Svetsning och PED.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Advertisements

CE-märkning av byggprodukter
~ Den första mobiltelefonen ~
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Nordic Quality – internpresentation Nordic Quality i korthet •Nordic Quality är en kvalitetsmärkning som certifieras av det oberoende nordiska certifieringsorganet.
Elsäkerhet.
December 2012 Förskrivnings- processen. 2 Bedöma behov av insatser Bedömning av hjälpmedelsbehov är en del av en habiliterings-, rehabiliterings- och.
Information om det nya kravet på yrkesförarkompetens
BO NILVALL •BOVERKET Byggregelenheten •Svensk representant i Ständiga Byggkommittén Bla bla Bla….. bra CE-märke Eurokoder.
Lagar, författningar, direktiv och standarder 5.1.1
Indexering av en bild exempel. Detta är en bild av Beridna Högvakten i Stockholm. ( På bilden ses en parad med en militär.
Byggproduktförordningen CPR
Säkrare verktyg Matz Lenner, Dr.
Vanliga fel vid riskbedömning
Revisionsverksamheten inom 650, Medical Engineering
Boverkets roll - marknadskontroll - kontaktpunkt - utveckling av CPR Sida 1.
En övning i att analysera ett tal
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
UPPSATSSKRIVNING ENTRÉSKOLAN
CPR, EN & MK Ieva Kisieliute.
Standardisering En framgångsrik beprövad modell för att ta fram accepterade lösningar på gemensamma utmaningar hos företag, myndigheter och.
4S AMA & innovationsupphandling
Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”.
SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut
CE-märkning och tillsyn i praktiken Hearing Näringslivets hus Nils Ahlén.
Läsbar prolog CM 8.1. allmäna principer correctness user-friendliness efficiency readability modifiability robustness documentation.
Nationella Geodatastrategin – Geodatasamverkan - Standarder Gunnar Lysell Lantmäteriet 19 november 2013.
Instruktioner Hur man skriver.
Formellt, skarpt och snyggt
1 Marknadskontrollrådets seminarium ”Din produkt, ditt ansvar ” Nalen 21/ Olika roller, olika ansvar: Tillverkare, importör, distributör Göran Lundmark,
Byggprodukter Sara Elfving CE-märkning av byggprodukter I Sverige sedan 2013 Byggproduktförordningen ställer inte krav på produkternas egenskaper.
Ett nytt direktiv för radioutrustning 2014/53/EU
Ex 1: Då man tillverkar en viss sorts keramikplattor kan en platta få fel färg med sannolikheten 5% och bubblor i glasyren med sannolikheten 8%. Sannolikheten.
Välkomna JTF referensgrupp 26 maj Dagordning Inledning Transportstyrelsens föreskrifter om bedrivande av tågtrafik Framtiden efter JTF Workshop.
Tillgänglighetskrav på bussar
SÄKERT BONDFÖRNUFT Minskar olyckorna inom lant- och skogsbruk Individuellt gårdsbesök Tre träffar till Säkert Bondförnuft Gårdsvandring i grupp Lars Lundmark.
FSB 2016 Yvonne Svensson Rättschef. Ändringar i Boverkets hissföreskrifter Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa motordrivna.
Basal hygien Allmänt SOSFS 2015:10 (Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg)  7 kap 4 § patientsäkerhetsförordningen.
Licenser del 2 och Produktutvärderingar - Och lite annat som vanligt Copyright © 2006, 2007 Marcus Rejås Rejås Datakonsult Jag ger härmed rätten till alla.
LVD: Mellan 50V V för växelström och 75V V för likström Ej harmoniserat: Mindre än 50V ; Större än 1000V; bilaga II ATEX: Nej EMC: Nej TD:
1. Import av USA fordon med stöd av registreringsbevis utfärdat i EU-land ? Swedac vill informera sig om besiktningsorganens tillämpning och synsätt vad.
Produktutvärderingar, del 2 - Viktigt, viktigt, viktigt Copyright © 2006, 2007, 2008 Marcus Rejås Rejås Datakonsult Jag ger härmed rätten till alla att.
Workshop 2: Skapa egna e-tjänster och skicka ärenden till era patienter.
Första utkastet – Enkel rapport Skriv till dig själv - inte till någon annan. Antag att du blir borta än längre tid (3 år). Skriv så utförligt, detaljerat.
Byggprodukter Sara Elfving
Om regler, ny vägledning och webbutbildning Yvonne Svensson, rättschef Cathrine Engström, projektledare.
När säger du ifrån? Om civilkurage på nätet.
Vägledning 5 steg för att följa Dataskyddsförordningen
Lagen om Energikartläggning i stora företag
Inställning av Barebow
Handelspolitikens trojanska häst?
Presentation av ledningssystemet
36 % 56 % Källa: IDC Visste ni….det finns studier som visar att en anställd lägger 36% av sin arbetstid på att leta efter och sammanställa information,
Vad är medlemsstaterna skyldiga att tillse när det gäller användning av maskiner? De ska ansvar inom det egna landets gränser att befolkningens, husdjurs.
Dataskyddsförordningen
Svetskommissionen Svetsutbildning i världsklass
Välkommen till Kick off vt 2018.
Avtalsvillkor för fiberanslutning
Information om nya föreskrifter FTF Arbetsmiljö – 22/3 2007
Bakgrund 2010 beslutade Stora Enso att ta fram en gemensam automations-standard för koncernens 6 svenska enheter En viktig del i standarden är begreppet.
Tillämpningsområde och definitioner
Helhet och allsidighet
Validera hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister
Hållbar användning av bekämpningsmedel
Socialt ansvarsfull upphandling
Integrerat Växtskydd – Regelverk och tillsyn
ATEX Kort bakgrund: I början av 90-talet såg man över Ex-skyddet inom EU. Man fann stora brister och skillnader!  Beslut togs om att undanröja handelshinder,
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
Presentationens avskrift:

