Den här delen i presentationen skall handla om Mätning och mätresultat

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Balanserad styrning och uppföljning i Region Skåne
Advertisements

Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Stöd för analys och förbättring
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Q2 Q3 Okt Nov Dec Jan Feb Mar Maj Jun Göteborgs universitet förnyas Apr Styrelsemöte 7 apr Styrelsemöte 12 okt Start ny organisation.
Balansen Balanserad resultatredovisning med balanserat styrkort.
Uppföljning och kontroll. Planering samordning och kontroll är begrepp som används för att beskriva och förklara ekonomisk styrning. Faserna överlappar.
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
ÖVERGRIPANDE GRANSKNING 2010 ENKÄTUNDERSÖKNING KOMMUNSTYRELSEN Utskick till samtliga ordinarie ledamöter Excellent svarsfrekvens KS 100% KS och alla nämnder.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Att få rätt saker att hända
Mål- och resultatstyrning
Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
Systematiskt kvalitetsarbete
Tidplan omställningsarbete 2014
Hur gör vi i Upplands Väsby kommun Lena Kanström 1:e vice ordförande i Social- och äldrenämnden.
Teknisk nämnden Nämndutveckling Underlag och utkast till uppläggning.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Anvisningar till Uppföljningsrapport Uppföljning av strategiska områden enl KF:s budget Organisationsutveckling Viktiga frågor Generell anvisning:
Anvisningar till Uppföljningsrapport Uppföljning av strategiska områden enl KF:s budget Organisationsutveckling Viktiga frågor Generell anvisning:
Anvisningar till Uppföljningsrapport Följande av KF:s mål och strategiska områden följs upp i UR1 Strategisk område Prioriterat mål Organisationsutveckling.
Anvisningar till Uppföljningsrapport Uppföljning av strategiska områden enl KF:s budget Organisationsutveckling Viktiga frågor Generell anvisning:
Välkommen till Göteborgs Stad!
Ansvar gentemot vem/vilka?
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Systematiskt kvalitetsarbete i vardagen!. Systematiskt kvalitetsarbete 1 juli 2011 förstärktes kravet på ett systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsredovisningen.
Regeringsuppdraget Nationell informationsstruktur för vård och omsorg Monica Winge Socialstyrelsen.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Så styrs Nacka. Öppenhet och mångfald Bild människor Ex. bild finns på äldre som pratar med yngre på bibliotek.
Beslut i kommunfullmäktige
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Material och metodstöd När projekt LOS avslutas kommer MSB:s linjeverksamhet att fortsätta.
Styrmodell.
Förändrade stadsdels-förvaltningar 1 juli 2018
Ekonomistyrning - styra mot ekonomiska mål
Planerings- och uppföljningsprocessen kopplat till vår styrmodell
på personer i behov av hjälp
1. Mötet öppnas 2. Årsmötesförhandlingar 3. Kaffe
Uppföljningsdag 27 februari
– med fokus på uppdrag och mål
Analysera, justera och fastställa
CENTRUMSKOLORNA Information Barn- och utbildningsnämnden
Årsklocka SAM (systematiska arbetsmiljöarbetet) jan feb mar apr maj
Projekt Gränslös Räddningstjänst i GR
Sammanträdesplan 2018 Nämnd Jan   Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt
Kvalitetsberättelse 2017.
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Verktyget Utmärkelsen….
Budget- och uppföljningsprocessen
på personer i behov av hjälp
Struktur för styrning och ledning i Göteborgs Stad
Ekonomistyrning - styra mot ekonomiska mål
Introduktion till processen för balanserad styrning
Intern styrning och kontroll
Processen för Balanserad Styrning
Fördjupning i ledning och styrning
Huvudmannabeslut Skolinspektion 2016
Bakgrund SLK:s förslag till Program för det strategiska arbetet med mänskliga rättigheter i Göteborgs Stad – återremmiss av KF Ta.
Park- och naturförvaltningen
Presentation av antal spelande par år 2017
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Gnosjö kommuns styrmodell
Hur styrs landstinget?.
Systematiskt kvalitetsarbete
Uppföljningsprocessen i Göteborgs Stad
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
VärNa modellen – att mäta och styra samverkan
Presentationens avskrift:

