Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelskedjan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Strategi för ökad och säker cykling Delredovisning 1 april
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Riskhanteringsplaner - tidplan, struktur och innehåll
Branschrådet SERAC Single European Railway Committee Bakgrund / kommitténs grund och roll Nätverk och arbetsgrupper Vad har hänt ? möten,
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Remiss 8 januari till 14 februari Vad ville vi veta? Är analysen relevant och korrekt? Kontroll av uppgifter om butiker o bensinstationer i kartorna Ger.
Regiongemensam utveckling av hälso- och sjukvården Regionstyrelsen
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande fiskeriprogrammet Presentationen.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
Utveckling av lokal service i samverkan SE MEDBORGARNA - för bättre offentlig service.
En trygg dricksvattenförsörjning Dricksvattenutredningen En trygg dricksvattenförsörjning Seminarium Säkert dricksvatten – risk och beslutsstöd VA-mässan,
Nya föreskrifter och allmänna råd
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Myndigheternas ansvar - marknadskontroll
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Ansvar gentemot vem/vilka?
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar - att uppnå gemensam inriktning och samordning Namn Efternamn Datum Version 1.0,
Regeringsuppdraget Nationell informationsstruktur för vård och omsorg Monica Winge Socialstyrelsen.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Trygg i Göteborg Introduktion för socialsekreterare 19 oktober 2016.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Material och metodstöd När projekt LOS avslutas kommer MSB:s linjeverksamhet att fortsätta.
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål och prioriteringar, samarbete och ständiga förbättringar.
Petra Bergkvist, Petra Fohgelberg Avdelning Styrning och uppföljning
Pilotlän för grön utveckling
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Miljömålen består av tre slags mål
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING
Introduktion till processen för balanserad styrning
Intern styrning och kontroll
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Enhetlig myndighetsutövning
Miljömålen består av tre slags mål
Den här delen i presentationen skall handla om Mätning och mätresultat
Gnosjö kommuns styrmodell
Samordnad utveckling för god och nära vård
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelskedjan 2018-2021 www.nkpwebben.se Den nationella kontrollplanen för livsmedelskedjan riktar sig till chefer och ledare på myndigheter i livsmedelskedjan med ansvar för att planera, genomföra och följa upp kontroll. För dig som företagare och/eller konsument ger den inblick i myndigheternas arbete och prioriteringar. Myndigheterna har flera olika roller: att ge råd, stöd och vägledning, att leda kontrollen och samordna kontrollen, att arbeta med kartläggning och övervakning, att göra riskvärderingar och nyttovärderingar, att utföra kontroll samt att arbeta med beredskap och hantering i kris samt att utfärda lagstiftning. Den nationella kontrollplanen fokuserar på kontrollen. Den är ett strategiskt verktyg för att den offentliga kontrollen ska utföras på ett enhetligt och samlat sätt samt bidra till att uppnå gemensamma mål i livsmedelskedjan. Här hittar du information om vad myndigheterna gemensamt fokuserar på under den aktuella tidsperioden. Planen har tagits fram gemensamt av myndigheterna: Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), Länsstyrelserna, Kommunerna genom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Tullverket, Försvarsinspektören för hälsa och miljö, Swedac och Nationellt centrum för djurvälfärd vid Statens Lantbruksuniversitet (SLU).

Livsmedelskedjan Som konsumenter ska vi kunna lita på våra livsmedel – både att de är säkra och att vi får rätt information. Att övervaka och förhindra spridning av allvarliga växtskadegörare bidrar till att trygga resursen växter och till att ge goda skördar. Det bidrar också till att minska behovet av växtskyddsmedel. När man köper animaliska livsmedel ska man kunna lita på att uppfödarna har följt djurskyddsbestämmelserna. Ett gott djurskydd säkrar att djuren behandlats väl och ökar förutsättningarna för en god djurhälsa, vilket i förlängningen ger djur som är friska och inte behöver behandlas mot sjukdomar. Producenterna ansvarar för att följa reglerna i lagstiftningen så att målen i lagstiftningen om säkra livsmedel, säkert foder till djuren, god djurhälsa, gott djurskydd etc. uppnås. Myndigheterna ansvarar för att kontrollera om reglerna följs och målen uppnås samt att upptäcka brister och se till företagen att rätta till dem. Alla medlemsländer i EU ska ha en nationell kontrollplan för livsmedelskedjan. Den nationella kontrollplanen följer EU-reglerna för kontroll i livsmedelskedjans alla led – från jord till bord – och brukar visualiseras som en produktionskedja. Foton: Bo Nyberg, Lena Holmsäter, Ida Olofsson, Susanne Sylvén, LRF mjölk