Svetsning och PED

Vad handlar det här om? 2018-12-27

Pressure Equipment Directive Vad är det? Ett direktiv ifrån EU. Handlar om nytillverkning av tryckkärl och rörledningar designade för ett tryck högre än 0,5 bar(ö). Gäller i alla EU:s länder (och några fler) Har funnits ett direktiv sedan 1999, men det kom ett uppdaterat 2016. Implementerades ( = gjordes gällande ) i alla EU:s länder samtidigt. I Sverige är den implementerad genom en föreskrift som heter AFS 2016:1. 2018-12-27

Har Sverige hittat på tillägg till PED? Nej, i grunden är det så att de olika länderna i EU inte får hitta på egna tillägg. Idén med EU är ju fri handel över gränser. Det finns dock några punkter där varje land får bestämma själva, t ex får man bestämma vilket språk driftinstruktionen ska vara skriven på. Vi i Sverige vill ju inte gärna ha en instruktion på grekiska. έξοδος 2018-12-27

Måste man följa PED? Ja, om produkten som tillverkas faller inom PED:s ramar så måste man uppfylla PED. För varje tryckkärl eller rörledning måste det finnas en tillverkare som tar tillverkaransvaret. Det kan endast finnas en tillverkare för varje produkt. När produkten är färdig ska den CE-märkas och det ska skrivas en försäkran om överensstämmelse. 2018-12-27

Tillverkare, det är väl de som svetsar? Nej, så lätt är det inte. Om man tillverkare tryckkärl är det oftast ett företag gör alla steg i tillverkningen, alltså ritar, räknar, samt svetsar ihop tryckkärlet. Om man bygger rörledningar t ex ute på processindustrin är det oftast så att anläggningsägaren beställer, en konsultfirma ritar och räknar och en svetsfirma svetsar ihop det hela. Det är dock bara en av dessa tre som tar på sig tillverkaransvaret. Det är oftast inte den svetsande firman. Man måste göra upp från början vem som är tillverkare, de övriga är underleverantörer. 2018-12-27

Vad står det i PED? Mycket förenklat så är det så här: Tre huvuddelar: 1. Inklassning i riskkategori 2. Tekniska krav 3. Krav på dokumentation och eventuell tredjepartskontroll Man delar in i riskkategorier, utifrån dessa kan man sedan hitta de tekniska kraven och omfattningen av krav på tredjepartskontroll. 2018-12-27

Tekniska krav i PED (AFS 2016:1) De tekniska kraven finns i ”Bilaga 1” Det är ungefär en sida som handlar om svetsning. Föreskriftens ord för detta är ”Permanenta förband” 2018-12-27

