Utbildning för personal Region Jönköpings län

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Anna Jonsson Barnsjuksköterska Regional samordnare för Första linjen och En väg in Region Skåne Marie Golsäter Barnsjuksköterska.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Förbättringsområde Ökad tillgänglighet för personer med behov av att ta sitt blodtryck.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID.
Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
Barn- och Utbildningsförvaltningen/Slagstaskolan God kommunikation hem och skola – en framgångsfaktor.
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland. Från 1 januari 2010 nya bestämmelser i 2g§ HSL om information, råd och stöd när barn under 18 år är anhöriga.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedningar Det finns fyra beredningar: öst, nord, syd och mitt. Beredningarna består av förtroendevalda.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Barn och ungdomars utveckling
Välkomna till föräldraråd Norrtullskolan åk 7-9
Svenska som andraspråk 1
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Barnets bästa i främsta rummet
Barn som anhöriga i Region Skåne
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Barnets rättigheter i Region Kronoberg
Plan mot diskriminering och kränkande behandling
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Barns Röst Vi arbetar för och med: Barn med NPF år. Vi riktar oss också till: Vårdgivare och föräldrar Vi samarbetar med: KIND och Habilitering &
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Del 4:1 Samhällets ansvar Svensk lagstiftning
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Del 4:1 Samhällets ansvar Svensk lagstiftning
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Att diskutera och argumentera!
Steg för livet
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Regiongemensam elevenkät 2016
Regiongemensam elevenkät 2016
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Din lön och din utveckling
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Rättigheter och skyldigheter
Barn och ungas delaktighet
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Hur kan vi följa psykisk hälsa bland barn och unga i Jönköpings län?
Enkät i gymnasieskolan 2015
Barnkonventionen.
Nationell patientöversikt
Barnkonventionen och barndialogen
Rutiner vårdplan Sårbehandling
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Regiongemensam elevenkät 2016
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Diagnos och delaktighet
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
Dokumentera rätt i vården
Barnkonventionen och barnrättslagen
Modersmålsbaserad hälsokommunikation Folkhälsa och sjukvård
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
Barn som närstående.
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Barns och ungas DELAKTIGHET
Presentationens avskrift:

Utbildning för personal Region Jönköpings län Barns rättigheter Utbildning för personal Region Jönköpings län Den här utbildningen är till för alla enheter inom Region Jönköpings län. Utbildningsmaterialet är utarbetat för att underlätta barnrättsombudets uppdrag att uppmärksamma barns och ungdomars behov inom den egna enhetens verksamhet. Uppdraget att hålla den ligger på enhetens barnrättsombud tillsammans med sin chef.

Barns utsatthet Om hon bara hade frågat (2 min) https://www.youtube.com/watch?v=5UvGNdEH5Gk Vi börjar med en kort film om barns utsatthet och som far illa och där vuxna ska reagera. Filmen: Om hon bara hade frågat är på 2 minuter och ger en bra inledning och ett bra diskussionsunderlag. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Innehåll Barn som anhöriga Barn som patient Barn som far illa Tre områden som rör barn tas upp i denna presentation. Om du delar upp presentationen så glöm inte att ta med diskussionsfrågorna i slutet av varje tillfälle. Tanken är att det ska bli ett resonemang bland personalen på enheten kring alla frågor om barns rättigheter. Antingen kör man hela paketet vid ett och samma tillfälle eller så kan man dela upp det i omgångar. Allt beror på hur det kan fungera på enhetens APT.

Barnkonventionen Artikel 2, 3, 6, 12 och 42 Grunden för utbildningen är FN:s konvention om barnets rättigheter. Artikel 2, 3, 6 och 12 kallas huvudprinciper. Artikel 42 är en implementeringsartikel med ett åtagande att ge kunskap om barnkonventionen. Alla artiklarna hjälper oss att ställa frågor så vi kan ha ett barnrättsperspektiv. Den lättlästa skriften kommer från Barnombudsmannen och finns på 5 språk utöver svenska. (dari, arabiska, tigrinska, somaliska, engelska) Finns att beställa från Barnombudsmannen. https://www.barnombudsmannen.se/om-webbplatsen/lattlast/

