Inköp i Region Norrbotten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation har valt oss.
Advertisements

Skogsindustrins betydelse för Sveriges ekonomi Mars 2014.
Kontaktsjuksköterskans uppdrag och ansvar Klara Karlsson & Jennie Jackson Samordnande kontaktsjuksköterskor Hematologiska processen.
Ta tillvara styrkan i FINSAM och... växla upp.
Hållbar upphandling för en hållbar utveckling. Vårt uppdrag Landsting och regioner bedriver sina verksamheter så att de främjar en hållbar utveckling.
Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och bygg- entreprenader för miljarder kronor per år. Genom vårt EU-medlemskap är vi.
Miljödepartementet Ökat skadeståndsansvar och förutsättningar för generationsskifte Miljöminister Andreas Carlgren, Torsdagen den 18 februari 2010.
© Landja Marknadsanalys AB Säkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2009 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
Webbutbildning i miljö. Bakgrund Flera miljöförbättringar de senaste åren Sparat energi i lokaler och hög andel ekologiska livsmedel Utmaningar- Vi kan.
Strategi för Läkemedel 2016 – Strategi för Läkemedel Landstingsstyrelsen : Landstingets strategi för läkemedel ger en samlad bild av landstingets.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Våra tankar om ett nytt program Stödja innovationsprocesser - klusterinitiativ Stödja regionernas innovationsarbete.
Detta är miljömåltider
600 miljarder i offentliga affärer – vilken klimatpåverkan får det?
Mellanhänder: Rätt eller fel? SOI 2017 Ann Fryksdahl, Konkurrensverket
Uppdrag, roller och ansvar
Lönebildning inom friskolorna
Taltidning till fler 16 mars 2017 Götabiblioteken.
Välkommen till information om lex Sarah
Grön uppföljning Agenda
Processkartläggning Upphandling
IAAP Norden Susanna Laurin.
Stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting
Andreas Stubelius Peter Bennich
Inköp i Region Norrbotten
Index för att mäta företags kapacitet att energieffektivisera
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER en handbok för idrotten
Regler för upphandling
Upphandlingsseminarium Munkedal 18 jan 2018 Ulrica Dyrke, Företagarna
Hållbarhet från ett investerarperspektiv
Direktupphandling av varor och tjänster
Digital signering av hälso- och sjukvårdsåtgärder
Information om ideella föreningar
Miljömålen består av tre slags mål
En klimatneutral värdekedja i bygg- och anläggningssektorn 2045 – en färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Arbetet drivs av Skanska Färdplanen klar 23.
Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet
Cristina Mattsson Lundberg Gd-staben
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Tjänsterna inom offentlig upphandling
Nationella Substitutionsgruppen 15 år – vad har hänt och vad händer nu? Anders Bolmstedt.
Ska Västra Götalandsregionen
Ledningens miljögenomgång nr
Kvalitetspolicy GLA och alla anställda ska uppfylla alla krav och överträffa förväntningar från kunder, ägare, myndigheter och andra intressenter. På GLA.
Luleå tekniska universitet
Förskrivarutbildning Hjälpmedel vid rörelsenedsättning
Behov från intressenter Nöjda intressenter
Upphandlingsprocessen
Ditt kompletta kontorsvaruhus
Förskrivarutbildning Kommunikations- och kognitionshjälpmedel
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
Schyst offentlig upphandling
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
E-handel på KTH På följande sidor beskrivs hur vi på KTH arbetar med E-handel. KTH har i uppdrag att efterleva myndighetskravet om elektroniska beställningar.
Region Västernorrland
Systematiskt kvalitetsarbete
Utredningen om ekologisk kompensation
FOKUS: Chefskap på KTH Tydliggöra chefsrollen/arbetsgivarrollen -Vad ska en chef kunna/vara?kompetenskrav -HR rond/arbete med chefsstöd (ex inventera stödet?)
Evidensbaserade miljöanalyser
Upphandling och inköp Susanne Afzelius, inköpschef
Arbetsmiljöläget 1989.
Arvid nordquists uppförandekod
Hållbar utveckling måste vara
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll
Dokumentera rätt i vården
Länsstyrgruppen Uppdrag och organisering
Kommunikationsprocesser
Ansvar för hållbarhet kräver uppföljning och redovisning
Presentationens avskrift:

