- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mental Fysisk Social FMS minskar stressen och höjer prestationsförmågan i både skola och arbetsliv! Verktygen: FMS Elevprofil FMS Personalprofil KROPPEN.
Advertisements

Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Mathias Holmlund.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Tobaksfri Duo - en framgångsrik metod för att förebygga tobaksbruk Anna Nicolaisen, Folkhälsocentrum Jämtlands läns landsting.
STOCKHOLMSENKÄTEN 2012 ELEVERNA I GRUNDSKOLANS ÅR 9 OCH GYMNASIET ÅR 2 SIDAN 1 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 1 – Redovisning av resultat från.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Strategi för Läkemedel 2016 – Strategi för Läkemedel Landstingsstyrelsen : Landstingets strategi för läkemedel ger en samlad bild av landstingets.
Fri:Ja! K Kristianstad kommuns projekt mot kvinnlig könsstympning
Stockholmsenkäten 2016.
Rökfria skolgårdar och en tobaksfri skoltid är en ledningsfråga.
Uppföljning av Norrlandstingens folkhälsopolitiska program
- En metod från Landstinget i Kalmar län
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Ungas drogvanor i Luleå Utveckling
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak
VÄLKOMMEN TILL 6A.
Länsgemensam ledning i samverkan
Hur mår niondeklassare i Sörmland? Trender
Skollagen 3 § Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina.
Nystart för nollvisionen
(antal enkäter = 229, antal svar = 196)
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Analysseminarium – ÖK februari
Påverkansanalys Version 2 mars 2017
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Index för att mäta företags kapacitet att energieffektivisera
Brottsförebyggande Information
Att långsiktigt säkra konkurrenskraften genom att samverka
Livsstilsstudien (Stockholmsenkäten) 2016
Hur mycket använder ungdomarna olika beroendeframkallande ämnen i Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa? Arbetsmaterial med diskussionsfrågor i klassrummet,
- En metod från Landstinget i Kalmar län
Miljömålen består av tre slags mål
Varför ska vi jobba med tobaksprevention?
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
Stockholmsenkäten 2014 – vad har ungdomarna svarat?
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
ANDTOBAK Margareta Pantzar, Yrkesföreningar mot Tobak
Vg-regionens Sociala investeringsmedel
Systematisk uppföljning
Jan Persson och Elin Ring
Avdelningen för vård och omsorg
Stockholmsenkäten urval av stadsövergripande resultat
Ekerö kommun Åk 9 Åk 2 (gymnasiet)
Nationell Patient Översikt
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Hur påverkar tobak oss i skolan och människor i världen?
Suicidpreventiv handlingsplan
Smartare möten – effektivare uppföljning
Stockholmsenkäten Elevernas svar – till nytta för många!
Varför ska vi jobba med tobaksprevention
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Verksamhetsberättelse IFO 2017
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Hållbar utveckling måste vara
Länsgemensam ledning i samverkan
Rökfria utomhusmiljöer
Elevers drogvanor 2017 gymnasiet årskurs 2 Läns- och kommunrapport
Samprojekt mellan Skola, BUP och IFO
Led- och muskelmottagning
Ta hand om dig själv.
Projektledare Ann-Sofi Medin
Samverkan och samordning
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
Presentationens avskrift:

- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar Anta utmaningen! - Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar regionkalmar.se

Tobaksfri utmaning - bakgrund Utveckling och anpassning mot gymnasieelever, med inspiration av kontraktsmetoden Tobaksfri duo som idag finns på högstadieskolorna i hela länet. Vi ser att tobaksbruket ökar från högstadiet till gymnasiet. Region Kalmar län har arbetat fram metoden Tobaksfri utmaning tillsammans med Vimmerby och Västerviks kommuner. Vi är först i landet! Vid mätningar i åk 2 på gymnasiet ser vi att det idag är fler elever som tenderar att börja använda tobak på gymnasiet än vad det tidigare varit. Då var trenden att de flesta började röka eller snusa under högstadietiden. Det är därför viktigt att arbeta tobaksförebyggande också på gymnasiet, om eleverna är fortsatt tobaksfria här, är chansen stor att de fortsätter vara det även i vuxenlivet.

Det här är Tobaksfri utmaning ”Tobaksfri Utmaning bygger på en metod där gymnasieungdomar antar utmaningen och tackar JA! till att vara tobaksfria och alla de fördelar det ger, med fokus på smarta val och hälsa”. Metoden består av 3 aktörer: Skolan, kommunen och landstinget arbetar tillsammans. Vi jobbar i 3 steg: Start, genomförande och uppföljning.

tobaksfriutmaning.se

För att få till stånd ett långsiktigt och hållbart arbete är det viktigt att skapa engagemang hos de aktörer som påverkar ungas hälsa. Därför skrivs en samverkansöverenskommelse mellan landsting, kommun och skola. Överenskommelsen visar på att berörda aktörer arbetar med insatser för att nå samma mål: tobaksfria ungdomar (och förhoppningsvis också tobaksfria vuxna). För att uppnå målet krävs en samverkan och en samsyn kring tobaksfrågan! ”Riktade insatser”: Bland annat work-shops på temat ”Det hälsosamma alternativet”, ”Lättlurad?”, ”När det blir helg”, övergripande föreläsning om tobak för personal, föräldrar, utlandsfödda o.s.v.

För ökad samverkan och uppföljning

Varför ska vi jobba med tobak? Tobak smittar! Tre av fyra rökare och hälften av snusarna vill sluta med tobak 64% av de elever som röker regelbundet har testat cannabis. Skolgården ska enligt tobakslagen (1993:581) vara tobaksfri En tobaksfri skola JOHANNA Tobak smittar= man blir rökare i ett socialt sammanhang! Unga löper risk att börja och vuxna får svårare att sluta. 64% av de elever som röker regelbundet har testat cannabis= Även alkoholbruket ökar med tobaksbruk- de ungdomar som använder tobak dricker också alkohol i större utsträckning än icke tobaksbrukare.

Diskussionsfrågor Hur kan vi arbeta för att vår skola ska vara tobaksfri? Samsyn? Vilket stöd behöver vi från ledningen? Vilket stöd behöver vi från LT? Vilka kan vi samverka med? Hur får vi långsiktighet och hållbarhet? JOHANNA och MARIE