God hydrografi i nätverk Samverkan mellan Lantmäteriet och SMHI

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
God hydrografi i nätverk Samverkan mellan Lantmäteriet och SMHI
Advertisements

Seminarium & Workshop om Karteringsmetoder i grunda vatten i Sveriges kustzon, insjöar och vattendrag Kartdagarna 18 mars 2014.
Fyra införandesteg Utbildnings- information och grundläggande katalog- information Årsredovisning Uppföljning Examen + Resultat + Studiedeltagande Metod.
Från Allgunnen till Hertta VISS och öppna API:er Niklas Holmgren Workshop 25 april kring webbtjänster inom vatten SLU Uppsala.
Öppna kranarna till geodatasamverkan!
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Vad har vi gjort? •Inspiratörer •Konferenser •Landsbygdsriksdagen •Forskarsamverkan •Leader •Internationellt samarbete •Hemsida.
De nordiska reglerings- myndigheternas arbete med att införa en gemensam nordisk slutmarknad Marielle Liikanen.
Samverkansprojektet Svensk geoprocess
Riskhanteringsplaner - tidplan, struktur och innehåll
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Effektiv miljötillsyn Ett projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
Hur kan informationsflödet i detaljplaneprocessen effektiveras
Samverkansprojektet Svensk geoprocess Intensifierad samverkan mellan kommunerna, SKL och Lantmäteriet för att förenkla för så många som möjligt med en.
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Anpassning till ett förändrat klimat Uppdrag för länsstyrelserna Regeringens proposition En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat 2008/09:162.
Ny nationell höjdmodell över Sverige SweDEM
Exempel på analys och handlingsplan
Lantmäteriets geodatatjänster
Geoteknisk sektorsportal –
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Elips - Gränssnitt ABT Ulf Eriksson Lantmäteriet och
Projektets grundtanke GIS Västra Götaland Kommuner Myndigheter Övriga Allmänhet Organisationer Skolor Förvaltningar.
Umeå kommun vill nu öka tillgängligheten till kommunal service för UmeåRegionens medborgare. Att erbjuda kommuninvånarna, oberoende av tid och plats,
Geoteknisk sektorsportal.
Engagera markägare -Varför och hur? Lisa Germundsson och Sven Götesson, LRF.
Lärplattformstankar Herrestadskolan  Lärplattform. Vad innebär det för er?
Lantmäteriets informationsförsäljning
Konfigurationsanalys Cosmic. ”Agenda” Sammanfattning Bakgrund Metodik/Angreppssätt Avgränsningar Resultat Observationer Slutsats och rekommendationer.
Landsbygdsprogrammet
miljömål.se Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla
Ortsutveckling Bettna Stormöte den 9 oktober 2013 Välkommen!
Nytt från vattenmyndigheten Vattenråd Norr Pite Havsbad Bo Sundström.
Mathias Eriksson GIS-Konsult - Projektledare RISK OCH SÅRBARHETSANALYS DEL AV VINDELÄLVEN INOM LYCKSELE KOMMUN.
Hur fungerar samhällets insatser för ensamkommande flyktingungdomar? Om ensamkommande flyktingungdomars introduktion och etablering i Umeå Projekt finansierat.
FOMA-program Sjöar och vattendrag Mats Wallin koordinator Temadag 14 nov 2007: Fortlöpande miljöanalys - nuläge och visioner om utvecklingsvägar.
Tema: Hållbar utveckling
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Styrel Ett modernt system för prioritering av elanvändare vid elbrist som införs
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Nobelmötet 2013! Frågor. Frågor kommunikation/information 1. Webben är vårt viktigaste verktyg. Ni som användare har den största påverkan på hur webben.
Nationella Geodatastrategin – Geodatasamverkan - Standarder Gunnar Lysell Lantmäteriet 19 november 2013.
Regional samordning och inriktning i Södermanland
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Ny nationell höjdmodell över Sverige SweDEM+ Höjddataprojeket, , Intressentdialog i användarperspektiv KommunalTeknik 2008, 11 september i Örebro.
Inspire för krisberedskap Anna Isaksson Forsgren, MSB.
Mätning på Grunda Vatten Hans Öiås. Genomföra en metodstudie för att hitta kostnadseffektiva verktyg för att mäta i grunda vatten i såväl kustzonen som.
1 Geoteknisk sektorsportal – nationell datainfrastruktur för tillgång till genomförda geotekniska undersökningar (utvecklingsprojekt)
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
10. Mottagarverksamheten Samverkan Topografiska data/Hydrografi
På säker grund för hållbar utveckling Hur bör vi vägleda användarna av våra underlag? Workshop Harmonisering 5-6 maj, 2015 Lisa Van Well.
Gemensamt kartstöd för Blåljus Det kan bli verklighet ! Hitta rätt!
Kriterier för vattenråd & kustvattenråd  Definition Ett vattenråd – är en frivillig sammanslutning av intressenter inom vattenrådsområdet, som gemensamt.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Musikkompendium Test. Musikkompendium Test 2 Musikkompendium Test 3.
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
Arbetsformer XX vattenråd. 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter,
Utbildningsutredningen Glesbygdsklubben
På gång på Kunskapscentrum Stockholm, 6 april 2016.
FMS gör skillnad! FMS erbjuder verktyg som gör det möjligt för alla på din skola att arbeta tillsammans med hälsa och livsstil för att förbättra skolresultaten.
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
. Förbättrad hälsa genom ökad förståelse hos arbetsledare Att hitta en samverkansmodell Sammanfattning Att arbetsledarna som deltagit i.
Statens geotekniska institut (SGI) 1:10 klimatanpassningsanslag
Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!
Presentationens avskrift:

God hydrografi i nätverk Samverkan mellan Lantmäteriet och SMHI

Långsiktiga nyttor av hydrografi i nätverk Ökad samhällsnytta inom hydrografiområdet, särskilt gällande miljö och samhällsskydd, genom att samverka för att skapa efterfrågade, lättillgängliga och kombinerbara data Användare kan analysera sjöar, vattendrag och nätverk i GIS-applikationer på en mer detaljerad nivå Kommuner och länsstyrelser får bättre möjligheter att simulera översvämningar och utsläpp och kartlägga hur påverkan sprider sig nedströms i vattensystemet Hydrografiredovisningen uppfyller Svensk standard och Inspire

Produktionsläget stängningar och stomlinjer Steg ett i produktionen Objekt av sjöar och vattendrag skapas Stomlinjer skapas som utgör fiktiva linjer genom vattenytor. Dessa behövs för att kunna bygga ett sammanhängande linjenätverk.

Produktionsläget nätverksanpassning Steg två i produktionen Flödesriktning sätts med hjälp av Nationell Höjdmodell, som behövs för att avgöra åt vilket håll vattendraget rinner ID-sättning av alla objekt i nätverket

Hur finansieras god hydrografi i nätverk? Arbetets uppbyggnad delfinaniseras av: MSB Anslag 2:4 Krisberedskap Havs- och vattenmyndigheten

Nästa steg Fortsatt uppbyggnad i samverkan mellan Lantmäteriet och SMHI Tillhandhållande av Emåns pilotområde april 2014 Fortsatt utredning hur produkter ska se ut 2014 Mål att kunna tillhandahålla klara huvudavrinningsområden 2015 Vara klar med ett rikstäckande nätverk 2017

Projektinformation på lantmateriet.se Egen hemsida på lantmateriet.se Projektinformation på lantmateriet.se - Information om hydrografiprojektet finns numer på www.lantmateriet.se, ambitionen är att vi ska fylla på med information kontinuerligt - Inte alldeles logisk placering…. Om Lantmäteriet – Vår samverkan med andra – Hydrografi i nätverk

Produkter - 2015 Typ av tjänst Nedladdning Visning Svensk vattenstandard Inspire Typ av tjänst Nedladdning Visning Krav på tillhandahållande - WFS eller Atomflöden WMS Format GML PNG eller GIF Typ av nätverk Topologiskt Geometriskt Vi planerar att under 2015 börja ta fram produkter i färdigproducerade områden På en övergripande planerar vi att ha följande produkter: Nedladdningstjänst enligt Svensk vattenstandard Nedladdningstjänst enligt Inspire Visningstjänst enligt Inspire Det finns en hel del ytterligare krav att ta hänsyn till (som inte syns i den här översikten) som t.ex. datainnehåll, geografisk indelning, referenssystem, prestanda, kapacitet, tillgänglighet etc.

Testdata – Emåns avrinningsområde Testdata kommer att tas fram i två steg Geodatabasformat (våren 2014) Syfte: Möjlighet att hitta användningsområden inom er organisation, testa och lämna synpunkter på innehållet GML-filer enligt Svensk vattenstandard och Inspire (hösten 2014) Syfte: Möjlighet att testa data så som det kommer att tillhandahållas i framtida produkter Intresserad? Välkommen att kontakta oss via www.lantmateriet.se För att man ska ha möjlighet att testa data innan produkterna finns på plats kommer vi att ta fram testdata i ett par omgångar. - Senare i vår kommer det att finnas möjlighet att få tillgång till Emåns avrinningsområde för test och utvärdering - Inledningsvis kommer inte data att levereras enligt den tänkta produktstrukturen men vi är intresserade att få synpunkter på själva datainnehållet och ta del av andra erfarenheter så fort som möjligt, därför gör vi en snabblösning - I ett senare skede planerar vi att tillhandahålla datasetet enligt den planerade produktstrukturen, d.v.s. GML-filer enligt Svensk vattenstandard och Inspire - Är du intresserad av att testa Emåns avrinningsområde är du välkommen att kontakta oss via formuläret på vår hemsida http://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Samverkan-med-andra/Hydrografi-i-natverk/Kontakta-Hydrografiprojektet/