Så här står det i föreskriften 3.1.2 Permanenta förband Permanenta förband och anslutande zoner ska vara fria från sådana ytfel och inre fel som kan påverka den tryckbärande anordningens säkerhet. Egenskaperna hos permanenta förband ska motsvara de specificerade minimiegenskaperna hos de material som ska sammanfogas, såvida inte andra relevanta värden på samma egenskaper uttryckligen tagits i beaktande vid konstruktionsberäkningarna. 2018-12-27

Mer ur förskriften För tryckbärande anordningar ska de permanenta förbanden hos delar som bidrar till anordningens hållfasthet och de delar som är direkt fästade på anordningen, utföras av personal med erforderlig kompetens och i enlighet med tekniskt korrekta metoder. Metoderna och personalen ska vad gäller tryckbärande anordningar i kategorierna II, III och IV godkännas av ett kompetent tredjepartsorgan som efter tillverkarens val kan vara – ett anmält organ, eller – ett erkänt tredjepartsorgan. För att kunna lämna dessa godkännanden ska organet utföra eller låta utföra de undersökningar och provningar som anges i relevanta harmoniserade standarder eller likvärdiga undersökningar och provningar. 2018-12-27

Hur uppfyller man de tekniska kraven i PED? PED (AFS 2016:1) är en tunn liten skrift. Den gäller både för en liten rörledning och för en 30 m hög reaktor. Det säger sig själv att föreskriften är ganska generell. För att man ska veta hur man uppfyller kraven finns det harmoniserade produktstandarder. 2018-12-27

Vadå harmoniserad? Det finns ett antal standarder som är gjorda för att uppfylla kraven i PED. Dessa standarder måste först bli ”välsignade i EU” innan de anses uppfylla kraven i PED. Det räcker absolut inte att man hittar en standard heter EN XXXX. Det finns inget som säger att den är harmoniserad. UTTDRAG UR AFS 2016:1: 13 § Tryckbärande anordningar och aggregat enligt 6–7 §§ som överensstämmer med de harmoniserade standarder eller delar av dem till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning ska presumeras överensstämma med de väsentliga säkerhetskrav i bilaga 1 som omfattas av dessa standarder eller delar av dem. 2018-12-27

Föreskrift, produktstandard, stödjande standard PED Produktstandard Produktstandard EN 13480 (rörledningar) EN 13445 ( tryckkärl ) Stödjande standarder ang. Material Svetsning OFP 2018-12-27

Innan vi slutar! Observera att både EN 13480 och EN 13345 hänvisar till EN 3834-3 * Det står dock inte att man måste vara certifierad mot den, endast att man ska uppfylla kraven i den. Svetsverksamheten ska minst uppfylla kraven i EN ISO 3834-3:2005. * Kvalitetskrav för smältsvetsning av metalliska material – Del 3: Normala kvalitetskrav 2018-12-27

Sammanfattningsvis Det finns ett direktiv som heter Pressure Equipment Directive, PED Det är implementerat i Sverige genom AFS 2016:1. Det är det företag som tar på sig tillverkaransvaret som ska CE-märka produkten och se till att den uppfyller direktivets krav. Det är inte valfritt om man ska uppfylla det eller ej. I princip gäller det så snart man har ett tryck över 0,5 bar. Det finns undantag som vi ej tagit upp här. Föreskriften uppfylls lämpligen genom att man tillämpar en harmoniserad produktstandard. Det finns också harmoniserade stödjande standarder som produktstandarderna hänvisar till. Dessa kan t ex gälla material eller svetsning. 2018-12-27

Men så här lätt var det ju inte riktigt  Så som jag beskrivit det ovan är det tänkt att det ska fungera. Verkligheten är just nu inte så här. För tillfället finns det ingen harmoniserad standard för prövning av svetsare. Förut fanns EN 287-1 med i Official Journal. Det gör den inte längre. Det hade ju varit enkelt om den ersatts av EN 9606-1. Det har den inte. I avsaknad av harmoniserad standard tillämpar man idag normalt EN 9606-1. För den intresserade finns det en guideline till PED som heter F06 där detta hanteras. 2018-12-27

Christina ”Cia” Persson Tack för mig Kiwa Inspecta Christina ”Cia” Persson 2018-12-27