Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Europas sista vildmark

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Europas sista vildmark"— Presentationens avskrift:

1 Europas sista vildmark

2 Att leva i fjällen Var på kartan hittar vi fjällen?

3

4 Mål att arbeta mot: Ge exempel på typiska djur och växter på fjället och berätta hur de överlever där. Kunna vad som menas med växtzoner. Kunna förklara hur människan påverkar fjällen.

5 En fjärdedel av Sverige består av fjällandskap
En fjärdedel av Sverige består av fjällandskap. Att överleva i fjällen är svårt då snön ligger kvar länge, sommaren är kort och vintern lång. Det blåser ofta och är kallt. Man kan se hur naturen förändras när man vandrar uppför fjället.

6 Rita en bild över dessa växtzoner
Längst ner börjar den fjällnära barrskogen. När barrträden inte klarar av att växa mer tar fjällbjörkskogen vid. Ju högre upp man kommer desto strängare blir klimatet. Högst upp ligger kalfjället. Rita en bild över dessa växtzoner

7 Vad är det för skillnad på vintern och sommaren i fjället?
När vintern kommer blir det tuffare att leva på fjället. Det finns olika sätt att klara kalla vintrar. Björnen går i ide och sover. Lämmeln lever under snön i gångar. Andra djur får en varm päls i vitt kamouflage färg. En del flyttar och kommer tillbaka på våren. På sommaren är det tvärt om, dagarna är ljusa och långa. Mycket mat finns.

8 Nu skall vi arbeta med växter och djur i fjällen
Välj ett djur som lever i fjälltrakterna. Ta reda på så mycket du kan om djuret, var den lever, vad den äter, hur den gör för att klara vintern och om det finns faror som hotar den. Tillsammans med en bild av djuret skall du sammanfatta en text och göra en affisch.


Ladda ner ppt "Europas sista vildmark"

Liknande presentationer


Google-annonser