Säkerhetsrisker vid svenska kärnkraftverk Rolf Lindahl, Greenpeace.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kärnkraftsopinionen november 2006 T Analysgruppen vid KSU:Hans Ehdwall Synovate Temo: Arne Modig, John Almering Datum:
Advertisements

LSO på skadeplatsen.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Skatteverkets större insatser 2014
Vill du bli ett energigeni?
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Hälsoskydd Tillsyn för bättre hälsa
Riskbedömning vid ändring i verksamheten
Beslut om liv och död har alltid varit en del av läkaryrket
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Personuppgiftslagen.
Kostnader för VRI – hur kan de beskrivas?
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium den 16 april 2011 Olof Karlsson.
Från utspridd till samlad myndighetsutövning i transportsektorn
Carl Sommerholt Kommunikationschef Vattenfall Kärnkraft
Regeringens proposition 2009/10:139 Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen Lars Rydberg Sid 1.
Lantmäteriets roll vid Bredband på landsbygden Samverkan mellan grannar och rätten att gräva ner en kabel Sara Andersson Byt ut NN mot namnet.
Energiteknik Teknik direkt s
§ 41 Räddningstjänstlagen
Energilösningar för framtiden Energikonferensen i Gimo 8 maj 2012 Andres Muld.
Mark- och miljööverdomstolen dom den 24 januari 2012 i Mål M
Landstingets miljöarbete
Hot och risker Hur ser då hoten och riskerna ut?
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Granskning av årsredovisning 2011 Sunne kommun april 2012.
Mål för vind/förnybar energi Lars Andersson, chef för Energimyndighetens vindenhet.
Mina meddelanden Juridik & Informationssäkerhet Jeanna Thorslund Jurist Center för eSamhället.
Elmarknadens vinnare och förlorare Medial debatt vintern FERA 16 februari 2011 Per Forsling.
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium på Westerkvarn den 24 augusti 2011 Olof Karlsson, SERO.
Förslag till planering kapitel 12
Den framtida (el)energiförsörjningen?
Idrott hela livet Kvarnsvedens GoIF OK 2014.
Översyn av stadgar, policys, instruktioner samt komma med förslag till förändringar. Överväga regler för ersättning vid olika upplåtelser och uthyrningar.
Säkerheten främst.
Piteå kommuns beredskapsplaner.
Effektivare tillsyn mot underhållsverksamhet. Transportstyrelsens uppdrag Redovisa hur tillsynen mot järnvägsföretagens och infrastrukturförvaltarnas.
Tillsynstillsynserfarenheter 2014 Helle Unosdotter och Börje Karlsson
Vattenkraft – påverkan på strandvegetationen Källa: Länsstyrelsen i Värmlands län.
Patientsäkerhetsutredningen
Transportstyrelsens tillsyn mot arbete i spårmiljö Claes Elgemyr Chef för sektionen infrastruktur.
Utveckling och ekonomi
Snilleblixtar 2010 Ånge kommun Välkommen till en spännande resa mot ny teknik och tekniska innovationer som kan rädda vår planet!
Energiteknik Teknik direkt s
Risk- och sårbarhet för dricksvattenförsörjning Boden den 9-10 mars 2010 Länsstyrelsen om vattenskyddsområden Malin Andersson Länsstyrelsen i Norrbotten.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Atomfysik och kärnfysik
Utgångspunkter och förhållningssätt Djurönäset 15 april 2015
1 Jämförelser med hjälp av olika databaser Hans Ekholm SKL Zara Bohlin RKA Agenda Allmän presentation av statistikkällor Visning av Kommundatabasen Visning.
Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt.
Sverige nettoexportör av el Ökad elproduktion Effekthöjning på befintliga kraftverk Utbyggnad av vindkraft, småskalig vattenkraft och biokraftvärme. Minskad.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Atomfysik Mälarhöjdens skola Ht 15.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Reduktionsdelning= (Meios)
Lex Sarah Gäller för: Äldreomsorgen Individ- och familjeomsorgen Funktionshinderomsorgen All verksamhet som omfattas av SoL, LSS samt socialförsäkringsbalken.
MSB:s syn på stödet till den enskilde Skånsk brandskyddsdag 9 september 2010 Svante Werger Kommunikationsdirektör.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Vad är informationssäkerhet?
Vad är tillräcklig tillsyn?
Kännetecknande för det goda arbetet
Fresenius Kabi AB Kraftvägen Kungsängen 4/15/2018
Atomfysik Mälarhöjdens skola Ht 15.

Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 1 januari 2019
Fler och fler kunder vill leva mer elektriskt
Presentationens avskrift:

Säkerhetsrisker vid svenska kärnkraftverk Rolf Lindahl, Greenpeace

Säkerhetsrisker vid svenska kärnkraftverk Rolf Lindahl, Greenpeace

Strålsäkerhetsmyndigheten: Säkerhets- och strålskyddsreglerna för kärnkraften i Sverige är till för att skydda miljön, allmänheten och de som arbetar i kraftverken mot strålning. Kärnkraftverken är därför konstruerade så att de ska vara mycket driftsäkra. Det finns flerdubbla säkerhetssystem som ska fungera oberoende av varandra. Inom kraftverken finns flera barriärer (skydd) som ska hindra att strålning och radioaktiva ämnen läcker ut – även om det händer en allvarlig olycka.