Artikel 2 – Icke diskriminering Alla barn har samma rättigheter Inget barn får diskrimineras på någon grund Barn har rätt att växa upp under likvärdiga förhållanden Det ska vara jämställt mellan flickor och pojkar Utesluter inte positiv särbehandling Artikel 2 handlar om Icke diskriminering. Icke diskriminering gäller oavsett barnets, förälders eller vårdnadshavares: Hudfärg, kön, sexuell läggning/identitet, språk, religion, politiska eller annan åskådning, nationella, etniska eller sociala ursprung, funktionsnedsättning m.m. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Artikel 3 - Barnets bästa Vid alla åtgärder som rör barn, ska barnets bästa komma i främsta rummet (Bk artikel 3) När hälso- och sjukvård ges till barn ska barnets bästa särskilt beaktas ( Patientlagen 8§) Barn ska bemötas med takt och förståelse och deras integritet ska respekteras (NOBAB punkt 10) Artikel 3 handlar om Barnets bästa. Barnets bästa lyfts även i Patienlagen och i NOBAB:s punkt 10. NOBAB = Nordiskt nätverk för barn och ungas rätt och behov inom hälso- och sjukvård. Arbetar för barns rätt inom hälso- och sjukvård på olika sätt. Om det i ett sammanhang finns mer än en tolkning ska den som bäst tillgodoser barnets bästa ha företräde. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Artikel 6 – Rätt till utveckling Varje barn har rätt till livet, att överleva och ges goda förutsättningar för sin utveckling Barn ska tillåtas utvecklas i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar Inkluderar att se till HELA barnets utveckling; andlig, moralisk, fysisk, psykisk och social utveckling Artikel 6 handlar om barns Rätt till utveckling enligt punkterna. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Artikel 12 - Delaktighet Barn som är i stånd att bilda egna åsikter ska ha rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad Artikel 12 handlar om barns delaktighet, åsiktsfrihet och rätt att bli hörd. När det gäller barnets ålder och mognad är det en bedömning som måste göras för det aktuella barnet. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Artikel 42: Information och kunskap Barn och vuxna har rätt att få information och kunskap om barnkonventionen och vilka rättigheter barnet har. Barn ska få undervisning i skolan. Föräldrar ska få Föräldrautbildning. Alla som arbetar med och för barn ska få kunskap på sin arbetsplats. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Varför barnrättsombud? För barnets bästa. Se barnet som en individ Barnrättsombud som funktion – barnkonventionen blir en naturlig del i arbetet varje dag. Vi måste se barnet som en egen person med egna tankar och idéer. Detta gäller både i mötet med barnet som patient eller som barn som anhörig/närstående till en patient . Vi ska se till att barnen kan få det stöd som de har rätt till. Om oro för barnets situation upplevs ska en orosanmälan göras. Då har jag gjort vad jag ska. Det ligger i all personals skyldighet att göra en orosanmälan om man misstänker att barnet far illa. Det är inte en uppgift enbart för barnrättsombud. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Barn som anhöriga Fråga om patienten har barn (0-18 år) Vårdpersonalen ska särskilt beakta barns behov av information, råd och stöd om barnet har en förälder som har en psykisk störning eller en psykisk funktionsnedsättning, en allvarlig fysisk sjukdom eller skada, ett missbruk av alkohol eller annat beroendeframkallande medel. Detsamma gäller för barn vars föräldrar plötsligt eller oväntat dör (HSL 5 kap.7§). Läs lagtexten högt. Hälso- och sjukvårdslagen är tydlig med att vi ska uppmärksamma om det finns barn som anhöriga i en vårdsituation eller vid ett dödsfall.

