Presentation Dialogseminarium om samverkan Dan Brändström

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta Maria Landgren Sveriges innovationsmyndighet.
Advertisements

Svensk byggforskning i samverkan. Medverkande universitet Sveriges Bygguniversitet är en samarbetsorganisation som omfattar forsknings- och utbildningsenheter.
Verktyg för samverkan mellan civilsamhället och den offentliga sektorn
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Policy för miljö och hållbar utveckling
Nationell samordning av kommunala öppna data 22 maj 2014.
Vad är Kulturbryggan? En statlig utredning med två huvudsakliga uppdrag: Att ge förslag till regeringen på hur en permanentad Kulturbrygga ska se ut.
Ledarskap för utveckling - en utmaning
Processorienterat förbättringsarbete
Göteborgs universitet förnyas
SAMVERKANSAMVERKAN NY SKOLA – NY LÄRARUTBILDNING SAMVERKAN.
Hälsouniversitetets strategikarta beslutad av fakultetsnämnden
Regeringens proposition 2009/10:139 Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen Lars Rydberg Sid 1.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Regeringens proposition 2009/10:149 En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor (Autonomipropositionen) Lars Rydberg.
Forsknings- och utbildningsstrategier 2009–2012 Förändring för kvalitet och förnyelse.
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Ledarskap Utbildning 2 Ledarskapet avseende utbildning fungerar bra eller mycket bra (Naturvetarna)
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
Forum För Redovisning Konstituerande möte
Att få rätt saker att hända
Kunskap till praktik – utveckling av missbruks- och beroendevården - lägesbeskrivning Regionförbunden
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Hur samverkan borde bedömas – och lite om hur vi arbetar i Uppsala tillsammans med andra lärosäten … Anders Malmberg Prorektor, UU Sveriges ingenjörer.
Expertgruppens fokusområden Följa genomförandet av det nya kvalitetsutvärderingssystemet Ta fram förslag om nästa kvalitetssystem Förslag.
Universitetsgemensamma organ Britt Marie Apelgren Morgonsamling UFN presentation Britt-Marie Apelgren.
INFORMATION SAM FAK 20 NOVEMBER
Tillsammans för världens säkraste vård
Forsknings- och innovationspropositionen Prefektmöte
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Kortfattat om KTH.
UKÄs utvärdering av teknikvetenskapliga utbildningar och ingenjörsutbildningar 2013 Sex kluster – men tre yrkes- och tre generella examina Biotekink, kemiteknik,
Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola.
Validering Av Livslångt Lärande
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. IQ Samhällsbyggnad Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet.
Göteborgs universitet förnyas – implementering av organisationsarbetet
Ur regionens synvinkel En annan roll för staten (7.4) Punkt 2: Den nya rollen är att vara strategisk, drivande och samordnande. I denna ingår samspelet.
? FORSKNINGUTBILDNINGSAMVERKAN HÅLLBAR UTVECKLING.
Ett forskningsprogram om förbättringsarbete inom vård och omsorg finansierat av VINNOVA och Vårdalstiftelsen i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting.
Strategisk plan MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET.
Naturvetenskap och teknik i samhället Kompetensutveckling inom akademin Sara Nyberg, ECE/Lärande Olle Dahlborg, Sveriges Ingenjörer Adela Rodrigo, KTH.
Budgetpropositionen för sept 2009Nils-Fredrik Ankarcrona PLUS-enheten2 BP 2010  Behov av nya tillfälliga platser (700 mnkr)
Demonstrationsprogrammet för elfordon Kort Historik 16 feb 2009: Uppdrag att lämna ett samlat kunskapsunderlag om marknaden för elbilar och.
LTH 2013 – intäkter Anslag från staten ca 845 msek varav Forskning 360 msek Utbildning 485 msek Bidrag och uppdrag från stiftelser, fonder, ftg Forskning700.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Lärande utvärdering genom följeforskning
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Lunds universitet / Samordnat IT-stöd vid LU / Mars 2010 NETinfo-möte Samordnat IT-stöd Lunds universitet Johnny Nilsson, PL Birgitta Lastow,
Överenskommelsen inom integrationsområdet
Kvalitetsarbetet vid BTH
Kvalitetsutveckling för kvalitetssäkring!. Internationella utvecklingstrender Utökat kvalitetsansvar för lärosätena Från kvalitetssäkring till kvalitetsutveckling.
Resursfördelningsmodeller baserade på bibliometriska indikatorer Ur ett nationellt och ett LTU- perspektiv Kristoffer Bäckström Luleå universitetsbibliotek.
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
Styrning ur ett verksamhetsperspektiv. Styrning handlar om att få andra att göra det man själv vill Styrning är beroende av om det finns tillgång till.
2015 | UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN SEDAN 1666
Välkommen till studentdagen 2016
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Vad slags forskare och forskning skapas med bibliometri som grund för utvärdering och resursfördelning? Lena Lindgren & Björn Rombach Att beskriva och.
Styr- och resursutredningen - STRUTEN
UKÄ:s utvärdering av hållbar utveckling – resultat, slutsatser och rekommendationer Göran Finnveden Professor, Vice-rektor för hållbar utveckling Ordförande.
Rapport Företagsforskarskolor
Utvärderingssystem
Verktyget Utmärkelsen….
Strategin Statens roll i utbildningssystemet – slutrapport
Forskningsrådet Formas
Arbetsintegrerat lärande
Presentationens avskrift:

Presentation Dialogseminarium om samverkan 2014-03-05 Dan Brändström Principer för kvalitet i samverkan Slutrapport från Expertgruppen för kvalitet i samverkan Presentation Dialogseminarium om samverkan 2014-03-05 Dan Brändström

Bakgrund till utredningen Regeringens regleringsbrev: ”VINNOVA ska /…/ utforma metoder och kriterier för bedömning av prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med det omgivande samhället, i termer av relevans och nyttiggörande av forskningsbaserad kunskap.” OCH ”Baserat på den modell och de kriterier som utvecklas ska VINNOVA genomföra utlysning och fördela medel. Medlen ska fördelas till de lärosäten som efter ett ansökningsförfarande bedöms visa bäst kvalitet och prestation i samverkan med det omgivande samhället.” 20 procent av de statliga basanslagen ska fördelas i konkurrens från och med år 2016 baserat på bland annat samverkan. Sveriges Ingenjörer tillsatte en expertgrupp för att diskutera principer för samverkan mellan akademi och näringsliv. 2014-03-05 Dialogseminarium om samverkan

Dialogseminarium om samverkan Expertgruppen Tillsattes våren 2013. Ledamöter: Ordf. Dan Brändström, ledamot IVA, fd VD Riksbankens Jubileumsfond Akademin Anders Malmberg, Prorektor UU Margareta Norell Bergendahl, Vicerektor KTH Linus Wiebe, Innovationsdirektör LU Näringsliv Helena Malmqvist, Forskningsansvarig ABB Sara Mazur, Forskningschef Ericsson Andreas Fredriksson, tidigare Forskningschef LKAB Sveriges Ingenjörer Måns Östring, Kanslichef för Tek-Nat Fak, UU Peter Larsson, Samhällspolitisk Direktör Laila Abdallah, utredare Mål: Slutrapport feb 2014 och stimulera debatten 2014. 2014-03-05 Dialogseminarium om samverkan

Expertgruppen Utgångspunkt Uppdrag ”Samverkan mellan akademi och näringsliv/samhälle medverkar direkt till ett nyttiggörande för det omgivande samhället, men också för forskning och utbildning. Tyvärr synliggörs inte detta i akademins belöningssystem och meriteringsstruktur.” Uppdrag ”Gruppens uppdrag är att uppmärksamma samverkansarbetet som ett viktigt bidrag för att öka kvaliteten i forskning och utbildning vid lärosätena, och därmed även för samhällsnyttan.”  

Dialogseminarium om samverkan Viktiga iakttagelser Tre viktiga komponenter för god samverkan: Mötesplatser för akademi och näringsliv/samhälle (ex AIM-day) Personrörlighet mellan akademi och näringsliv/samhälle (exempelvis adjungerade professorer, forskarskolor) En struktur för långsiktiga relationer (ex utveckla gemensamma kurser och program inom utbildningen) Fem principer som kännetecknar goda styrformer för samverkan: Strategiskt ledningsengagemang på olika nivåer Medarbetarnas engagemang i verksamheterna Systematiska arbetssätt och processer Etablerade strukturer för långsiktiga relationer och partnerskap Faktabaserade beslut och former för successiv utveckling/förbättring 2014-03-05 Dialogseminarium om samverkan

System för att värdera samverkan Finns utvärderingssystem för utbildning och forskning idag, men inte för samverkan. Samverkanskriterier bör därför integreras i de två nuvarande utvärderingssystemen. ”Kollegial granskning” bör vara ett viktigt verktyg för att mäta kvaliteten i samverkan. Samverkanskriterier bör finnas inbegripna i meritvärderingen och i belöningssystemen. Ett ”intermediärt organ” bör samordna underlag för att utvärdera utbildning och forskning. Samverkanskriterier ska finns med i detta arbete. Kollegiala granskningen av forskning genom externa forsknings- råd Universitet och högskolor UKÄs kvalitetsut- värderingar av utbildning Intermediärt organ för kvalitetsutvärderingssystem Samverkanskriterier 2014-03-05 Dialogseminarium om samverkan

Lanseringsseminarium den 28 mars kl. 8-10 i Ingenjörshuset Lanseringsseminarium den 28 mars kl.8-10 i Ingenjörshuset! Tack för er uppmärksamhet! Lanseringsseminarium den 28 mars kl.8-10 i Ingenjörshuset! Tack för er uppmärksamhet!