Direktiv 2010/32/EU EU-direktiv om förebyggande av stick-och skärskador inom hälso-och sjukvården Ramavtal som ingåtts av arbetsmarknadens parter. Nationellt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur ska vi arbeta med mikroorganismer? AFS 2005:01
Advertisements

Säkerställd intern styrning och kontroll
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Vem ansvarar för vad i kommunal vård och omsorg?
Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Vad gör man vid skada/olycka?
Rapportering om Allvarliga Oönskade Effekter (SUE) art 23 april 2013 Monica Tammela.
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Införande i Landstinget Gävleborg
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Vanliga fel vid riskbedömning
Undvik stick- och skärskador hos personal inom Folktandvården!!
TEMADAG STÄLLNINGAR.
Varuinformationsblad
Vårdhygienisk standard i kommunerna
Vårdhygienisk standard i kommunerna
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Hälsa på samhällsnivå Hur vill du jobba med kapitel 7.
Vad är vårdhygien? Eva Melander Vårdhygien Malmö/Ystad/Trelleborg
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Örebro läns läkarförening
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl.
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Arbetsanpassning och rehabilitering
Arbetsmiljöverkets vision
Förberedelser för arbetet
Hälsa och Helhet Nyanlända barns behov Barns rättigheter och vad som lönar sig för alla parter Fokus: TANDVÅRD barntandläkare
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Tillsammans för världens säkraste vård
1.
AFS 2001:1 Om kunskaper och kompetens Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena skall vara tillfredsställande.
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Vad gör en chefläkare AnnSofie Sommer Chefläkare
AVVIKELSER.
Linköpings tillsyn obemannade solarier 2014
Rätt läkemedel till rätt patient vid rätt tillfälle !
Riskbedömningar & hanteringsinstruktioner
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
Vinster med förebyggande företagshälsovård
Målsättningen – En tillfredsställande arbetsmiljö!
Presentation 4: Hur kan jag veta om nanomaterial finns på min arbetsplats?
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
SÄKERT BONDFÖRNUFT Minskar olyckorna inom lant- och skogsbruk Individuellt gårdsbesök Tre träffar till Säkert Bondförnuft Gårdsvandring i grupp Lars Lundmark.
Ny AFS from 31 mars 2016: Organisatorisk och social arbetsmiljö Monica Östman och Kristin Larsson Personalavdelningen.
Lex Sarah Gäller för: Äldreomsorgen Individ- och familjeomsorgen Funktionshinderomsorgen All verksamhet som omfattas av SoL, LSS samt socialförsäkringsbalken.
Basal hygien Allmänt SOSFS 2015:10 (Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg)  7 kap 4 § patientsäkerhetsförordningen.
Förebyggande rutiner – Blodburen smitta Vårdhygien Västra Götaland.
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Lex Maria.
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Kännetecknande för det goda arbetet
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Patientsäker vårddokumentation
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Intern styrning och kontroll
Hållbar användning av bekämpningsmedel
Integrerat Växtskydd – Regelverk och tillsyn
Presentationens avskrift:

Direktiv 2010/32/EU EU-direktiv om förebyggande av stick-och skärskador inom hälso-och sjukvården Ramavtal som ingåtts av arbetsmarknadens parter. Nationellt genomfört senast 11 maj 2013 Minimidirektiv 1

Mikrobiologiska arbetsmiljörisker-smitta, toxinpåverkan, överkänslighet (AFS 2005:1)

Föreskriftsarbete Ändringar av föreskrifterna Mikrobiologiska arbetsmiljörisker-smitta, toxinpåverkan, överkänslighet (AFS 2005:1) samt de allmänna råden Föreskrifterna Skydd mot blodsmitta (AFS 1986:23) upphävs Förslaget på remiss under våren 3

Vad säger EU-direktivet? 2010/32/EU

Säkra produkter 8 a § Om riskbedömningen i verksamheter som omfattas av 22 och 24 §§ visar risk för stick-eller skärskador ska vassa föremål som är avsedda att användas på människor eller djur och som kan komma i kontakt med kroppsvätskor vara försedda med en fungerande integrerad säkerhetsfunktion. Syftet är att minska risken för stick-och skärskador på användaren. Detta gäller om produkter med fungerande integrerade säkerhetsfunktioner finns framtagna för ändamålet och är tillgängliga på marknaden. ”En fungerande integrerad säkerhetsfunktion innebär att säkerhetsfunktionen sitter ihop med det vassa föremålet…” 5

Åtgärder och rapportering 16 b § Om den oönskade händelsen innebär risk för smittöverföring, ska arbetsgivaren se till att den som råkat ut för den oönskade händelsen omedelbart tas om hand. I åtgärderna ska även ingå kontakt med medicinsk expertis för bedömning av behov av postexpositionsprofylax och medicinska kontroller. ”Om arbetsgivaren i förväg ser till att ha etablerat kontakt med en vårdgivare…går det snabbt för den som råkar ut för en oönskad händelse…att bli omhändertagen, både psykiskt och fysiskt…” 6

Utbildning 14 § Arbetsgivaren ska se till att den som leder arbetet och alla arbetstagare som kan komma att utsättas för mikrobiologiska arbetsmiljörisker har lämplig utbildning och tillräckliga kunskaper om de biologiska agens som förekommer i verksamheten. Ny och tillfällig personal ska få introduktionsutbildning när de börjar sitt arbete. Utbildningen och kunskaperna ska uppdateras vid behov. 7

Föra statistik Åtgärder måste vidtas för att bedöma omfattningen av stick- och skärskador inom hälso- och sjukvården

Vaccinera §6 punkt 3 Om den bedömning som avses i §5 visar att det finns en riska för att arbetstatgarnas säkerhet och hälsa på grund av att de ewponeras för biologiska agens som det finns effektiva vacciner mot ska arbetstagarna erbjudas vaccination §5 Resultaten av riskbedömning

Vad behöver LUL göra? Riktlinjen uppdateras (Personalinfektioner) Utbildning till personal - introduktion och uppdatering Slutenvård- hur? Primärvård- hur? Kommunalvård-hur? Riskbedöma Vaccinera