Strålsäkerhetsmyndigheten: Säkerhets- och strålskyddsreglerna för kärnkraften i Sverige är till för att skydda miljön, allmänheten och de som arbetar i kraftverken mot strålning. Kärnkraftverken är därför konstruerade så att de ska vara mycket driftsäkra. Det finns flerdubbla säkerhetssystem som ska fungera oberoende av varandra. Inom kraftverken finns flera barriärer (skydd) som ska hindra att strålning och radioaktiva ämnen läcker ut – även om det händer en allvarlig olycka. Vattenfall Att en allvarlig olycka skulle ske är mycket osannolikt, inte minst i Sverige som har höga krav på säkerheten.

Strålsäkerhetsmyndigheten: Säkerhets- och strålskyddsreglerna för kärnkraften i Sverige är till för att skydda miljön, allmänheten och de som arbetar i kraftverken mot strålning. Kärnkraftverken är därför konstruerade så att de ska vara mycket driftsäkra. Det finns flerdubbla säkerhetssystem som ska fungera oberoende av varandra. Inom kraftverken finns flera barriärer (skydd) som ska hindra att strålning och radioaktiva ämnen läcker ut – även om det händer en allvarlig olycka. Vattenfall Att en allvarlig olycka skulle ske är mycket osannolikt, inte minst i Sverige som har höga krav på säkerheten. E.ON Säkerheten kring reaktorn är hög, det finns säkerhetssystem som ser till att det inte kan gå fel. Hela verksamheten präglas av en mycket hög säkerhetsmedvetenhet hos medarbetarna, man talar till och med om en säkerhetskultur.

Riskabla reaktorer ”De omfattande moderniserings- och effekthöjningsprojekt som pågår kan även i framtiden komma att medföra stora påfrestningar på kärnkraftsföretagens organisationer, vilket kan leda till brister i deras säkerhetsarbete.” Strålsäkerhetsmyndighetens omvärldsanalys 2010 ”De omfattande moderniserings- och effekthöjningsprojekt som pågår kan även i framtiden komma att medföra stora påfrestningar på kärnkraftsföretagens organisationer, vilket kan leda till brister i deras säkerhetsarbete.” Strålsäkerhetsmyndighetens omvärldsanalys 2010 • SSM ser exempel på att viljan att starta elproduktion och pröva ny högre effekt har haft negativ påverkan på säkerhetsarbetet och därmed säkerheten • OKG har under flera år nedprioriterat adekvat service på O1:s dieselgeneratorer. Skälet har varit kostnaden och SSM ser allvarligt på OKG:s förhållningssätt till säkerhetsfrågan Samlad strålsäkerhetsvärdering 2012, SSM • SSM ser exempel på att viljan att starta elproduktion och pröva ny högre effekt har haft negativ påverkan på säkerhetsarbetet och därmed säkerheten • OKG har under flera år nedprioriterat adekvat service på O1:s dieselgeneratorer. Skälet har varit kostnaden och SSM ser allvarligt på OKG:s förhållningssätt till säkerhetsfrågan Samlad strålsäkerhetsvärdering 2012, SSM SÄRSKILD TILLSYN Särskild tillsyn är ett beslut som Strålsäkerhetsmyndigheten fattar när bristerna i en verksamhet är så allvarliga att myndigheten bedömer att extra tillsyn krävs. Särskilda säkerhetsgranskningar genomförs av myndigheten och tillståndshavaren måste redovisa vilka åtgärder som vidtas för att komma till rätta med bristerna. SÄRSKILD TILLSYN Särskild tillsyn är ett beslut som Strålsäkerhetsmyndigheten fattar när bristerna i en verksamhet är så allvarliga att myndigheten bedömer att extra tillsyn krävs. Särskilda säkerhetsgranskningar genomförs av myndigheten och tillståndshavaren måste redovisa vilka åtgärder som vidtas för att komma till rätta med bristerna. ”Kontroll är bra, förtroende bättre” Lars Olov Höglund om Strålsäkerhetsmyndighetens arbetssätt ”Kontroll är bra, förtroende bättre” Lars Olov Höglund om Strålsäkerhetsmyndighetens arbetssätt  Åldrande reaktorer  Moderniseringar och effekthöjningar  Bristande säkerhetskultur  Bristande kontrollverksamhet  Brister vid extrema väderhändelser - Otillräckligt jordbävningsskydd - Bristfälligt översvämningsskydd - Bristande haveriberedskap  Bristande skydd mot antagonistiska hot  Stort antal incidenter

Greenpeace analyser visar att det både är tekniskt möjligt och ekonomiskt fördelaktigt att ställa om vårt energisystem och därmed bli kvitt beroende av olja och naturgas samtidigt som kärnkraften avvecklas. Sol, vind, vågor och biogas kan användas för att producera el. Förnybart i kombination med energieffektivistering kan ersätta kärnkraften idag. Vi behöver inte leva med den riskabla kärnkraften!