Fakta – Sverige (Källa: Socialstyrelsen, Nka) Varje dag förlorar ca 9 barn under 18 år en förälder Varje år förlorar ca 600 barn ett syskon Varje år har ca 26 000 barn minst en förälder som vårdats på sjukhus p.g.a. missbruk eller psykisk sjukdom Ca 29%av föräldrar till barn 10-18 år har långvarig eller kronisk sjukdom i någon form Nästan 11% av 13-17 åringar uppger att de upplevt våld i nära relation. Forskningen visar tydliga samband mellan våld i parrelation och barnmisshandel Vi har ett antal säkra källor som visar barns utsatthet. Tyvärr finns det även ett stort mörkertal speciellt när det gäller våld i nära relationer. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Varför behöver barn veta? Oavsett ålder känner barnet på sig att något är fel. Barn läser vuxnas signaler. Att lämnas ensamt med sina tankar förvärrar situationen. Fantasier kan vara otäckare att hantera än sanningen Barn har rätt till information och stöd. Insatser till barnet gör skillnad för framtiden Att vården har ett familjeperspektiv är positivt för patienten. I första hand stödja föräldrarna att uppmärksamma barnens situation. Barn känner på sig att något är fel och avläser vuxnas signaler. Att ha ett familjeperspektiv underlättar både för patienten, de anhöriga och vården. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Barn som anhöriga Om patienten har barn - Använd kortet ”Tänk på det här i mötet med patienter/barn” Den ena sidan av kortet ger tips om hur man kan ställa frågor till vuxna patienter som har barn. Där hänvisas till familjeformuläret i Cosmic. Finns en rutinbeskrivning för familjeformulär på Barndialogen. På den andra sidan ges tips om vad man ska tänka på i mötet med barn och unga som anhöriga. Kortet finns att beställa till all personal på enheten via Raindance med artikelnumret på kortets ena sida.

Så här går du tillväga i Cosmic för att fylla i Familjeformulär Beskrivning av tillvägagångssätt för familjeformulär i Cosmic. Så här går du tillväga för att få fram Familjeformulär i Cosmic R8.1 I Cosmic meny – gå till Journal och klicka Journal. Detta gäller oavsett om du ska fylla i ett nytt formulär eller om du ska läsa ett redan ifyllt. För att kontrollera om det finns en ifylld blankett - Gå till Gemensamma dokument – Social bakgrund – Familjeformulär (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Klicka här för ny blankett. Gå in Enhetens anteckningar eller Blanketter om du ska läsa en redan ifylld blankett. Om ny blankett ska fyllas i klicka på knappen Ny blankett längst ner. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Orosanmälan Familje-formulär Blanketten ligger under Övriga. Gå ner till Familjeformulär – journalhandling Blanketten kommer då upp och kan fyllas i. OBS! Ska en orosanmälan göras klicka då på Anmälan om barn som far illa och fyll i den blanketten. Familje-formulär (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Här ligger blanketterna ifyllda Alla ifyllda blanketter ligger sedan i Journalvyn under Blanketter Här hamnar både Familjeformulär och Anmälan om barn och unga som far illa Här ligger blanketterna ifyllda (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Dokumentera även i journalen. Har patienten ett pågående vårdtillfälle kan dokumentationen ske i IVP vårdplan allmän alternativt IVP vårdplan grund. Denna dokumentation syns även i Gemensamma dokument – Social bakgrund - Familjeformulär Man också göra dokumentationen direkt i Gemensamma dokument. Gå till Journal – klicka på Enhetens vårdåtaganden - Markera aktuellt vårdplansvårdåtagande ex. VP Medicin – Klicka på Ny vårdplansanteckning. Välj pågående IVP vårdplan allmän eller IVP vårdplan grund Markera sökordet Familjeformulär – Välj fast värde :Blankett ifylld alternativt Ej aktuellt (för att visa att man har aktualiserat frågan). Dokumentationen syns nu även i Gemensamma dokument!

Dokumentation i samband med mottagningsbesök görs i Gemensamma dokument – Social Bakgrund Gå till Gemensamma dokument – Social Bakgrund. Välj sökordet Familjeformulär – Välj Blankett ifylld alternativt Ej aktuellt (för att visa att man har aktualiserat frågan).

Barn som anhöriga Använda familjeformuläret i Cosmic Kom ihåg åtgärdskoderna: DU055, DU056, DU057 Använd familjeformuläret i Cosmic och de åtgärdskoder som följer det. DU055 - Samtal med vuxen patient om minderårigs behov och möjlighet till stöd. DU056 - Samtal med vuxen patient och berörd minderårig om barnets situation och behov. DU057 - Samtal med minderårig vars förälder är patient om den minderårigas situation och behov.

