Something’s rotten… Och vad gör jag åt det?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Att använda systematiskt arbetsmiljöarbete och AML kap 6 § 6a
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
FTFs motionsskola.
Ett bildspel om dig och dina kompisar.
Barnanpassad utredning
Patientenkät sommaren -13
Metodstöd.
Förhandling MBL Och Samverkan.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Pronomen.
Les meilleures photos de
Välkommen till Bönemöte
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
EHL Jane Bjurman GAF Medarbetarsamtal EHL Jane Bjurman EHL Jane Bjurman.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Samtalet På Arbetsplatsen.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Relationer i Strindbergs tragedi Fröken Julie
Individuellt utvecklingssamtal - mall
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
ERGONOMI Vad är det?.
SOCIALA PROBLEM Tryck på pil-tangenten höger så startar bildspelet automatiskt.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
POLICY OCH RIKTLINJER Dokumentet Policy och riktlinjer för Gislaveds kommuns hantering av klagomål och synpunkter beskriver : Varför det är viktigt att.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Arbetslös.
IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?
UTBILDNING OM EU:s ARBETSTIDSREGLER och dess tillämpning för läkare.
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
i kommuner, landsting/regioner
Finansförbundets motionsskola.
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
Utveckla din organisation - ska du anställa? -. Fundera kring Vad vill du ha hjälp med? Hur kan du beskriva det du behöver så att det lockar rätt kompetens?
1. Vad? Med kvalitetsdeklarationer sätter vi tydliga nivåer på våra tjänster och vår service 2.
1. Uppgiften presenteras
CASE Hultsfred Ledarutveckling över gränserna
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Ungdomsråd i region Mitt. Blunda… Tänk på det roligaste/grymmaste/bästa du kan komma på inom gymnastiken. Något du redan upplevt.. Något du skulle vilja.
SBAR för strukturerad kommunikation
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
FOXPOPULI Introduktion av deltagare – ice breaking och lära känna varandra “ Social entrepreneurship for social change”, Nordplus adult Project ID AD-2012_1a
Värderingsövning/ fyra hörn
Ingrid Lindberg, Elin Carlson och Stefan Frisk Medicinkliniken Eksjö
Ansvarsroller för arbetsmiljön
Delegering Vem får delegera?
Distansuppgift Klass 7 v ”Bilden av mig själv”
Politikerna har dessa uppgifter. Politikerna har dessa uppgifter Se till att verksamheten drivs i enlighet med arbetsmiljölagen och föreskrifterna för.
Vem är jag, Vem är du?.
MAKTLEKAR.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Arbetsmiljöarbete Service- och bemötande
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Kajsa och mormor i Danmark av Cajsa och Hannes. Det var en fin sommardag. Kajsa skulle gå ut och sälja kolor på torget.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Arbetsmiljölagen är en ramlag  Lagen innefattar  Allmänna uttalanden om arbetsmiljöns beskaffenhet, om människans förhållande.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Arbetsmiljöansvar inom Kinda kommun
Samverkan.
Presentationens avskrift:

Something’s rotten… Och vad gör jag åt det? ARBETSMILJÖ Something’s rotten… Och vad gör jag åt det? Jag som facklig representant kan aldrig göra något åt något jag inte vet om, Jag som individ skall ge uppdraget att göra något åt det åt rätt person, på rätt sätt.

Ett exempel: Som nyanställd får Ulla inget eget rum utan skall låna Pelles dator när han ändå inte använder den, det finns ett skåp inne på underläkarexpeditionen där hon kan ha sina kläder inlåsta och när schemat dyker upp ser hon att hon arbetar jour redan nästkommande dag. Ingen vet vem som skall ge Ulla nycklar och introduktion utan hon får ett glatt välkomnande av läkarkollegorna och börjar jobba. Identifiera arbetsmiljöproblem.

Ett annat Ulla är en mycket kompetent läkare som många frågar om råd. Telefonen ringer under mottagningen, under ronden, under lunchen och i Ullas drömmar. Alla vill veta om, när och hur hon kan bota alla patienterna. I Ullas schema står att hon kan träffa dem mellan 9 och 12 måndag onsdag och fredag. Andra arbetsmiljöfrågor. Inflytande över tidbok, störningar, många arbetsplatser, o.s.v. Viktigare? Svårare? Exemplen bara för att lyfta fram vad arbetsmiljö kan handla om.

Mera exempel Telefonen ringer till Pelle: -Kommer du och kolla provsvaren snart eller? Ulla är ju på semester och det är du som ansvarar för hennes patienter. Pelle undrar när han skall hinna det, om det är akut sjuka patienter eller inte inte, och så undrar han om det finns mer arbete han har ansvar för och inte känner till.

Kan detta kännas igen? Kalle och Pelle vill alltid arbeta ihop. Ulla skulle också vilja lära sig mer om det de håller på med men får inte vara med. Staffan bestämmer alltid vad han vill göra först av alla och får alltid sin vilja igenom. Gullan som lägger schema jobbar aldrig jour lördagsnätter och det gör inte heller Stina, hennes förtrogna. Alla tycker att Sven är knäpp. Sven är ledsen. Det är Ulla också.

