Utbildning och vägledning i arbetsmarknadspolitiken

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
Advertisements

Vad lär vi oss av alla utvärderingar? Anders Forslund SVUF, Hilton Slussen
UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
Post- och telestyrelsen Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Vad kan kommunen göra? Eva Grönborg, Post- och telestyrelsen.
Regeringsuppdrag Trafikanalys Trafikavtal Godstransporter Infrastruktur som stabiliseringspolitik Uppföljning för bättre transporter och konkurrenskraftiga.
Kultursamverkansutredningen Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet.
Ta tillvara styrkan i FINSAM och... växla upp.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
Miljödepartementet Ökat skadeståndsansvar och förutsättningar för generationsskifte Miljöminister Andreas Carlgren, Torsdagen den 18 februari 2010.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Grupputvecklingssamtal GUS Dokumentet har utarbetats efter att chefer i LiV efterfrågat en metod för att genomföra utvecklingssamtal i grupp. Gruppen ges.
Nyutveckling Stöd och behandling 2016 Samverkan mellan SKL, Inera och 1177.
Arbetsmarknadsrapport Syftet är att redovisa hur och med vilka insatser Arbetsförmedlingen arbetar för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.
Nyanlända akademiker snabb väg in på arbetsmarknaden Reglab Eva-Britt Grönberg, projektledare.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Avdelningen för vård och omsorg
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
En plattform för samhällsekonomisk analys
Arbetet med den nationella strategin för energieffektiviserande renovering EnergiPuls - 29 januari 2016.
Problematisering av diplomet
Utredningen om kommunal planering, del 2
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Gymnasiearbete 100 p.
Förändringar inom etableringslagstiftningen
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Särskilt stöd Processdagen - anmälningsärenden 6 december 2016
Ny utbildning till Vårdbiträde
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
9...
Miljömålen består av tre slags mål
Folkhögskolans allmänna kurs och SeQF
Arbetsmarknadstorget
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
En utvecklad studie- och yrkesvägledning
Uppföljning folkhögskola
Arbetsmarknadsråd Resurscentrum, Söderhamns kommun Arbetsförmedlingen
Systematisk uppföljning
Vård och omsorgsutbildning
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Schyst offentlig upphandling
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Välkomna! strategi för Vilt-förvaltning
Innehåll kategoriträff för specialpedagoger den
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Systematiskt kvalitetsarbete
Utredningen om ekologisk kompensation
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Upplägg Utredningens uppdrag Våra arbetshypoteser kring vägledning
Vägledning för framtidens arbetsmarknad
Hållbar utveckling måste vara
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Gymnasiearbete 100 p.
Översyn av lagstiftningen inom kollektivtrafikområdet
Biomedicinska analytikerdagen 15 april
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Samordnad utveckling för god och nära vård
Livsmedelsverkets syn på livsmedelskontrollen i Sverige Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Nätverket för barn-och elevhälsan
Kortsiktig /Långsiktig effekt Leverans/ /prestation
Presentationens avskrift:

Utbildning och vägledning i arbetsmarknadspolitiken Elsa Engström - Arbetsmarknadsutredningen Arbetsmarknadsutredningen

Upplägg Utredningens delbetänkande om stärkt vägledning Utredningens fortsatta uppdrag om vuxenutbildning i arbetsmarknadspolitiken Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutredningen juni 2016 – januari 2019 Utredare Cecilia Fahlberg + sex sekreterare Uppdrag att göra det statliga åtagandet för en väl fungerande arbetsmarknad mer effektivt och tydligt – bl a frågor om vägledning och utbildning Arbetsmarknadsutredningen

Varför utbildning och vägledning i arbetsmarknadspolitiken? Slutsatser kring framtidens arbetsmarknad: Arbetsmarknaden är tudelad Vägen till anställning går allt oftare via utbildning Utbildning behövs för rörlighet som ger jobbkedjor

Vägledning för framtidens arbetsmarknad (SOU 2017:82) Delbetänkande i oktober 2017 Arbetsmarknadsutredningen

Uppdraget till delbetänkandet Del 1: Analysera och lämna förslag om hur Arbetsförmedlingens vägledning kan stärkas och samspela med annan vägledning Del 2: Analysera hur väl samspelet och ansvarsfördelningen fungerar mellan aktörer som påverkar arbetsmarknadens funktionssätt, med särskilt fokus på statliga myndigheters och kommunernas roll

Slutsatser kring vägledning Vägledning kan öka övergången från arbetslöshet till utbildning samt bidra till en större generell rörlighet på arbetsmarknaden. Individer har olika vägledningsbehov. Behoven behöver adresseras brett genom olika kanaler. Den vägledning som i dag bedrivs på Arbetsförmedlingen motsvarar inte de syften som framgår av bestämmelser, myndighetens interna instruktioner och handläggarstöd.