Råd till föräldrar – Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk…… Råd till föräldrar – Att vara barn och anhörig när ett syskon är sjuk…… Råd till förskola och skola - Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk…… Min bok – Detta är barnets bok som de själva bestämmer över. Om de vill läsa, skriva eller rita i den. Min bok passar för barn mellan cirka 4–10 år. Är tänkt att kunna användas när föräldrar, personal eller andra ska prata med barnet om mammas/pappas/syskonets sjukdom. Tyngdpunkten ligger då på hur barnet upplever situationen och hur de kan få hjälp att bearbeta tankar och intryck. De här broschyrerna finns att beställa via Raindance på intranätet. http://intra.rjl.se/infopage.jsf?nodeId=106283

Diskussionsfrågor Hur resonerar vi om barns bästa på vår enhet? Hur identifierar vi barn som anhöriga hos oss? Hur informerar och ger vi råd och stöd till barn som anhöriga? Resonera kring dessa frågor. Skriv gärna ner de synpunkter eller frågor som kommer upp. Kan du inte själv svara på frågorna, be att få återkomma när du har ett svar. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Barn som patient Läs igenom ”barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården” och diskutera: Vad gör vi bra? Vad kan vi förbättra? Kom ihåg syskonen. När barn är patienter kan det här häftet vara till hjälp för att tillgodose barns rättigheter i vården. Skriven så att både barn och föräldrar ska förstå. Bygger på barnkonventionen och NOBAB:s punkter. NOBAB = Nordiskt nätverk för barn och ungas rätt och behov inom hälso- och sjukvård. Arbetar för barns rätt inom hälso- och sjukvård på olika sätt. Tänk på att det kan finnas syskon som behöver få information också. Resonera kring de olika frågeställningarna. Det här häftet finns att beställa via Raindance på intranätet. http://intra.rjl.se/infopage.jsf?nodeId=106283

Diskussionsfrågor Hur resonerar vi om barns bästa på vår enhet? Hur bemöter vi barn som patienter? Hur tar vi tillvara barns åsikter på vår enhet? Resonera kring dessa frågor. Skriv gärna ner de synpunkter eller frågor som kommer upp. Kan du inte själv svara på frågorna, be att få återkomma när du har ett svar. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Film om barn som far illa Filmen om Vera och Saga (25 respektive 15 min) http://plus.rjl.se/infopage.jsf?nodeId=44488 Trailer: http://amphi.se/material/verafilm (0.30 min) Filmen: Vera och Saga är 25 respektive 15 min och det kan behövas ett speciellt tillfälle för att se den. Kan ses enskilt men den går bara att se av regionens anställda personal. Ett alternativ är att personalen uppmanas att se del 1 före APT och sedan blir det en gemensam diskussion på APT. Se även texten som finns i länken där filmen ligger. Barndialogen/Barnkonventionen/Webbutbildning Trailern längst ner på bilden kan du visa vid APT för att skapa nyfikenhet och intresse av att se hela filmen. Titta på filmen enskilt eller i grupp. Fundera sen och diskutera. Har du varit med om något liknande? Vad blev bra? Vad kan bli bättre?

Orosanmälan När du får kännedom om, eller misstänker att ett barn far illa är du skyldig att göra en orosanmälan till socialnämnden i den kommun där barnet bor Använd ”Anmälningsblankett angående barn och unga som far illa.” som finns i fakta http://plus.rjl.se/infopage.jsf?nodeId=39571&childId=15171 Det finns även en rutinbeskrivning om anmälan om barn som far illa under Patientblanketter/Övrigt. Skapa en direktlänk till fakta på er arbetsplatsflik på intranätet.

Diskussionsfrågor Vilka utmaningar och möjligheter kring orosanmälan vid misstanke om att barn far illa har vi på vår enhet? Resonera kring dessa frågor. Skriv gärna ner de synpunkter eller frågor som kommer upp. Kan du inte själv svara på frågorna, be att få återkomma när du har ett svar. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28

Diskussionsfrågor Vilka samarbetspartner kan vi behöva för att bli bättre på att möta barns behov? Vad behöver vi för ytterligare kunskap för att bli bättre på att möta barns behov? Resonera kring dessa frågor. Skriv gärna ner de synpunkter eller frågor som kommer upp. Kan du inte själv svara på frågorna, be att få återkomma när du har ett svar. (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-11-28