Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rökfria utomhusmiljöer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rökfria utomhusmiljöer"— Presentationens avskrift:

1 Rökfria utomhusmiljöer
inom hälso- och sjukvården i Region Östergötland

2 Budskapet fokuserar på den positiva möjlighet som rökfria hälso- och sjukvårdsmiljöer utomhus är. En möjlighet till rökfrihet för alla och inte ett förbud för vissa. Genom att införa rökfria hälso- och sjukvårdsmiljöer utomhus signalerar vi att vi som organisation tar ansvar och arbetar för att främja hälsa och undvika sjukdom. Vi medverkar även till att skapa en tobaksfri norm i samhället, vilket stärker ungdomar i att inte börja med tobak. Framgångsfaktor! Uppdragsbeskrivning som ger mandat åt frågan där hälso- och sjukvårdsdirektören tagit beslutet.

3 Det handlar inte om att förbjuda rökning… …det handlar om hänsyn och hälsa Vi har ett gemensamt ansvar, Tillsammans kan vi erbjuda alla en helt rökfri miljö.

4 Implementering och genomförande (1 års arbete)
I arbetsgruppen: sammankallande (verksamhetschef CVU), processledare- ansvarig, hälsopedagog, kommunikatör, FMC- FUS, HR och psykiatrin med flera. Nuläge: Kontakt med Sahlgrenska, omvärldsbevakning, kontakt med Ystad, diskutera med patientföreningar, fackorganisationer och hälsouniversitetet. Information till klinikerna. Hur riggar vi i psykiatrin? Föreläsning av Barbro Holm Ivarsson, psykiatrin delaktiga. Praktiskt, övrigt: Ta bort befintliga rökplatser, skyltning- omskyltning, informationsmaterial och bidrag till nikotinläkemedel. Tydlig kommunikations- och tidsplan att följa.

5 Rökfria utomhusmiljöer inom hälso- och sjukvården i Region Östergötland
Detta är vår bild på vår hemsida.

6 Från 2016 är alla hälso- och sjukvårdens utomhusmiljöer rökfria
Inget förbud mot rökning, men rökare hänvisas utanför hälso- och sjukvårdens områden till ”Fimpa här” stolparna. Informationsmaterial finns på svenska och engelska i väntrum, på digitala skyltar och på intranätet Lisa Beslutet är taget av hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Östergötland.

7 Vad innebär det för mig som medarbetare?
Känna till riktlinjen och beslutet Veta vart rökare ska hänvisas Fråga patienter om tobaksbruk Erbjuda nikotinersättning till inneliggande patienter Motivera till tobaksfrihet och erbjuda avvänjningsstöd Du får röka men bara utanför området Du får röka bara i privata kläder och utanför arbetstid Du kan få kostnadsfri tobaksavvänjning via hälsopedagogerna, i grupp eller individuellt Det handlar också om patienternas och dina kollegors säkerhet Alla möts med respekt för sitt val och erbjuds stöd utifrån sitt behov

8 Fimpa här stolpe

9

10 Infart södra sjukhusområdet
Rökfritt sjukhusområde

11 Skylt vid infarterna/entréerna

12 Material

13 Ex på fler skyltar/material

14 Gatupratare våren 2018 till våren 2019
Dagens tema, , Förnamn Efternamn

15 Helt ny folder

16 Fortsättning och framtiden
Håll i, Håll ut och tålamod! Artiklar på LISA (Regionens intranät) Extra städning behövs inte så ofta längre Uppdatering av material ex. talmanus till chefsstödet. Skyltbyte i gatupratarna Bibehålla implementeringsgruppen/ arbetsgruppen även efter införandet. Involvera fler ex. skolor. Sprida den kunskap vi lärt oss så fler genomför liknande miljöer. Tobaksinformatörer nu å framåt Film på G

17 Tack! Linda Karlsson Kontaktuppgifter: 31603 0702- 148240
Hälsoprocessledare 31603


Ladda ner ppt "Rökfria utomhusmiljöer"

Liknande presentationer


Google-annonser