Förslag för stärkt vägledning En digital plattform för livslång vägledning ska inrättas och drivas av flera myndigheter i samverkan. Utifrån arbetsmarknadens behov nationellt och regionalt ska plattformen möta individers behov av information och orienterande vägledning inför val av studier och arbete, samt ge information om studiefinansiering och validering. - Under arbete! Redovisas 31 augusti 2018

Förslag för stärkt vägledning Arbetsförmedlingen ges i uppdrag att ta fram en genomförandeplan för hur myndighetens vägledning ska stärkas. Planen bör innehålla information om hur myndigheten avser att organisera, kvalitetssäkra och följa upp den vägledning som ges av eller på uppdrag av Arbetsförmedlingen. - Under arbete! Redovisas senast den 30 april 2018 Arbetsförmedlingen ska redovisa vilka åtgärder myndigheten vidtar och hur myndigheten stärker förutsättningarna för att fler arbetslösa, såväl kvinnor som män, ska ta del av utbildning genom den vägledning som ges av eller på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Av redovisningen ska framgå hur vägledningen förhåller sig till den studie- och yrkesvägledning som tillhandahålls av kommunerna och andra huvudmän. Uppdraget ska i denna del redovisas senast den 30 april 2018. Arbetsförmedlingen ska dessutom med utgångspunkt i Arbetsmarknadsutredningens delbetänkande Vägledning för framtidens arbetsmarknad (SOU 2017:82) genomföra en förstudie som innehåller en behovsanalys i syfte att undersöka hur en digital plattform för vägledning kan etableras. Arbetsförmedlingen ska i arbetet involvera och samarbeta med lämpliga berörda aktörer. I förstudien bör bl.a. frågor hanteras om vilka målgrupper som bör omfattas och utifrån detta vilka övriga aktörer förutom Arbetsförmedlingen som kan beröras. Uppdraget i denna del ska redovisas senast den 31 augusti 2018. En bedömning av eventuella utvecklingskostnader ska redovisas senast den 30 april 2018.

Förslag för stärkt vägledning Arbetsförmedlingen ges i uppdrag att i samverkan med IFAU utveckla metoder eller arbetssätt för att vägledningsinsatser ska kunna utvärderas.

Uppdrag inför slutbetänkandet Slutbetänkande januari 2019 Arbetsmarknadsutredningen

Uppdrag - arbetsmarknadsutbildning lämna förslag om hur det kan säkerställas att arbetsmarknadsutbildningen är en flexibel insats som snabbt kan förbättra matchningen, och analysera och lämna förslag om i vilken form och av vilka aktörer som arbetsmarknadsutbildningar är bäst lämpade att tillhandahållas fortsättningsvis Arbetsmarknadsutredningen

Uppdrag – samspel och förhållande analysera samspelet mellan utbildningar och andra insatser inom arbetsmarknadspolitiken, skolväsendet, universitet och högskolor samt folkbildningen lämna förslag om hur utbildning och andra insatser inom arbetsmarknadspolitiken bör förhålla sig till skolväsendet, universitet och högskolor samt folkbildningen Arbetsmarknadsutredningen

Olika utbildningsbehov i arbetsmarknadspolitiken Förberedande, studiemotiv-erande utbildning B. Längre, grundläggande utbildning C. Kortare, kompletterande utbildning Långt från arbetsmarknaden Nära arbetsmarknaden Kan vara FUB eller studiemotiverande kurs på folkhögskola Kan vara komvux eller allmän kurs på folkhögskola Kan vara AUB, YH eller högskole-utbildning

Arbetsmarknadsutbildning vs reguljär utbildning Arbetsmarknadspolitikens utbildningsinsatser ska vara kompletterande. De ska främst täcka ”behov A” och ”behov C” I övrigt ska arbetsmarknadspolitiken använda sig av befintlig utbildning (det reguljära utbildningsväsendet) Arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken har närmat sig varandra Arbetsmarknadsutredningen

Gränserna har blivit diffusa Arbetsmarknadsutbildningar liknar komvux Individer har omfattande utbildningsbehov Arbetsmarknaden ställer höga kompetenskrav Utbildningsutbudet inom reguljär utbildning motsvarar inte alltid arbetsmarknadsefterfrågan Arbetsmarknadsutredningen

Gränserna har blivit diffusa Komvux liknar arbetsmarknadsutbildningar Statsbidrag för regionalt yrkesvux Nationella yrkespaket för anställningsbarhet Möjligheter att studera med aktivitetsstöd + ofta samma leverantör! Arbetsmarknadsutredningen

Utbildningsbehov behöver mötas av rätt insats Arbetsförmedlingen har i uppdrag att vägleda mot utbildning Förbättrade möjligheter finns med utbyggt yrkesvux, bättre möjligheter till studiefinansiering, etc. = möjligheter finns! Arbetsmarknadsutredningen

Övergången från arbetslöshet till utbildning är för låg Arbetsförmedlingens vägledning och motivering till studier brister Målgruppens förutsättningar är inte tillräckliga, exempelvis språkkunskaper, studievana och studiefinansiering Utbildningsanordnarnas förutsättningar är inte tillräckliga, exempelvis resurser för språkstöd och mindre undervisningsgrupper Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutbildningen har dåliga resultat Trögrörlig upphandling med många överklaganden Svår att anpassa till lokala behov Målgruppen kan inte tillgodogöra sig utbildningen. Omkring 30 % har arbete 90 dagar efter avslutad insats. Arbetsmarknadsutredningen

Samordningen brister Det saknas regionalt mandat för att samordna utbildningsutbud och annat kompetensförsörjningsarbete Överlappningar och glapp mellan utbudet inom arbetsmarknadsutbildningen och utbudet inom det reguljära utbildningsväsendet Arbetsmarknadsutredningen

Frågor vi avser besvara januari 2019 Hur långt sträcker sig det statliga åtagandet för att rusta människor? Hur ska arbetsmarknadsutbildningens syfte tydliggöras och resultaten förbättras? Hur ska övergången från arbetslöshet till reguljär utbildning öka? Hur ska samordning på regional nivå säkras? Arbetsmarknadsutredningen

Tack för mig! elsa.engstrom@regeringskansliet.se Arbetsmarknadsutredningen