Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Advertisements

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Vad menas med värdegrund? En värdegrund kan beskrivas som en samling viktiga normer eller värden. Den gemensamma statliga värdegrunden reglerar statsförvaltningens.
Tillsammans för en smartare @asazetterberg.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Patientdatalagen –Anpassad behörighet –Spårbarhet –Spärr För att användare ska kunna tilldelas korrekta och ändamålsenliga behörigheter krävs att vårdgivaren.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering Carolina Stiwenius Diskrimineringsombudsmannen,
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Hur ser den nationella riskbilden ut idag och i framtiden
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det?
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Kulturvetenskaplig fördjupning vt mars.
Vad är ett rättvist samhälle?
Christer Borgfeldt Docent Överläkare Kvinnokliniken Lund SUS
De sju intelligenserna
Barnets bästa i främsta rummet
Medborgarpanel om bibliotek I Botkyrka
Digitalisering, flera begrepp i samma term
Välkommen till information om lex Sarah
Hållbar utveckling är ett begrepp som man ofta stöter på i media.
Problematisering av diplomet
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Nyreligiositet OCH FRIKYRKKOR
På jakt efter en smartare välfärd
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER en handbok för idrotten
Regler för upphandling
Arbetsformer XX vattenråd.
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Välkomna, nu börjar vi! Nina Frid Susanna Höijer handläggare handläggare.
Sjukvårdsförsäkring – varför och för vem?
Information om ideella föreningar
Rättigheter och skyldigheter
Våra medier.
Biblioteken speglar samhället
Vi gör Sverige rikare genom att få människor och företag att växa
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
En modell för flerspråkighet i förskola och förskoleklass
Skogsbrukstjänster utförs av
Vård och omsorgsutbildning
Barnkonventionen.
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Inköp i Region Norrbotten
Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Bästa fack till lägsta avgift
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Systematiskt kvalitetsarbete
Funktionsrätt Sörmland
Rättigheter = s. 20.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
Hållbar utveckling måste vara
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Så följs Sveriges arbete upp
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
Dokumentera rätt i vården
Barnkonventionen och barnrättslagen
Stärkta bibliotek: stöd till utveckling av folkbibliotek
VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer: FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer:   ■ INDIVIDNIVÅ När du.
Barns och ungas DELAKTIGHET
Presentationens avskrift:

Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL 1. Att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. 2. Att främja litteratur och bildning. 3. Att finnas tillgängliga för alla.

Det materiella demokratibegreppet (1) Utgår från: Individ, likabehandling, människovärde (målsättningsstadgandena i 1:2 RF, 2 kap. RF, konventionerna). 2014 års Demokratiutredning: Genom ett fritt kulturliv kan tankar, känslor och åsikter komma till uttryck som inte kan fångas genom demokratins formella institutioner. Förutsätter: fri åsiktsbildning (1:1 RF, 2 § BL och bibl.prop. s. 13)

Det materiella demokratibegreppet (2) – målsättningsstadgandena m.m. Alla människors lika värde och den enskildes frihetssfär Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd God miljö Demokrati, skydd för den enskildes privatliv och familjeliv Delaktighet och jämlikhet, barns rätt Skyddet för det samiska folket och nationella minoriteter Rättigheter enligt RF och konventionerna

Demokratins styrformer och biblioteken (1) Grundlagarna gäller biblioteken och dess personal. Bibliotekslagen är underordnad grundlagarna. Biblioteken hör till det allmänna (stat eller kommun). De anställda tillhör en profession men är också offentliga tjänstemän där de företräder det allmänna.

Demokratins styrformer och biblioteken (2) Legalitetsprincipen (1:1 RF) betyder bl.a. att offentliga funktioner ska skötas enligt lag och andra regler på lägre nivå. … och för folkbiblioteken (allmänt tillgängliga) under den kommunala självstyrelsen. Dock kräver 17 § BL att biblioteksplaner upprättas. … och för skolbiblioteken (inte allmän plats) enligt skollagen och dess värdegrund.

Demokratins styrformer och biblioteken (3) Fri åsiktsbildning och regleringen av yttrandefriheten i våra grundlagar: RF, TF och YGL. De tre formerna av yttrandefrihet Begränsningar av yttrandefriheten: brott

Demokratins styrformer och biblioteken (4) Enligt 1 kap. 9 § RF (objektivitetsprincipen) måste alla som deltar i statens och kommunernas verksamhet iaktta: Allas likhet inför lagen. Saklighet och opartiskhet. Det är också viktigt hur det som görs framstår och uppfattas. I lagen kan anges prioriteringar (=olikbehandling), se 4-5 §§ BL.

Kort om JO och rättsläget För JO gäller att vara återhållsam med tillsynen på den kommunala självstyrelsens område. JO bevakar dock att beslut inte felaktigt motiveras i strid med principen om fri åsiktsbildning. Detta kan också medföra JO-kritik mot innehållet i en biblioteksplan, om innehållet strider mot den fria åsiktsbildningen. Obs. dock att JO inte lägger sig i bibliotekens kvalitets- och allsidighetsbedömningar som sådana.

Objektivitetsprincipen gäller biblioteken Denna princip kan formuleras med begrepp som: Neutralitet (= fri åsiktsbildning) Kvalitet Allsidighet Tillgänglighet för alla Relevans, situationsanpassning och prioritering/handlingsutrymme (möjliga ord för användning i professionen?)

Objektivitet och allsidighet I förarbetena till bibliotekslagen står det: ”Innebörden av allsidigheten är bl.a. att --- utbud(et) av medier och tjänster ska vara allsidigt sammansatt och inte inskränkas utifrån ideologiska, politiska och religiösa utgångspunkter.” (bibl.prop. s. 56)

Regler om statens stöd till trossamfund – tänkvärda men inte anpassade för biblioteken Stöd medges inte om samfundet i verksamheten: 1. utövar våld mot person, tvång eller hot, 2. kränker ett barns rättigheter 3. rättfärdigar, främjar eller uppmanar till kränkning enligt 1 eller 2 4. inskränker en deltagares fri- och rättigheter vid utsatt belägenhet, 5. bryter mot diskrimineringslagen eller klart överträder principen om alla människors lika värde, 6. aktivt motarbetar det demokratiska styrelseskicket.

Summing up: tillbaka till det materiella demokratibegreppet Att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling – vad betyder det för den biblioteksanställda? Ja, bl.a. genom att själv ställa upp på de värden som författningen uttrycker och att förmedla detta under ledorden fri åsiktsbildning, allsidighet och kvalitet.