Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Spindeldjur ett leddjur med åttaben

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Spindeldjur ett leddjur med åttaben"— Presentationens avskrift:

1 Spindeldjur ett leddjur med åttaben
Spindeldjur är ryggradslösa leddjur och har en kroppen som är delad i en framkropp och en bakkropp. Spindeldjuren skiljer sig därför från insekter som har en tredelad kropp. Kroppens längden varierar från under en millimeter hos dom minsta kvalsterna till drygt 20 centimeter hos de största skorpioner. Spindeldjuren har åtta ben som är fördelade på fyra benpar. Till skillnad från insekter saknar spindeldjuren antenner, vingar och facettögon. Spindlarna kan istället ha upp till åtta punktögon. Förutom benen har spindeldjuren ytterligare två par utväxter från kroppen. Det är oftast deras käkar eller fångstorgan, lukt- och känselorgan eller parningsorgan som brukar sitta framför benen. Till spindeldjur räknas bland annat spindlar, klokrypare, kvalster, fästingar och skorpioner.

2 Spindeldjur ett rovdjur
Fångstnät av silkestråd Snabba jägare Bedövar med gift Spindlar kan antingen vara kringströvande och utan fångstnät eller mer bofasta och nätbyggare. Majoriteten av alla spindlar är rovdjur och deras viktigaste föda är insekter. Insekterna kan fångas i nät som spindeln tillverkar av tunn silkestråd. På sin bakkropp har spindeln spinnvårtor som den använder för att tillverka silkestrådar till sina spindelnät. Silkestråden består av en tunn och stark proteinsträng. Många arter använder silkestråden för att spinna nät för att fånga och vira in sin byten med, men det finns flera spindlar som inte använder spindelnät för att jaga utan endast använder nätet för att klättra, bygga bon, skapa plats för sina äggsäckar och för att förvar sin byten i. Spindeln kan tillverka väldigt stora nät och det finns spindlar i Madagaskar som kan tillverka upp till 25 meter stora spindelnät. Några spindelarter spinner bara långa trådar som de svingar sig fram i luften med. Spindlar har små klor som fötter, vilket gör att de kan klättra på tex lodräta väggar. Spindlar har väldigt bra syn, men inget luktsinne och så har dom har väldigt dålig hörsel. Dom har istället lätt för att känna olika vibrationer och kan på så sätt lokalisera sitt byte. Spindeln har inga tuggande mundelar utan har istället ett par chelicerer som liknar käkar, och som används för att hugga sitt bytet till döds. Några spindlar har giftkörtlar som dom kan injicera gift för att skydda sig själva mot angrepp eller för att döda och bryta ner sina byten. När dom injicerat sitt gift suger dom ut innehållet i bytet och lämnar sedan resten som ett skal. Det är dock endast omkring 200 arter som har ett gift som är starkt nog för att skada oss människor.

3 Spindeldjur Spindlar i Sverige
Husspindel Lockspindel Harlekinspindel Av världens ca kända spindelarter finns det i Sverige drygt 700 spindelarter. Alla dessa arter är alla ofarlig för oss människor. Dom vanligaste spindelarter som finns i och runt våra hus mindre husspindel, stor husspindel, fettspindel, mörkrumsspindel, bred sektorspindel, harlekinspindel och olika lockespindlar. Vill man slippa spindlar i sina hus så ska man försöka ha det torrt och rent, då trivs inte spindlarna så bra. Många tycker att spindlar är obehagliga men egentligen är spindlar inte några skadedjur. Dom gör faktiskt stor nytta genom att fånga skadeinsekter som vi människor inte vill ha.

4 Spindeldjur Klokrypare - bokskorpion
Det finns ca 3000 arter av klokrypare i världen och av dom finns ca 20 arter i Sverige. Klokrypare är mycket små spindeldjur som har långa gripklor framför benen. De är precis som övriga spindeldjur rovdjur, och deras klor har små giftkanal. Klokrypare är mycket små, inte större än 1-10 millimeter. Dom som finns i Sverige är mindre än 5 millimeter. Dom liknar skorpioner med en framkropp som är täckt av en ryggsköld dom har framtill har ett eller två punktögon på varje sida. Klokryparen rör sig normalt ganska långsamt, men kan vid behov springa snabbt både fram- och baklänges. Klokrypare är predatorer, vilket betyder att dom lever bland annat av kvalster och små insekter. Dom använder spinntrådar för att bygga gömslen i samband med hudömsning, äggläggning och övervintring. Några arter jagar på marken bland förna och mossa och några lever under lös bark på döda träd, i murkna träd, gärna i anslutning till fågelbon eller bi- och getingbon. I våra hem kan vi hitta dem i böcker ellr på badrumsgolvet. De kallas ofta för bokskorpioner.

5 Spindeldjur Skorpioner
Det finns mellan olika arter av skorpioner i världen. Kroppen är tvådelad med ett hårt yttre skelett. Den har två stycken gripklor och fyra par gångben. På bakkroppen sitter en gifttagg. Alla skorpioner är rovdjur som producerar gift både för att försvara sig och för att död sitt byte. Skorpionerna lägger sig ofta i bakhåll och väntar på att ett lämpligt byte skall komma tillräckligt nära för att kunna fångas, men det finns även en del som jagar mer aktivt. Deras främsta föda är insekter och spindlar. Skorpioner lever i torra eller tropiska områden i världen. Vi har inga skorpionier vilt levande i Sverige.

6 Spindeldjur Kvalster Kvalster är en parasit och i Sverige finns det över 1000 arter och det kan finnas närmare en miljon arter i hela världen. Kvalster är mycket små ca 0,08 – 1,00 mm. Larver har ofta bara sex ben, men som blir ofta åtta hos vuxna djur. Kvalster räknas både som rovdjur, parasiter, växtätare och nedbrytare. Det finns olika arter som har olika sysselsättning. Det finns arter som äter växter, djur, svamp eller dött organiskt material. Till kvalster hör parasiter, fästningar och skabb. Fästingar lever alltid på andra, tex på rådjur och människor. Vi människor kan få allvarliga sjukdomar av fästingen. Det kan vara bra att vaccinera sig mot TBE som är en sjukdom som kan ge allvarlig hjärnhinneinflamation. Skabb kan leva under huden och ge stort lidande för tex rävar. Rävar som fått skabb kliar sig hela tiden, vilket innebär att de slutar att äta och svälter till slut ihjäl.


Ladda ner ppt "Spindeldjur ett leddjur med åttaben"

Liknande presentationer


Google-annonser