Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Daggmaskar Det finns många olika slags daggmaskar, i Sverige finns det 16 olika arter. Den sortens daggmask som blir störst kan bli 30 cm lång. Daggmasken.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Daggmaskar Det finns många olika slags daggmaskar, i Sverige finns det 16 olika arter. Den sortens daggmask som blir störst kan bli 30 cm lång. Daggmasken."— Presentationens avskrift:

1 daggmaskar Det finns många olika slags daggmaskar, i Sverige finns det 16 olika arter. Den sortens daggmask som blir störst kan bli 30 cm lång. Daggmasken är både hane och hona, och därför har alla daggmaskar en gördel där äggen blir till, de som ska bli maskbebisar. En mask har mun i fram, gördel för ägg på mitten, och genom hela masken går en tarm, där det som masken ätit blir bajs.

2 Masken har inga ögon utan känner sig hela tiden fram
Masken har inga ögon utan känner sig hela tiden fram. Därför är det viktigt att vara försiktig när du handskas med maskar. Masken har inte heller några öron, men den känner ljud genom huden och därför är det viktigt att vi inte heller väsnas och låter högt bredvid masken. Den vill ha det lugnt och skönt. (klicka fram nästa bild).Den har ju inte heller några armar eller ben, utan krälar sig fram genom att dra ihop sig upptill, och sedan skicka vidare den rörelsen genom kroppen. Såhär ser det ut där masken tar sig fram i jorden! .. Den största svenska masken kan ju bli lika lång som en skollinjal, men världens största mask…

3 … är såhär stor! Den lever i Australien och kan bli upp till 3 meter lång.

4 De maskarna vi har i vår kompost kallas kompostmaskar, och de är ju mycket mindre. Kompostmaskar tål värme mycket bättre än vanliga maskar, det är mycket varmare i våra kompostpåsar än vad det är nere i jorden. När maskar äter krälar de upp till marken och drar med sig gamla växter ned i jorden, där nere äter maskarna upp växterna och krälar upp till markytan igen för att bajsa ut humus. Så den jorden vi har i våra komposter är till stor del maskbajs! kompostmaskar

5 Daggmasken Äter Bryter ned växter Rör sig Mun – gördel – tarm
Berätta för kompisen bredvid vad du kommer ihåg och har lärt dig om daggmasken! Du kan utgå ifrån dessa punkter när du berättar.


Ladda ner ppt "Daggmaskar Det finns många olika slags daggmaskar, i Sverige finns det 16 olika arter. Den sortens daggmask som blir störst kan bli 30 cm lång. Daggmasken."

Liknande presentationer


Google-annonser