Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Betygssättning i praktiken
Engelska.
E C A Du ska kunna läsa boken Ondskan med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategi. Du ska kunna göra en enkel.
Referat En sammanfattning.
Att träna Läsförståelse
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Mål och betygskriterier
Välkomna 28/
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
ATT VARA EN DUKTIG LÄSARE
Information 99 % av eleverna från kommunala skolor har ett resultat.
Svenska p Svenska p.
Föräldramöte
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Lokal Pedagogisk Planering
Ett arbetsområde om poesi
Föräldramöte Klass 3A Ht -14.
SVENSKA.
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Hur gör du för att förstå en text?
Språk Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.
Stadsbidrag Läsa-skriva-räkna.
Skriva.
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Bedömning av skönlitterär läsförståelse
Litteratur.
Syfte: Undervisningen ska stimulera elevernas lust att tala, skriva, läsa och lyssna och därmed stödja deras personliga utveckling. Eleverna ska ges möjlighet.
SKRIVA NOVELL Genre: Berättande text – den kan vara påhittad eller sann Syfte: Underhålla eller roa läsaren/lyssnaren.
Nationellt prov Sv – I andras ögon.
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Exempel på skriftligt omdöme
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
ATT SKRIVA SIG TILL LÄSNING. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna.
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
Ljungbackens skola Föräldrafrukost Måndagen 12 november 2012 Hur arbetar skolan med läs- och skrivutveckling? Hur kan du som förälder på bästa sätt stötta.
Bedömning av text Innehåll Texten är lätt att följa och förstå. Innehållet stämmer med uppgiften och följer instruktionerna. Längden på texten är tillräcklig.
Ljungbackens skola Föräldrafrukost Tisdagen den 6 oktober 2015
SUA – Skriva.
eller vad den också kallas: cykeln för undervisning och lärande
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
Läromedelsanalys Grupp 5 Tomas Glatz, Semere Russom, Fredrik Ferneryd, Paulina Berthilsson, Amanda Bergren.
Språkbruk och språkliga variationer i svenska Kurs 11 SA1U Susanne Schmitt Neth Lektion i svenska som andra språk Tidsåtgång 80 minuter.
Elever läser. Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse,
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Orebro.se Välkommen till Lärardagen 10 augusti 2016 Skolverkets bedömningsstöd i läs- och skrivutveckling i svenska åk 1-3.
Dysleximässan 2016 Hur kan man mäta läs- och skrivutveckling? Karin Taube.
Textcollage Arbetsområde i svenska under hösten.
4 processer att behärska:
Välkommen till svenska 1
Svenska som andraspråk 3
Matspjälkningssystemet
LINDESKOLANS HANDLINGSPLAN för elever i läs- och skrivsvårigheter.
Svenska – skriva berättelser
Föreläsning Svenska II
Utvecklingssamtal 6a vårterminen 2018
Talförmåga År 7 Bedömning Lärandemål/Syfte Lgr11
Årskurs 3 Sjöstadsskolan
Argumenterande text.
Föräldramöte VT- 17 Välkomna!.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Föräldramöte åk 2 Välkomna.
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska Eleven läser bekanta och elevnära texter med flyt, såväl högt som tyst. När eleven inte förstår eller läser fel går eleven tillbaka i texten och läser om för att komma vidare i läsningen. Eleven återberättar grundläggande delar av handlingen i skönlitterära texter och beskriver och använder sig av innehållet i faktatexter och instruktioner. Dessutom relaterar eleven det lästa till egna erfarenheter. Eleven skriver berättelser, faktatexter och instruktioner läsligt för hand. Texterna kännetecknas av en tydlig handling och ett innehåll som klart framgår. I sina texter använder eleven stor bokstav, punkt och frågetecken och kan också stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter. Eleven gör enkla bearbetningar av sina texter samt anpassar med stöd av givna kriterier, innehåll och struktur till texttyp och genre. Utifrån något givet kriterium ger eleven även enkla omdömen om egna och andras texter. Eleven berättar muntligt om och beskriver vardagliga händelser så att innehåll och handling tydligt framgår. I samtal om frågor och ämnen hämtade från egna och andras erfarenheter, texter och bilder bidrar eleven genom att ställa enkla frågor, framföra egna åsikter och ge kommentarer. Eleven ger och tar emot muntliga instruktioner samt söker information i någon anvisad åldersanpassad källa och återger grundläggande delar av informationen med egna ord. 2011-06-01 Gertie Ekdahl Axelsson

Centralt innehåll i årskurs 1–3 Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar. Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom sin text och göra förtydliganden. Handstil och att skriva på dator. Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter. Alfabetet och alfabetisk ordning. Sambandet mellan ljud och bokstav   Tala, lyssna och samtala Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer. Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder och andra hjälpmedel som kan stödja presentationer. Berättande i olika kulturer, under olika tider och för skilda syften. 2011-06-01 Gertie Ekdahl Axelsson

Lgr 11 – Svenska Läsa ”Bornholm” F-klass, inkl Lexia Repetition i åk 1 Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven läser bekanta och elevnära texter med flyt, såväl högt som tyst. När eleven inte förstår eller läser fel går eleven tillbaka i texten och läser om för att komma vidare i läsningen. Eleven återberättar grundläggande delar av handlingen i skönlitterära texter och beskriver och använder sig av innehållet i faktatexter och instruktioner Dessutom relaterar eleven det lästa till egna erfarenheter Centralt innehåll i årskurs 1-3 ”Bornholm” F-klass, inkl Lexia Repetition i åk 1 Fonologisk (fonemisk ) medvetenhet Bokstavsgenomgångar F-klass; med lek, många sinnen, undersöka hur ljuden bildas… Tangentbordsträning, F-2 Skriva på datorn med tangentbordsljud F-2 Fonem-grafem-koppling Sambandet mellan ljud och bokstav Skriva på datorn med tangentbordsljud och talsyntes F-2 Gemensam och individuell läsning på anpassad nivå Automatiserad avkodning; fonologisk och ortografisk läsning Se under rubrik Berättande texter och sakprosatexter samt Innehållssökning Undervisning: olika genrer, skillnad prosa – faktatext Undervisning: lässtrategier F-2. Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll 2011-06-01 Gertie Ekdahl Axelsson

2011-06-01 Gertie Ekdahl Axelsson Eleven skriver berättelser, faktatexter och instruktioner läsligt för hand Texterna kännetecknas av en tydlig handling och ett innehåll som klart framgår. I sina texter använder eleven stor bokstav, punkt och frågetecken och kan också stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter Eleven gör enkla bearbetningar av sina texter samt anpassar med stöd av givna kriterier, innehåll och struktur till texttyp och genre Utifrån något givet kriterium ger eleven även enkla omdömen om egna och andras texter Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Lgr 11 – Svenska Skriva Alfabetet och alfabetisk ordning Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom sin text och göra förtydliganden Handstil och att skriva på dator Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter Sambandet mellan ljud och bokstav Centralt innehåll i årskurs 1-3 Tangentbordsträning, F-2 Handskrivningsundervisning ht åk 2 Skriva texter på dator med tangentbordsljud och talsyntes. Skriva texter som har ett syfte; berättande såväl som faktatexter. Skriva texter på dator med tangentbordsljud och talsyntes. Skriva texter på dator med tangentbordsljud och talsyntes. Skriva tillsammans, diskutera och bearbeta sina skrivna texter med kamrater och med pedagoger. Använda stavningskontroll med StavaRex. Skriva texter på dator med tangentbordsljud och talsyntes.