Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Https://www.youtube.com/watch?v=Nb0ytICWSW4&ecver=1.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Https://www.youtube.com/watch?v=Nb0ytICWSW4&ecver=1."— Presentationens avskrift:

1

2 Om 100 år kommer mitt hus att se ut ungefär så här och
ja jag vet att jag ville ha en pool i källaren med det var inte så här jag hade tänkt det. Det är ju bra med nära tillgång på vatten. Algblomningen är ju lite besvärlig förstås men det är ju bara 3 månader om året vi inte kan bada.

3 Nu behöver jag ju inte fara till utomlands på semester.
Temperaturer på sommaren kring 40 grader är ju lite svårt att vänja sig vid så Vi spenderar mesta tiden inomhus där det finns klimatanläggning. Tur ändå att vi byggde alla de här shoppingcentren till skydd för kylan så det finns någonting att göra. Skogsbränder är ju också vanligare men vattnet är ju nära tänker jag och Malariamyggor gillar ju det här klimatet men det finns ju alltid bäckolja. Vi har ju fått fler som vill bo uppe hos oss också i och med att de flesta länder nu ligger under vatten eller är öknar så det finns gott om arbetskraft.

4 Minns ni hur kallt det var i början av 2000-talet
Minns ni hur kallt det var i början av 2000-talet. Nu ser vi ju inte snön här vid kusten. Det har blivit en stor lättnad för sjukvården att inte behöva operera en massa underarmsfrakturer varje gång det var halkigt och köldskador är helt obefintliga.

5 Anticimex aktier har gått väldigt bra
Anticimex aktier har gått väldigt bra. Det regniga och blåsiga vädret kombinerat med värme har ju gjort att mögel/svampangrepp vanliga. Men det är ju trevligt att måla om huset ofta. Förvaring av mat är ju också lite knepigt, rötmånaden är ju liksom året om. Men det finns ju inga dåliga väder, bara dåliga kläder.

6 Så har ju fästingarna spridit sig hit och i princip hela ren och älgbeståndet har dött ut så tillgången till kött har ju minskat. Men köttallergi är nu så vanligt så det gör inte så mycket och vi äter ju mycket småkryp nu och de trivs ju i det nya klimatet.

7 Tillbaka till nutid. Jag tror jag lever ett ganska normalt liv för en svensk person.
Vi är 2 vuxna och 2 barn som lever i hus, två bilar, flygresor några gånger per år och äter kött eller fisk till mat varje dag. Ni hörde i början att Per nämnde overshot day som i år inföll 2 augusti det betyder att i i dagsläget så förbrukar vi resurser för ca 1,5 jordklot varje år. Om alla i världen skulle leva som jag så skulle overshot day inträffa i april. Jag förbrukar alltså resurser för 3 jordar varje år. Det är inte hållbart.

8 Om 100 år räknar man med att i Europa kommer 152
Om 100 år räknar man med att i Europa kommer människor per år att dö pga värmeböljorna. Visst kommer vissa sjukdomar att försvinna men det kommer nya.

9 Så Miljö och hälsa hör ihop.
Oavsett vilken prognos som kommer att träffa rätt så kommer det att bli annorlunda. Och hälso- och sjukvården bör förbereda sig för ändrat klimat.

10 www.overshootday.org kerstin.lindstrom@norrbotten.se
Vad kan vi då göra. Ja det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt. Jag ska avsluta med ett citat från Annika Bergman i Örebro: "Vi har en stat som ska vara garant för vår grundsäkerhet men det goda mellan människor måste vi själva bjuda varandra på.... Vi har ett gemensamt samhälle att värna och vi har alla ett ansvar att se till att samhället håller ihop. Det är inte bara politiker eller myndigheter som ska göra något. Alla kan göra någonting.” Tack för mig.


Ladda ner ppt "Https://www.youtube.com/watch?v=Nb0ytICWSW4&ecver=1."

Liknande presentationer


Google-annonser