Inköp i Region Norrbotten Region Norrbotten köper varor, tjänster och byggentreprenader för ca 3,5 miljarder kronor per år. Lagen om offentlig upphandling (LOU). Goda affärer: effektiva och hållbara inköp som bidrar till en ekonomi i balans. Nationella upphandlingsstrategin: finns tydliga mål om att använda offentlig upphandling för att främja hållbar utveckling. I dessa siffror är alla inköp inräknade. (investeringar, direktupphandlingar och upphandlingar)

Inköpsstrategi 2017 - 2020 Regionstyrelsen har antagit en Inköpsstrategi som ger en långsiktig inriktning för vårt inköpsarbete och utveckling av våra inköp. Mål: Region Norrbottens inköp ska skapa värde för verksamheterna, bidra till en ekonomi i balans och en hållbar utveckling. I handlingsplanen för 2017 finns aktiviteter inom inköpsområdet för att främja en hållbar utveckling.

Hållbar upphandling - miljöhänsyn Vi ställer miljökrav i våra upphandlingar. Vi har klassificerat våra avtal ur miljösynpunkt (1-4) Vi använder Region Norrbottens utfasningslista på kemikalier i våra upphandlingar – vi kravställer på produkter för att ta bort hälsoskadliga och miljöfarliga ämnen.

Hållbar upphandling - miljöhänsyn Sårvårdsmaterial Läkemedel Operationsmaterial Papper och plastmaterial Hyrbilar Livsmedel Transporter Textilier Lab-produkter

Hållbar upphandling – nationell samordning Region Norrbotten deltar i nationellt samarbete kring hållbar upphandling. Tillsammans verkar landstingen för att de varor och tjänster som köps in är framställda under hållbara och ansvarsfulla förhållanden. En gemensam uppförandekod för leverantörer. Samarbetet leds av två hållbarhetsstrateger, men det finns en expertgrupp och en styrgrupp bestående av representanter från landstingen. Norra regionen har en representant med i expertgruppen och det är Anki fr Norrbotten som har det uppdraget. 8 riskområden: instrument, textilier, läkemedel, livsmedel, IT, textilier, förbandsmaterial, medicinteknik.

Hållbar upphandling - uppförandekod Kraven i uppförandekoden blir kontraktsvillkor i avtalet. Nationell gemensam uppföljning av leverantörer och hur kraven efterlevs. I Region A (Norra regionen har vi ansvar för instrument) I våra upphandlingar sätter vi därför krav på att leverantören har rutiner som syftar till att de varor eller tjänster som levereras är framställda under förhållanden som är förenliga med uppförandekoden. Mänskliga rättigheter - Leverantören har ett ansvar för att respektera och främja de mänskliga rättigheterna både inom den egna verksamheten och i leverantörskedjan. Leverantören ska ha rutiner för att utvärdera risken för att de genom sin verksamhet medverkar till kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Arbetsrätt – Det finns åtta kärnkonventioner om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet i ILO (Internationella Arbetsorganisationen) och FN:s barnkonvention. Dessa innebär att företagen ombeds att: upprätthålla föreningsfrihet och ett faktiskt erkännande av rätten till kollektiva förhandlingar; avskaffande av alla former av tvångsarbete; faktiskt avskaffande av barnarbete; och Avskaffning av diskriminering och trakasserier vid anställning och yrkesytövning Löner och arbetstider Miljö – Leverantörer ska bedriva sin verksamhet med hänsyn till miljön och följa lokal och nationell miljölagstiftning. Genom att ha rutiner för att identifiera, mäta och följa upp sin miljöpåverkan ska leverantören arbeta med att ständigt förbättra sin miljöprestanda och minimera resursförbrukning och utsläpp. Leverantören ska sträva mot ett livscykelperspektiv avseende miljöpåverkan från produkter och tjänster och ska ställa miljökrav på underleverantörer. Antikorruption – Företag ska motarbeta alla former av korruption, inklusive utpressning och bestickning.