ETIK Att göra det rätta….

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Om människosyn och etik
Advertisements

Etik och moral Vad innebär det?.
Liten begreppsgenomgång
Hur vet vi vad som är rätt/fel?
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Vad är feedback? Vad ska jag tänka på för att feedback ska bidra till studentens lärande?
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
ATT HANDLEDA LÄKARSTUDENTER I ETT ETISKT FÖRHÅLLNINGSSÄTT Jenny Olsson
Etik- Modet att välja!.
Etiska resonemangsmodeller
Etik.
Olika teorier och religiösa perspektiv
EVA OCH CLAES – En berättelse om våld och brott i nära relationer.
Tema Kär och galen.
Etik & Moral RELIGION HT-14.
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och moral.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Examination. Meteorolog för en dag!  Ni ska, i bestämda grupper, spela in en väderpresentation.  Filen ska vara mig till handa absolut senast måndag.
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Centraletiska begrepp 2 Centraletiska begrepp 3 Konfliktbeteenden 4
Värderingar En värdering är egentligen ingenting annat än en personlig uppfattning om hur bra eller dåligt någonting är eller om vad som är rätt eller.
ETIK - MORAL.
OLIKA FORMER AV ETIK.
Harriet Borg Unander Leg psykolog
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Handlingars moraliska status Förbjudna Påbjudna Tillåtna Rätt/orätt.
Filosofi 1.
Varför är det viktigt med lagar i ett samhälle? (7C tänker)
Etik.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Etik och moral.
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
ETIK Olika teorier och religiösa perspektiv. Teori och praktik En enkel uppdelande förklaring av etik och moral är att etik är tankarna kring rätt och.
Etik- att göra det rätta Metaetik Kan man alls säga att det finns det rätt eller fel i moraliska frågor. Detta är något man funderar över och diskuterar.
Etik - Att göra det rätta.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Etik – vad är det? Grundläggande problem och modeller med utgångspunkt i Inledning till etiken.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Alla har en livsåskådning
Jaktetik Diskussionsmaterial
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Religionens namn Kristendomen.
Trivselregler P07-Furulund
Och hur ska man göra rätt?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
ur Centralt innehåll för religion 1
Etik och moral.
Regler, plikter och moraliska lagar.
Etik & moral.
Jag har läst en bok som heter Nya Bellman historier och den är skriven av Peter Gissy.
Etik & moral.
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Samtal om etik - kännetecken för det etiska samtalet
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
? ? ? ! 3 min (30 min ex prat) 35 min Nu ska vi tala om dilemman. Ett äkta dilemma är en svår situation som inte förefaller ha någon.
Presentationens avskrift:

ETIK Att göra det rätta…

ETISKA DILEMMAN När det inte finns ett självklart alternativ kring hur man ska handla har ett etiskt dilemma uppstått När man resonerar och diskuterar om etiska frågor kan man använda vissa redskap, dessa kallas ”etiska modeller” (pliktetik, konsekvensetik och sinnelagsetik)

PLIKTETIK (REGELETIK) Om man följer reglerna/plikterna handlar man etiskt riktigt t.ex Man ska inte döda Problem: är det alltid fel att ljuga, stjäla, döda…

KONSEKVENSETIK (EFFEKTETIK/RESULTATETIK) Konsekvenserna av handlingen som gör den etiskt rätt. Problem: det går inte alltid att bedöma konsekvenserna i förväg för vem ska den vara bra? när ska den vara bra? vet vi vad som är bra?

SINNELAGSETIK (AVSIKTSETIK) Tanken med handlingen avgör om den är god och rätt. Om syftet är gott är handlingen god, man vill att det ska bli bra. Problem: man ”behöver” inte stå för det man gör resultatet kanske inte blir det man hoppas

ETISKT DILEMMA Du är på väg för att träffa din bästa kompis. När du går av tunnelbanan ser du din kompis sambo komma gående. Din kompis sambo är inte ensam utan går och skrattar, pratar förtroligt och håller om en annan person. Vad gör du när du träffar din kompis… Hur gör du…?

Resonera i grupp. Vad tycker ni i gruppen? Delge varandra. Hur kan man resonerar utifrån de etiska modellerna?