EU-lagstiftningen utgör grunden för kontrollen EU-lagstiftningen utgör grunden för kontrollen. EU-lagstiftningen kompletteras av svenska lagar, förordningar och föreskrifter. I den nationella kontrollplanen grupperas lagstiftningen i nio övergripande områden. Planen har två huvudsakliga funktioner: Den första funktionen är att beskriva det svenska kontrollsystemet inom dessa områden. - Hur kontrollen är organiserad, hur den genomförs, följs upp och utvecklas. Det andra är att… (se nästa bild)

En styrande helhet Kontroll- myndigheternas egna kontrollsystem Föreskrifter etc. Lagstiftning, direktiv och uppdrag från lagstiftaren (EU-lagstiftning, nationella lagstiftning m.m.) Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelskedjan beskrivning av kontrollsystemet mål och prioriteringar Vägledande dokument Myndighetsinterna styrande dokument Kontrollplaner Beredskapsplaner Mål och prioriteringar Den andra är att.. .. att ange strategisk inriktning för den offentliga kontrollen genom gemensamma mål och prioriteringar för kontrollen i hela kedjan, så att myndigheterna samverkar och ”går” åt samma håll för att uppnå en ändamålsenlig och effektiv kontroll. Planen ska vara både ett styrande och stödjande dokument – Det är här kontrollen börjar! Bilden illustrerar hur lagstiftning, mål och prioriteringar styr den riskbaserade kontrollen. (Vad den nationella kontrollplanen i sig ska innehålla regleras av artikel 42 i förordning (EG) 882/2004, ”Kontrollförordningen”. EU-kommissionen har även utarbetat en särskild vägledning som närmare beskriver hur nationella kontrollplaner ska utformas och vad de ska innehålla.)

Gemensamma mål Konsumenterna får säkra livsmedel, inkl. dricksvatten, som är producerade och hanterade på ett acceptabelt sätt. Informationen om livsmedlen är enkel och korrekt. De livsmedelsproducerande djuren och växterna är friska och utgör inte någon allvarlig smittorisk. Verksamhetsutövarna i livsmedelskedjan får råd, service och kontroll med helhetssyn som underlättar deras eget ansvarstagande. De samverkande myndigheterna tar ett gemensamt ansvar för hela livsmedelskedjan, inklusive beredskap. Kontrollplanen innehåller fyra gemensamma, nationella mål för hela livsmedelskedjan. Utöver dessa finns nationella effektmål och operativa mål för de olika kontrollområdena i kedjan från jord till bord och aktiviteter som genomförs för att nå de operativa målen. De operativa målen för livsmedelskontrollen sträcker omfattar perioden 2017-2019. Målen för de övriga områdena; foder, djurskydd, djurhälsa, gränskontroll med flera, gäller under perioden 2018-2021 men åtgärder och insatser som görs för att nå målen kommer att uppdateras under perioden. Planen är fyraårig uppdateras regelbundet. Den nuvarande planen gäller från 2018 till 2021.

Kontrollen i livsmedelskedjan Den offentliga kontrollen i livsmedelskedjan ska genomföras regelbundet och vara riskbaserad, rättssäker, ändamålsenlig och ge önskad effekt d att kontrollen leder till att eventuella brister upptäcks och rättas till. Resurserna ska användas där de behövs och riktas dit de ger bäst effekt, så att målen i lagstiftningen uppnås. Att kontrollen är riskbaserad, ändamålsenlig och ger effekt verifieras genom uppföljning. Kontrollen ska vara oberoende från ekonomiska eller andra intressen. Det ska även finnas tillräckligt med kompetent personal som har tillgång till bra hjälpmedel och laboratorieresurser. Den nationella kontrollplanen innehåller inga detaljer om antal kontroller inom varje område. Den planeringen görs hos respektive kontrollmyndighet. I planen hittar du däremot information om grundförutsättningar för kontrollen, hur kontrollen fungerar och är organiserad.

