync 2013 för Office 365 © 2012 Microsoft Corporation. Med ensamrätt. Med Lync kan du börja samarbeta utan att schemalägga ett möte.
Annika Hultén Vem skriver vad till vem och i vilket syfte? Några källkritiska tips när du använder nätet.
Webbsidesutbildning Lennart Ek, Tel Stefan Fosseus,
En guide för arbeten i SO
Version 1.0 För att komma vidare klicka var som helst i bilden. Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta på din sida upp.
Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. Klicka var som helst.
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
Varför UNIKUM? Genom att arbeta med IUP via Internet och verktyget Unikum vill vi uppnå flera saker: Ökad delaktighet i planeringen från föräldrar och.
Söka information på internet. Vi ska prata om kapitel 3 Internet är det största nätverket som sträcker sig över hela världen. Om du är ansluten till internet.
Uppgift 5 Tekniska rapporten En beskrivning av ett uppdrag ni har gjort i er grupp. Du ska bifoga en programmeringshandledning som visar hur man programmerar.
Källkritisk informationssökning
Källkritik - introduktion.
Enkel dator teknik Tips och tricks. Välja storlek och radavstånd Här väljer du storlek på texten vi vill att ni använder 14 p till rubriker och 12 p till.
På vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet.
Kom igång med Disgen 5 - röd Skriv ut en ansedel Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1.
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
Sociala medier källkritik. Att kunna kommentera under ett flöde Bloggar inklusive kommentarsfält Twitter Facebook, Google+ eller Linkedin. fotosidor som.
Starta bildspelet 1. Starta Bildspelet genom att klicka på Ikonen Bildspel i din webbläsare. 2. Klicka sedan, en gång, var som helst i dokumentet.
Framsida på omslag och ett uppslag
Lokalbokning i Outlook
Om du jobbar i huset (ekero1)
Att göra om en bild med text till textfil
Göra en enkel webbsida med word
Grundkurs Windows och Word
Presentationens avskrift:

Anneli och Christians Datorskola

Vad är T_data och hur funkar det ? T_data är elevernas plats på hårddisken. I T_data har du som elev rätt att skapa en mapp under din klass. Din klass är dessutom ditt användarnamn. I din mapp ska du spara allt ditt skolarbete. Det är bara Christian som kan slänga dina dokument. Tänk på att alla kan läsa dina dokument, så spara inte några hemligheter. Nu ska du skapa en mapp i din klass katalog, gör det med utforskaren. Leta under program i startmenyn.

Skapa och spara Starta word antingen ifrån startmenyn eller ifrån NAL-fönstret (det som alltid kommer upp när du startar en dator i skolan) Skriv Hej och gå till arkiv Spara som. Leta nu upp din mapp i T_data och döp dokumentet till dittnamnhej och klicka på OK

Öppna och Rätta Öppna T_data gå till katalogen Tema media. Detta kan man göra via utforskaren. Dubbelklicka på filen övningstext. Välj spara som i arkivmenyn och gå till din mapp och tryck på OK. Markera överskriften och ändra till fet stil 14 punkter. Nu måste du välja om du är en god stavare eller om du har svårt med det. Lätt Svårt

För en god stavare Börja med att sätta på MS Words stavningsprogram under Verktyg>>Alternativ>>Språkkontroll se till att den översta rutan är bockad. Du ser nu en massa röda streck under vissa ord. Högerklicka på dessa ord och välj det alternativ som passar bäst. När det inte finns flera röda streck är du klar och du kan gå till Arkiv>>Spara

För en svag stavare Gå till Verktyg och välj stava rätt. Det här programmet är väldigt ingående och tar lång tid men det blir heller aldrig fel. Välj det alternativ som passar bäst. När det inte finns några markeringar så är du klar. Tänk på att när man lämnar in dataskrivet så accepterar vi inte stavfel.

Söka på nätet Det här kan vara svårt men otroligt viktigt att kunna. Den bästa sökmotorn just nu heter Google. Det finns andra men de är helt enkelt inte lika bra. Här följer ett exempel som vi vill du ska läsa klicka här

E-post i Laholms kommun Alla elever i Laholms kommun har blivit erbjudna en e-post låda via First Class. First Class är faktiskt ett mycket bra e-post system. Om du har dina inloggningsuppgifter så rekommenderar vi att du börjar använda det. Det finns andra e-post system tex. Spray som erbjuder en gratis e-postlåda. Vi vill att du har en fungerande e-post.

För er som inte har E-post Skapa din e-post låda. Tänk på att du måste godkänna att du inte kommer att använda den till något dumt. Gör man det blir man av med den. Gå till spray genom att klicka här.

Sökövningar Nu ska du få leta upp ett par kluriga saker på nätet. 1. Hur många personer bor det i Luleå? 2. Vilket program går i TV2 ikväll kl. 21.00? Vi rekommenderar att du använder www.google.se Skicka nu dina svar med epost till christian.hanke@edu.laholm.se

Kan man lita på allt man hittar? Nix…. Det kan man inte. Kolla bara här på två olika SÄPO sidor här och jämför med den här. Vem ska man lita på? Finns det nåt knep? Javisst finns det knep. Tryck på pilen och läs vår lathund.

Vem har gjort websidan Är det en organisation? Är det en myndighet? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på?

Varför är websidan gjord? För att informera om något? För att presentera fakta? För att propagera för en åsikt? För att sälja något? För att underhålla?

Hur ser websidan ut? Finns det någon kontaktinformation? Verkar texten seriös? Fungerar alla länkar? Hänvisar faktauppgifter till källor? Finns det något datum på sidan?

Kan du få information från andra ställen? Har du letat i skolbiblioteket? Har du letat i länkskafferiet? Har du jämfört med andra websidor? Är internet bästa källan att få information?

Glöm inte bort att…….. Du aldrig ska ange ditt riktiga namn, teleuppgifter och sånt när du chattar. Ingen är anonym på nätet. Gör någon något dumt så kan man alltid spåra både dator och vilken tid dumheten hände. Den bästa sökmotorn för tillfället heter Google. Nu är du klar gå och gör en annan uppgift.