Vardag för någon? Siad skall operera, när han kommer till salen får han veta att inget är färdigt ännu, personalen har det verkligen stressigt nämligen. Han förstår att så är det inte för honom som är läkare. Efter en stund kommer han i gång men får stressa, operationsschemat skall ju passas. Han får be om sin pall flera gånger men står ändå illa och går därifrån med ont i ryggen.

VEM SKALL JAG GNÄLLA HOS? -när jag inte tycker att förmiddagskaffekompisarna räcker till -när jag inte tycker att något händer

Chefen för den verksamhet där problemet finns Exempelvis avdelningsföreståndaren eller mottagningsansvarig.

Hur vet jag vem som har ansvar, när alla skyller på varandra? Fördelning av arbetsmiljöuppgifter I egenskap av …………………………………………………… (chefsbefattning) Fördelar jag arbetsmiljöuppgifter enligt bifogad bilaga till Namn: ………………………………………………………… Driftenhet/basenhet/avdelning:………………………………………….. Befattning:……………………………………………………………. Fördelningen gäller under tiden chefsuppdraget pågår dock längst till och med 6 år: 200X-XX-XX Har i sin befattning ansvar för verksamheten inom sitt område, där arbetsmiljöarbetet ska ingå som en naturlig del. I den mån kunskaper, befogenheter eller resurser inte räcker till ska frågan skriftligt hänskjutas till mig. Ansvaret för frågan återgår då till mig. Du kan ha rätt att fördela arbetsmiljöuppgifter till underordnad, men du ska då förvissa dig om att han/hon har tillräckliga kunskaper, befogenheter och resurser för att utföra dessa arbetsuppgifter. Vi har gått igenom och är överens om vilka arbetsuppgifter som ingår i denna fördelning. Arbetsuppgifterna framgår av bifogad bilaga. …………………………………………….. Ort Datum …………………………………… ………………………………. Namn och namnförtydligande Namn och namnförtydligande (fördelare) (mottagare) Båda parter behåller var sitt exemplar. - Kopia sänds till förvaltningskansliet - Bevaras för all framtid

Om inget händer? Ingen bryr sig? Jag blir avfärdad?

Om inget händer? Ingen bryr sig Jag blir avfärdad?

Gå till Basenhetsrådsrepresentanten Och vem är det då? Vad är basenhetsråd? Var kommer facket in? Hur förhåller den personen sig till skyddsombudet?

Kärt barn… Basenhetsrådsrepresentant = Klinikombud = Skyddsombud Basenhetsrådet är också skyddskommitté

Så här ser landstingets organisation ut, förenklat:

Så här ser Sveriges Läkarförbunds organisation ut, förenklat:

Och? Basenhetsrådsrepresentanten är Blekinge Läkarförenings förlängning ut i verksamheten. Han/hon känner bäst till förhållandena på din basenhet. De ber Blekinge Läkarförening om hjälp om det behövs Blekinge Läkarförening ber Sveriges Läkarförbund om hjälp om det behövs. Tala om vem som är representant för berörda åhörare. Berätta att det på SLF’s kansli sitter kompetenta ombudsmän/statsvetare, jurister och administratörer- det är det din medlemsavgift går till!

Vidare: Om Basenhetsrådsrepresentanten påpekar ett arbetsmiljöproblem till chefen måste chefen åtgärda eller avfärda problemet. Om chefen inte kan göra detta måste problemet påtalas till näste person i hierarkin. Och så vidare. Ända upp till politikerna.

Även för detta finns blankett… Returnering av arbetsmiljöuppgift Ansvarig för arbetsmiljöuppgiften……………………………………………………………. Returnerad arbetsuppgift………………………………………….…………… ………………………………………………….………..…………. …………………………………………………….………..……….. Anledning till returnering…………………………………….……….……….. …………………………………………………….……….……….. …………………………………………………….………………... Mottagare av returneringen………………………………….………………… …………………………………………………….………………… …………………………..….….. …………….…….……………..… Ort Datum Ort Datum ………………………………….. ………..…..……….……………… Ansvarig för arbetsmiljöuppgiften Mottagare av returneringen Kopia behålls av den som returnerat uppgifter Bevaras för all framtid

Hur skall arbetsmiljöproblemet åtgärdas? På basenheten skall handlingsplaner finnas där det skall beskrivas hur problem i arbetsmiljön skall åtgärdas. Det är chefen på varje arbetsplats som ansvarar för dessa och att något blir gjort. De skall uppdateras årligen.

Du kan alltså kolla om de tänkt göra något ut det som du uppfattar som ett problem genom att kolla handlingsplanen.

”Tankeexperiment” Tänk om alla läkarnas problem med multipla arbetsplatser togs upp av alla basenhetsrådsrepresentanter samtidigt.

”Tankeexperiment 2” Tänk om alla läkarnas klagomål registrerades (vilket de bara gör om rätt person behandlar dem –alltså…). Vilken bild av arbetsmiljön skulle finnas, och hur skulle den se ut jämfört med idag?

Vad säger avtalen? Kolla www.slf.se! Där kan du också kolla löneläget, vilka frågor som drivs nationellt och internationellt.