Hållbar utveckling.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Politiska ideologier Socialism Ekologism.
Advertisements

Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Hållbar utveckling är kanske mänsklighetens största utmaning.
Föräldramöte 12 september 2011
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Närvaro!!.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Produkter, hälsa och miljö
Enskild uppgift: 1. Vad är mänskliga rättigheter för något?
Enhet Politik på människans och naturens villkor
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Svenska p Svenska p.
Kunskapskrav betyg E Geografi åk 6
Att synliggöra lärande
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Resmål och resvägar Hållbar turism.
5. Ekonomins grunder Vad är ekonomi ? Behoven är större än resurserna
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Kunskapskrav och matriser
Klimaträttvisa Utifrån Ett biskopsbrev om klimatet och Världens kurs Ditt namn Ort och datum.
Geografi Naturresurser, hållbar utveckling och befolkningsfördelning 1.
Hållbar Utveckling Brundtlandkommissionens ursprungliga definition av begreppet hållbar utveckling från 1987 lyder: ”En hållbar utveckling är en utveckling.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Varför är det viktigt med lagar i ett samhälle? (7C tänker)
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
Hur gör man en debattartikel?
6,44 billioner km bort. 6,44 billioner km bort.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Tema: Hållbar utveckling
Välfärdsrapport för Linköping 2010 Välfärdsrapporten ska  Ge kommuninvånare, förtroendevalda och anställda ökad kunskap om välfärdens tillstånd och utveckling.
Miljövän naturligtvis
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför? Tvätta varför då?
Varför?.
Befolkningslära = demografi
Hållbar utveckling - förmåga 1 i biologi.
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Språkbruk och språkliga variationer i svenska Kurs 11 SA1U Susanne Schmitt Neth Lektion i svenska som andra språk Tidsåtgång 80 minuter.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Hälsofrämjande och hållbar utveckling
Välkommen till svenska 1
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Minska matavfall i skolorna
Miljö Ekonomiska Sociala
Videokonferens 4 Läsa upp dikt Hålla föredrag
Sociologi Introduktion.
Hem- och konsumentkunskap Lek 2
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Eget arbete? Lektion 3 ht- 17.
IBSE Viktiga punkter i IBSE
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
Momentbeskrivning Geografi Naturens förutsättningar för jordens befolkning, år 7 Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar.
Kvinnohistoria Strukturperspektiv.
Vi driver omställningen
Geografi / samhällskunskap
Produktion, handel och transport
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Presentationens avskrift:

Hållbar utveckling

Vad är hållbar utveckling? ”en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov” (Ur Bruntlandrapporten 1987) Att komma ihåg: Om vi gör av med för mycket naturresurser och belastar miljön på andra sätt kommer inte våra barn och barnbarn att få samma möjligheter som vi.

Den ekologiskt hållbara utvecklingen Idag använder vi för mycket av en stor del av jordens resurser. Många av resurserna kan eller hinner inte förnya sig utan dessa kommer förr eller senare att ta slut. Hitta sätt där hela jordens befolkning har mat, vatten och andra grundläggande behov tillfredsställda utan att vi belastar jorden.

Den ekonomiskt hållbara utvecklingen Handlar om hur vi ska kunna fortsätta producera, sälja och tjäna pengar på olika saker utan att jordens resurser tar slut SAMTIDIGT som det hänger ihop med ekologisk hållbar utveckling. Ekonomisk hållbar utveckling kan också handla om vårt förhållande till pengar eftersom en ekonomiskt hållbar utveckling handlar om att alla människor har pengar att köpa det de behöver. En förutsättning för ekonomiskt hållbar utveckling är att minska och på sikt utrota fattigdomen i världen.

Den socialt hållbara utvecklingen Handlar om att vi människor ska må bra och att även framtida generationer också ska kunna må bra. För att nå en socialt hållbar utveckling måste människor leva i trygghet, fred och jämlikhet. Våld, rasism, förtryck och orättvisor behöver minska för att vi och våra barn ska växa upp i en social trygghet.

Ekologiskt, ekonomiskt och socialt- hållbar utveckling har tre viktiga delar som hör ihop Alla nivåer i samhället behöver arbeta tillsammans för att kunna göra en hållbar utveckling möjlig. FN, regeringar och makthavare kan förändra genom lagar och regler. MEN hållbar utveckling är också något som varje enskilt människa och varje enskilt hushåll påverkar. Vi gör det genom våra val i vardagen- vad vi väljer att äta, hur vi bor, vad vi gör på fritiden och hur vi behandlar varandra.

Vilket är ditt ekologiska fotavtryck?

Uppgiften Du ska skriva en argumenterade text kopplad till hållbar utveckling. Sök information och läs på ordentligt, endast från de källor som anges. Bestäm dig för vilken åsikt du ska argumentera kring, för eller emot. Följ svensklärarens mall för en argumenterande text.

Under hem- och konsumentkunskapslektionerna har du fått en introduktion. På svensklektionerna lär du dig att skriva en argumenterande text. På SO-lektionerna diskuterar vi hållbarhet samt fortsätter att läsa på och arbeta på med texten.

Kunskapskrav Hem- och konsumentkunskap: värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling. Eleven kan föra enkla/ utvecklade/välutvecklade resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. Geografi: resonera om hållbarhet: Resonera om ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogöra för enkla/utvecklade/välutvecklade och underbyggda förslag på lösningar där olika konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in. Svenska: skriva en argumenterande text: Skriva en text med enkel/utvecklad/välutvecklad språklig variation och textbindning och följa språkliga normer på ett i huvudsak/fungerande/väl fungerande sätt.

Ämnen att välja på: Kött Palmolja Jeans Fisk Ekologisk odling