Delat ansvar Ansvar på tre nivåer – centralt, regional och lokalt Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) samt Försvarsinspektören för hälsa och miljö 21 länsstyrelser Ca 260 lokala myndigheter på kommunal nivå Kontrollorgan för kontroll av ekologisk produktion och ekologiska livsmedel Stöd, samordning och samverkan mellan myndigheterna är viktiga komponenter då vi är flertalet myndigheter som tillsammans delar ansvaret att utföra kontroll. Den nationella kontrollplanen vänder sig därför i första hand till dessa kontrollmyndigheter.

Nyttan med en nationell kontrollplan Vägledande, styrande och stödjande i din verksamhetsplanering Nationella mål och aktiviteterna för perioden. De anger färdvägen. Information om utvecklingsarbete, pågående regeringsuppdrag och utredningar som kan påverka myndigheterna och planeringen. Läs om grundförutsättningar för kontrollen, hur kontrollen är organiserad och fungerar och hur myndigheterna säkerställer att personalen har rätt kompetens. Få inblick i hur myndigheterna samverkar, vilka beredskapsplaner som finns och samarbete vid utredningar och i kris. Få en överblick över helheten, vilka aktörer som deltar och ansvarsfördelningen mellan dessa. Kontaktlista till de myndigheter som utarbetat den nationella planen och en förteckning över definitioner och begrepp. Som myndigheter har vi flera olika roller; vi ska ge råd, stöd, vägledning och kontroll. Planen kan användas på olika sätt för att stödja dig i arbetet med att prioritera och fokusera resurserna dit behovet är som störst.

Vem ska använda planen? Chefer med ansvar för att planera, genomföra och följa upp kontroll och beredskap. Politiker och beslutsfattare inom myndigheterna Företag Konsumenter Allmänheten Planen vänder sig därför till chefer med ansvar för att planera, leda och följa upp kontrollen, till politiker och beslutsfattare men planen är också till för att du som företagare och branschföreträdare ska få inblick i kontrollen och myndigheternas prioriteringar. Den vänder sig också till dig som konsument och till allmänheten. Vår målsättning är att planen ska vara lättillgänglig, aktuell och relevant – både för myndigheter och företag. Om vi - både myndigheter och företag - fokuserar på samma saker i den offentliga kontrollen och i den dagliga verksamheten kan vi gemensamt arbeta förebyggande och på så sätt tillsammas bidra till att konsumenterna får säkra och tillförlitliga livsmedel.

Planering och uppföljning JANUARI/ FEBRUARI Nytt kontrollår. Inrapportering och analys av föregående års kontrollresultat. MARS/ APRIL Förankring av årliga rapporten om kontrollen (ÅR) MAJ/ JUNI Beslut om årliga rapporten (ÅR) Verksamhetsplaneringen för nästa år börjar. JULI/ AUGUSTI Verksamhetsplanering. Uppdatering av mål och aktiviteter i nationella kontrollplanen inleds. SEPTEMBER/ OKTOBER  Publicering av nya mål och aktiviteter. NOVEMBER/ DECEMBER  Regleringsbrev och statlig budget fastställs. Eventuell justering av aktiviteter görs i kontrollplanen. Den nationella kontrollplanen.. är grunden för Sveriges verksamhetsplanering för kontrollen. Årliga rapporten om kontrollen i livsmedelskedjan.. är årsredovisningen av genomförda kontroller i Sverige under det gångna året. I årliga rapporten: - ges en generell bedömning av den offentliga kontrollen i livsmedelskedjan, beskrivs och analyseras trender och resultaten av kontroller och revisioner som genomförts under det gånga året, redogörs för antal och typ av avvikelser och bristande efterlevnad av lagstiftningen och vilka åtgärder myndigheterna vidtagit. ges också förslag till hur kontrollarbetet kan förbättras så att den offentliga kontrollen i hela livsmedelskedjan ger effekt. Rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan hittar du på Livsmedelsverkets webbplats. Rapport om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2017

Tillsammans ser vi till att Sverige har friska djur, sunda växter, ett gott djurskydd och säkra livsmedel. Tack för att du bidrar! Tillsammans bidrar myndigheterna på nationell, regional och lokal nivå till säker mat och dricksvatten, friska djur och sunda växter. Det bidrar till konkurrenskraftiga företag. En bra riskbaserad och likvärdig kontroll underlättar för företagen att göra rätt, ta sitt ansvar och följa lagstiftningen och leder till att brister hittas och rättas till. På så sätt bidrar vi till säker mat och ett högt konsumentförtroende för maten i Sverige.

Den här presentationen har tagits fram av Livsmedelsverket och Jordbruksverket gemensamt