Arbetsgång Yrkesmässa Leksand

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Advertisements

Skola och arbetsliv i samverkan
Utbildningsprocessen
Den nya skollagen.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Kommuners insynsrätt i fristående skolor
Plan mot kränkande behandling
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Studie och yrkesvägledning
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
17 december Dolda kunskaper 17 december
en mil öster om Linköping
Vård- och omsorgs-(college)
ROLIGT. FRAMTIDS- UTMANING Nya lösningar Kunskap om olika yrkesområden.
Välkomna till seminariet
Ljusdal.se Arbete med Plan mot kränkande behandling för Enkät genomfördes i december Svarsfrekvensen var 53% av eleverna. Av hela Slottegymnasiets.
Förslag till fortsatt arbete med kunskapsuppdraget Rektorsträff
Ökad närvaro i gymnasieskolan Birger Sjöberggymnasiet
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Kvalitetshöjning Renodlat vägledningsuppdrag för syv Renodlat vägledningsuppdrag för syv Lokala samordnare Lokala samordnare Lokala samverkansgrupper.
Samverkan skola-näringsliv. Syfte: ge eleverna insyn i framtida arbetsmiljöer ge eleverna insikter i yrkesval och utbildningsval höja motivationen och.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
Planering och genomförande av undervisningen
Syftet med rapporten Belysa likvärdighetens utveckling utifrån olika indikatorer Diskutera orsaker till utvecklingen Analysera konsekvenserna för likvärdigheten.
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
Hanteringsordning. och. samverkansstruktur. för
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Distansundervisning för elever bosatta i Sverige.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
STUDENTREKRYTERING.
Föräldramöte den 14 september Centralskolans grundsärskola Ann Jansson rektor.
Förstelärare, principer från vt Vilken enhet som ska få möjlighet att utse ny förstelärare beslutas av Produktionsdirektör Fördelning per enhet.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
Studie och yrkesv ä gledning KUNSKAP OM MIG SJÄLV Det som finns inuti mig själv KUNSKAP OM ALTERNATIVEN Det som finns utanför mig själv FATTA BESLUT -
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Vad är studie- och yrkesvägledning? Ett ämnesområde utan egen schemaposition Hela skolans delade ansvar årskurs
Gymnasiedagarna & Future Skills okt
Hur kan ett Trackitperspektiv bidra till kvalitetsarbetet?
Gymnasiedagarna & Future Skills okt
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
Samordningsförbundet
Vad är studie- och yrkesvägledning?
Begreppet undervisning
Studie- och yrkesvägledare ”SyvMi” Campbell
Gymnasiedagarna & Future Skills okt
Enkät i gymnasieskolan 2015
Om Mig – Från resultat till handling
Huvudmannabeslut Skolinspektion 2016
Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Personen från Skolverket
Garanterad undervisningstid i gymnasieskolan
Tanum
Bygga svenska åk 1-6.
Enkät i gymnasieskolan
PRAO-praktisk arbetslivsorientering
Presentationens avskrift:

Arbetsgång Yrkesmässa Leksand

Yrkesmässan utifrån läroplan för grundskolan och gymnasiet Målet med grundskolans verksamhet ska vara att eleven…. Kan göra väl underbyggda val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning Kan granska olika valmöjligheter och ta ställning till frågor som rör den egna framtiden Har inblick i närsamhället och dess arbets- förenings och kulturliv Har kännedom om möjligheter till fortsatt utbildning i Sverige och i andra länder Målet med gymnasieskolans verksamhet ska vara att eleven….. Medvetet kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning på grundval av samlade erfarenheter och kunskaper Har kännedom om arbetslivets villkor, särskilt inom sitt studieområde, samt om möjligheter till fortsatt utbildning, praktik och arbete i Sverige och andra länder. Är medveten om att alla yrkesområden förändras i takt med teknisk utveckling, förändringar i samhälls- och yrkesliv samt ökad internationell samverkan och därmed förstår behovet av personlig utveckling i yrket. Får ett underlag för val av utbildning och yrke

Syfte och mål med Yrkesmässa Leksand Stärka kopplingen mellan skola och arbetslivet Ge eleverna en inblick i Leksand och Dalarnas arbetsliv Företagen kan möta framtidens medarbetare Mässan hjälper skolan att få in arbetslivskunskap i undervisningen så att det blir ett sammanhang för eleven.

Yrkesmässan och prao Enl. nya skollagen har huvudmannen ansvar för att anordna minst 10 dagars prao från årskurs 8-9. Yrkesmässan ger eleverna möjlighet till kontakt med Leksand och Dalarnas arbetsplatser. Yrkesrepresentanterna kan förklara yrket på ett naturligt sätt som gör att elev kan bli intresserad att eventuellt göra prao inom det yrket.

Upplägg Yrkesmässa Leksand Arbetsgruppens sammansättning – Arbetsgrupp utifrån skola-arbetslivsgruppens representanter i Leksand med förstärkning av SYV Information till skolorna – Arbetsgruppen informerar anmälda skolors rektorer och SYV om datum Arbetsgruppen sänder ut en powerpoint med information om mässan till rektorerna och SYV som varje klass skall gå igenom Rektors ansvar – Varje skolas rektor samordnar på sin skola så att lärarna för de årskurser som skall besöka mässan har möjlighet till att göra ett bra för och efterarbete med koppling till yrkesmässan. Alla elever skall ha fått med sig frågeställningar som tas med till mässan Rektor bör se till att arbetsmarknadskunskapsutbildning genomförs på skolan innan mässan äger rum, även gärna även en föreläsning för föräldrar

Fortsättning upplägg Mässdagen- Alla klasser skall vara indelade i mindre grupper och ansvariga lärare skall medfölja i respektive grupp Program Alla klasser följer det schema som sänds ut till skolorna där olika programpunkter finns med. Uppföljning Elever och lärare gör enkät om mässan Lärare följer upp mässan enligt skolans upplägg

Kontakt Email: yrkesmassa@leksand.se Samordnare Yrkesmässa Leksand – Anneli Morberg