Processen för Balanserad Styrning Steg 3 Analys och Rapportering (Uppföljning)

Den här delen i presentationen skall handla om Mätning och mätresultat Som en del i Balanserad styrning Utgångspunkten är visionen för Göteborgs stad, vårt uppdrag och de vi är till för. Det går inte att styra med siffror! Syftet med mätningar är att säkra att vi använder våra resurser på rätt sätt. Men det finns ingen sanning. Måste analyseras av dem som känner verksamheten!!! Borra bakom. Mätetal och styrkort är tjänstemännens underlag för att ta fram underlag till nämnd och styrelse. Politikerna är medborgarföreträdare. Uppföljning och analys skall utgöra underlag för tjänstemännens underlag till politikerna. Hur tar vi reda på hur de vi är till för upplever våra verksamheter? Hur tar vi reda på att/om/hur vi använder våra resurser på rätt sätt/på ett effektivt sätt? Hur säkerställer vi målen och fångar rätt saker? Vad kan vi se för samband/koppling mellan mål och resultat?

KFs Budget 2005 ”Varje nämnd och styrelse ansvarar för uppföljningen av dels den egna budgeten och dels kommunfullmäktiges prioriterade mål.”

VAD ÄR UPPFÖLJNING? SYFTE?

Att styra och följa upp Styrning (mål) sker nedåt i verksamheten Uppföljning (mätning) sker uppåt i verksamheten KF/KS Nämnd/styrelse Förvaltning/bolag Avdelning Enhet Genomförande

Uppföljning på olika nivåer i organisationen KF´s budget Kommunfullmäktige Mål och inriktning Nämnd Förvaltning Budget Verksamheten Enhet

Uppföljning – Varför ? Säkerställa att Nämndens/Styrelsens uppdrag från KF genomförs (reglementet/ägardirektivet). Säkerställa att de prioriterade målen i KFs budget uppnås.

Uppföljning – Varför ? Säkerställa att Nämndens/Styrelsens egna prioriterade mål uppnås. Uppföljningen utgör underlag för nämndens/styrelsens styrning av verksamheten.

Uppföljning – Vad ? Förvaltningen/Bolaget rapporterar till Nämnden/Styrelsen. Verksamhetens utveckling (inkl nämndens/styrelsens prioriterade mål) Utvecklingen av den ekonomiska situationen KFs prioriterade mål

Uppföljning – Vad ? Nämnden/Styrelsen rapporterar till KF (via KS). Verksamhetens utveckling Utvecklingen av den ekonomiska situationen KFs prioriterade mål

Uppföljning – Hur ? Rapportera nuläget Beskriva resultatet – utfall, utveckling och måluppfyllelse. Kommentera resultatet – vad är väsentligt? Rapportera de mätningar/mätvärden som stödjer genomförandet av dels grunduppdraget och dels de prioriterade målen Rapportera utfall i förhållande till fastslagna mål och/eller i förhållande till tidigare mätvärden

Uppföljning – Hur ? Analysera resultaten – nuläget och utvecklingen Orsaker – varför ser det ut som det gör? Samband – mellan olika resultat/mätningar? Effekter av beslutade/vidtagna åtgärder – når vi avsedd verkan? Prognos – om utvecklingen fortsätter?

Politikernas behov av uppföljning Förvaltningens/Bolagets rapportering och analys/slutsatser (uppföljning) till nämnden/styrelsen skall möjliggöra styrning för nämnden/styrelsen och deras uppföljning till Kommunstyrelsen.

Politikernas behov av uppföljning Nämndens/Styrelsens rapportering och analys/slutsatser (uppföljning) till Kommunstyrelsen skall möjliggöra styrning för Kommunstyrelsen och deras uppföljning till Kommunfullmäktige.

