Världens tuffaste djur

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KLIMAT.
Advertisements

Mat från mark och vatten
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Jordens processer som formar jordytan
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Tips för dig som söker en partner. Om du vill ha en partner som äter all mat du lagar utan att klaga på att det inte smakar som mammas mat.... Skaffa.
Inledning och avslutning, texten skall vara lätt att följa
Djur Vilket djur ska bort?
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Ryggradslösa djur.
Värme och väder del 2.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Meteorologi Läran om vädret.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Hemtrivsel.
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
DJUR del 3.
Livets former Djur.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Ekosystem Ekosystem.
Mikroorganismer.
Bakterierna – de första organismerna på jorden s. 11
Abiotiska faktorer Icke levande faktorer.
LIVET PÅ JORDEN Cecilia Sepp, Näslunds skola, Hallstahammar –
Cellen är den minsta levande enheten
Hud, skelett och muskler
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Linné delade in djuren och växterna
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Mikrobiologi.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Temperaturskalor och hur värmesprids
Text av Emran Safi Myskoxe.
Savannen Av: Felicia och Oliver.
Skogen Tävlingen.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Biologi Livets former.
Karim Ladhani Vildsvinets huggtänder kan bli mellan cm långa. Vildsvinet kan väga upp till 200 kg. Deras päls är grå och deras hud kan bli.
Biologi Livets former.
-lever i havet -utan hår -mjuk och len
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
Europas sista vildmark
Ekologi Johan. Ekologi – Samspel & beroende Ekosystem Del av naturen som man valt ut. Tex; damm, granskog, nordsjön, Voxnan, dike, Sverige, hela jorden.
Biologi - Livets former.
Hur kan det blåsa? Varför svalnar en kopp choklad när den får stå? Hur kan vi spara värmen i husen? Vad är dimma?
Huden Gulbhar Zaynal Lyrfågelskolan 2016 Vt.. Huden är kroppens största organ.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Naturen på vintern Åk
LIVET PÅ JORDEN Cecilia Sepp, Näslunds skola, Hallstahammar –
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
LIVET BÖRJAR.
Luft och Vatten.
Djuren på vintern.
Meteorologi Läran om vädret
Spindeldjur ett leddjur med åttaben

Momentbeskrivning Geografi Naturens förutsättningar för jordens befolkning, år 7 Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar.

Arktis.
FLODHÄST.
Jordens processer som formar jordytan
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
LIVSPROCESSER – 7 GEMENSAMMA NÄMNARE.
Daggmaskar Det finns många olika slags daggmaskar, i Sverige finns det 16 olika arter. Den sortens daggmask som blir störst kan bli 30 cm lång. Daggmasken.
Presentationens avskrift:

Världens tuffaste djur

Världens tuffaste djur Björndjuret Bild: raddadjuren.se

björndjuret Björndjur är jättesmå djur som för det mesta lever i vatten. De kan leva på land också och trivs då i mossor och lavar. De blir ca 0,5-1 mm långa och har åtta ben, benen är försedda med klor. Huden är elastisk och munhålan ser ut som ett rör. Vi behöver mikroskop för att se dem. De kallas björndjur för att de liknar knubbiga björnar. De kallas även för trögkrypare för att de kryper så långsamt. De lever normalt i mellan 3 – 30 månader. Bild från rymdstyrelsen.se

björndjuret Vissa arter äter växtdelar och vissa arter äter bakterier eller mikroorganismer. De suger i sig maten med den rörformade munhålan. De har inga andningsorgan utan tar upp de gaser de behöver med hela kroppen. De fortplantar sig på olika sätt. Några arter mellan hane och hona och vissa arter är tvåkönade. Björndjuren vaggar eller simmar fram med sina åtta ben. Foto: Willow Gabriel

Kuriosa De klarar temperaturer mellan -273° till +150° grader Celsius. Om det blir för kallt eller torrt rullar de ihop sig, dra in benen och torkar. Så kan de ligga upp till 10 år. När förutsättningarna blir bättre vaknar de igen. De klarar av höga tryck nere i havet, radioaktiv strålning, giftiga miljöer, torka, kyla och hetta. De klarar till och med av att vara ute i rymden! Under en rymdfärd 2008 visade en svensk-tysk forskargrupp att björndjur kan överleva extrem uttorkning och strålning i rymdens vakuum. Bild: Kodboken.se

Björndjuret

Kommer du ihåg? Hur ser björndjuret ut? Den är jätteliten (ca 0,5-1 mm långa), de har elastisk hud och munnen ser ut som ett rör. Var lever de? Överallt på hela jorden. Hur bor de? Helst i vatten men även på land i mossor och lavar. Vad äter de? Växtdelar, bakterier eller mikroorganismer. Hur gör de om det blir för varmt, kallt eller torrt där de bor? De rullar ihop sig som en boll och torkar. Så kan de ligga i 10 år.

Referenser https://www.rymdstyrelsen.se/upptack- rymden/om-rymden/bjorndjur/ https://sv.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B6gkrypare https://www.raddadjuren.se/veckans-djur- trogkryparebjorndjur/ https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/ djur/ryggradslosadjur/bjorndjur.1438.html