Uppmärksamhetssymbolen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Läkemedelssymboler i Cosmic
Advertisements

Vad göra när en vårdtagare faller?
Introduktion till Cosmic för Primärvården
Att införa LCP – LCP-ansvariges roll Marie-Louise Ekeström
Detta är en mall som kan ge stöd i arbetet med att ta fram vilka informationsmängder vårdgivaren ska ansluta.
Nyheter Läkemedel Solutions.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
35 % är urinvägsinfektioner
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Säkrare vård och omsorg
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Registrera läkemedelsvarning
Tillsammans för världens säkraste vård
Nationell patientöversikt
Ändra till startrubrik
Miljödata ABwww.miljodata.seBG Besöksadress Ronnebygatan Karlskrona PG Org. Nr Lisa – arbetsskador och.
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
Standardrutin för läkemedelshantering ”Ny” rutin för Waranordinationer
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Version 1.2 Övningsuppgift Skriva och justera vårdplan Du ska starta bildspelet för övningsuppgiften. Klicka var som helst för att börja. Version 1.3.
Lisa – arbetsskador och tillbud
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Patientmaktsperspektivet Johan Assarsson. En ny Patientlag – vad innebär det?
Nuläge prestanda Tester som genomförts senaste veckan visar förbättringar. Patienter med mycket datainformation i patientöversikt, remisser och ”svar.
Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna i cancervården Skapa en mer jämlik cancervård.
NPÖ Nationell patientöversikt Rev Utb.material stödanvändare Hösten 2016.
Workshop 2: Skapa egna e-tjänster och skicka ärenden till era patienter.
Landstingets resurscentrum COSMIC R8.1. Landstingets resurscentrum COSMIC R8.1  Uppgradering av Cosmic planeras att ske under oktober 2016  Uppgraderingen.
Kvalitetsuppföljning av AK-mottagningens arbete På Auriculas startsida, välj menyn Rapporter.
173 dagar kvar ….. Nummer 4 vecka
Journalia Oktober 2016 Välkomna! Agenda Inledning
Solveig Landquist Projektledare COSMIC R8.1 COSMIC R8.1.
Lathund Infektionsverktyget
Lex Maria.
Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20)
Cosmic R8.1 i primärvården
Uppmärksamhetssignal
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 14 vecka
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 15 vecka
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 16 vecka
Ny källa – DHPC Direct Healthcare Professional Communication
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
COSMIC R8.1 – ”Andra vågen”
Tips, trix & tänk på Nyheter i Läkemedelsmodulen R8.1.
Uppmärksamhetssymbolen (UMS) i COSMIC R8.1
Uppmärksamhetssignal
Patientöversikt & Analysyta
NPÖ – Nationell patientöversikt
Bildspel från informationstillfällen maj 2018.
Patientsäker vårddokumentation
Nationell patientöversikt
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
E-tjänsten Journalen Att tänka på för att skydda utsatta personer
Nationell patientöversikt
NPÖ Lena Bernhardsson.
Dnr: SKF2019/008 Beslut av Styrgrupp närvård:
Suicidriskbedömning- ansvar och delegation
Utskrivningsinformation i Intygsmodulen
Lathund-Ladok Ändringsbarhet och registervård
MedControl Instruktion för ärendeansvarig
Utbildningsmaterial Uthopp från SAMSA till Nationell patientöversikt
Nyheter Melior 219 SP 1 patch 200
Tillfällesbyte Innehåll Återuppta studier, tillfällesbyte
Presentationens avskrift:

Uppmärksamhetssymbolen

En nationell symbol för att uppmärksamma varningar Uppmärksamhetssymbolen används nationellt för att åskådliggöra om det finns varningar registrerade i patientens journal. I TakeCare kommer informationen från den varningsinformation som är registrerad i Patientuppgifter på fliken OBS! Enligt beslut i Policyrådet gäller följande:

God och säker vård Patientjournalen ska bidra till en god och säker vård av patienten (PdL 3 kap 2 §). Av stor vikt är att så kallad ”uppmärksamhetsinformation” om identifierade risker för patientens liv och hälsa dokumenteras. Uppmärksamhetsinformation delas in i Varningsinformation och Observandum. Varningsinformation innefattar överkänslighet, tillstånd och behandling som kan medföra allvarliga hot mot patientens liv eller hälsa om de inte är kända för vård- och omsorgspersonal. T.ex. diagnos att beakta, behandling att beakta. Observandum innefattar riskfaktorer som hälso- och sjukvårdspersonal måste uppmärksammas på för att berörda patienter ska få adekvat vård eller omsorg, men som inte är varningsinformation. T.ex. vissa behandlingar och resistenta bakterier

Dokumentation Dokumentera alltid i huvudjournal (TakeCare) Uppmärksamhetsinformation ska alltid dokumenteras i vårdgivarens huvudjournalsystem, på ett enhetligt sätt, så att den är tillgänglig för alla som medverkar i patientens vårdprocesser.

Vem ansvarar för vad Verksamhetschefs ansvar: Lokala rutiner Verksamhetschef ska se till att lokala rutiner finns och följs. Läkares ansvar: Uppdatera vid varje vårdkontakt Läkare ska vid varje inledning och avslutning av ett slutenvårdstillfälle, samt vid varje öppenvårdsbesök, ta ställning till att patientens uppmärksamhetsinformation är korrekt. Det innebär att dokumentera ny uppmärksamhetsinformation inaktivera ej aktuell uppmärksamhetsinformation Det är endast läkare som har rätt att dokumentera under uppmärksamhetssymbolen. Dokumentation av annan än läkare kräver lokala rutiner beslutade av verksamhetschef. Vård- och omsorgspersonals ansvar: Bidra till informationen All personal ska till ansvarig läkare lämna information som kan vara grund för dokumentation av uppmärksamhetsinformation.

Uppmärksamhetssymbolen synliggör vilka varningar som finns Överkänslighet Behandlingar /Diagnoser Smitta

Uppmärksamhetssymbolen i TakeCare Vid klick på Uppmärksamhetssymbolen, visas nedanstående info Vid klick på Varningstriangeln öppnas OBS!-fliken i Patientuppgifter I listan ryms 5 varningar. Om det finns fler än 5 varningar, syns den sjätte varningen till hälften och en rullista blir synlig för att visa att fler varningar finns Dubbelklicka på en symbol och Patientuppgifter öppnas.

På OBS!-fliken visas mer information Här går det även att lägga till fler varningar

Överkänslighetsvarningar delas in i 4 kategorier Läkemedel (ATC-kod är obligatoriskt) Födoämnen Insektsbett Kemikalier Hänvisa till den specifika journalanteckning som förtydligar informationen samt dess händelsetid

Allvarlighetsgrad Allvarlighetsgraden visas i Uppmärksamhetssymbolen. Ju mer rött fält desto allvarligare överkänslighet Ange allvarlighetsgrad

Tidigare registrerade överkänslighetsvarningar OBS! Alla varningar där Allvarlighetsgrad inte är registrerad, visas som Livshotande i Uppmärksamhetssymbolen Överkänslighet som registrerats innan version 14.0 visas som "Livshotande" i Uppmärksamhetssymbolen samt med en asterisk: * ”Ställningstagande till allvarlighetsgrad av överkänslighet saknas”

Tidigare registreringar av Överkänslighet mot Födoämnen, Insektsbett och Kemikalier OBS! Tidigare registreringar kommer att visas som läkemedelsöverkänslighet Gör en ny registrering med rätt typ av överkänslighet och ta bort den gamla felaktiga.

Överkänslighet mot läkemedel Vid registrering av överkänslighet för läkemedel är det också obligatoriskt att registrera ATC-kod. Om man inte vet preparatnamnen går det att söka på substans. ATC-koden ska vara minst 4 tecken lång Om preparatnamnet anges visas ATC-koden

När ATC-kod finns registrerad syns varningen för överkänslighet i Läkemedelsjournalen Vid val av nytt preparat vid skapande av ordinationen samt i ordinationen