Rollfördelning STYRROLLEN Värdera resultat och utveckling Ompröva inriktningar och strategier Besluta om åtgärder - prioriteringar MÄTNINGS-/RAPPORTERINGSROLLEN Mäta och rapportera resultat Kommentera/analysera utfall och utveckling Föreslå åtgärder – beskriva konsekvenser

Uppföljningsprocessen Årsredovisning/Årsrapport Dec Jan Uppföljningsrapport (Ekonomisk rapport februari) Uppföljningsrapport (Ekonomisk rapport oktober) Nov Feb Okt Mar Sep Uppföljningsrapport (Delårsrapport mars) Apr Aug Maj Uppföljningsrapport (Delårsrapport augusti) Juni Juli Budgetbeslut KF Uppföljningsrapport (Ekonomisk rapport juni)

Prioriterade mål Göteborgarnas behov - de vi finns till för Personal – medarbetare och utveckling Ekonomi – ekonomi och uppdrag Göteborgs stads verksamheter – verksamheter och processer

KFs Budget 2005 ”De prioriterade målen har en tidshorisont över hela planperioden (2005-2007) om inte annat anges. Måluppfyllelse kan och bör dock eftersträvas snarast möjligt.”

Hur skapar vi en balanserad årscykel? Dec Jan Nov Feb Okt Mar Sep Apr Aug Maj Jul Jun

”Kvalitet” Relevant Snabbt Ansvar - ledningsfråga Den här delen i presentationen skall handla om Mätning och mätresultat Som en del i Balanserad styrning Utgångspunkten är visionen för Göteborgs stad, vårt uppdrag och de vi är till för. Det går inte att styra med siffror! Syftet med mätningar är att säkra att vi använder våra resurser på rätt sätt. Men det finns ingen sanning. Måste analyseras av dem som känner verksamheten!!! Borra bakom. Mätetal och styrkort är tjänstemännens underlag för att ta fram underlag till nämnd och styrelse. Politikerna är medborgarföreträdare. Uppföljning och analys skall utgöra underlag för tjänstemännens underlag till politikerna. Hur tar vi reda på hur de vi är till för upplever våra verksamheter? Hur tar vi reda på att/om/hur vi använder våra resurser på rätt sätt/på ett effektivt sätt? Hur säkerställer vi målen och fångar rätt saker? Vad kan vi se för samband/koppling mellan mål och resultat? ”Kvalitet” Relevant Snabbt Ansvar - ledningsfråga

KFs Budget 2005 ”Arbetet med uppföljning, utvärdering och analys måste utvecklas.” Utvecklingsarbetet bedrivs genom det övergripande projektet ”Rappet”.

Exempel Uppdrag – Reglemente/Ägardirektiv: KFs budget 2005: Reglemente – Stadsdelsnämnd / Facknämnd Ägardirektiv - Bolag ”Bedriva en god och effektiv verksamhet utifrån uppdraget från Kommunfullmäktige, inom givna ekonomiska ramar/förutsättningar.” KFs budget 2005: Barn har behov av kulturell stimulans och möjligheter till eget skapande, därför sk alla barn i grundskolan erbjudas plats i kultur- och musikskolans verksamheter. Många göteborgare söker bostad, därför ska det byggas 8000 nya bostäder under mandatperioden.

Uppdrag – Reglemente/Ägardirektiv Vilka mätetal, i de olika perspektiven, skall rapporteras och analyseras? När skall de olika delarna rapporteras – vad skall ske varje gång? Vilka skall ha rapporteringen? (strategisk, taktisk, operativ)

KFs budget 2005: Barn har behov av kulturell stimulans och möjligheter till eget skapande, därför sk alla barn i grundskolan erbjudas plats i kultur- och musikskolans verksamheter. Många göteborgare söker bostad, därför ska det byggas 8000 nya bostäder under mandatperioden. Vilka mått/mätetal används för att följa upp dessa mål? (strategiska, taktiska, operativa) När rapporteras och analyseras dessa? När och hur skall nämnden/styrelsen agera med denna uppföljning som underlag?

Grupparbete Hur skall Nämnden/Styrelsen säkerställa mätning och uppföljning (analys/rapportering? Hur skall Nämnden/Styrelsen förhålla sig till mätning och uppföljning (analys/rapportering?