Dagens ledtråd: Läskig dag...

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vandring i Allhelgonatid Den 9 oktober 2012 åkte vi till Kungsmarkskyrkan för att gå på vandring i Allhelgonatid. Vi fick gå igenom tre olika rum där vi.
Advertisements

Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen DENNA PRESENTATION GÅR IGÅNG AUTOMATISKT – SKRUVA BARA UPP DINA.
I Tyskland sa man att kriget skulle ta slut innan hösten Många parisare åkte ut till fronten för att titta på kriget Ingen trodde att kriget skulle hålla.
MIDSOMMAR. Den ljusa natten vänder Midsommar är Sveriges stora sommar­fest. Värmen har kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommarstången kläs och.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Tre religioner – systerreligioner. Judendomen, kristendomen, islam Tre olika religioner men mycket gemensamt Kommer från samma del av världen Abraham.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Svenska kyrkan i utlandet Ett folk i rörelse Våra resor går allt längre bort i världen och varar allt längre tid. Fler och fler svenskar bosätter.
Högtider Chanukka-Judendom.
GREJ OF THE DAY Forntidens andra ålder på tidslinjen.
Lärobok ”Utkik, religion”
Vikingatiden Historia åk 4
Religion - vad är det?.
PW Och här kommer bildspel för vecka 45 ® BrucElvis
Fjällen Geografi åk 4.
Religion Vi ska jobba med två av de tre syskonreligionerna de kommande veckorna, Judendomen och Islam. Vi kommer ha föreläsningar, diskutera, läsa, se.
V.41: Veckobrev för förskoleklasserna
Vikingatiden Historia åk 4
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Mat och dryck Brukar du laga mat hemma?
KORT KJOL Christina Wahldén.
4. Vad ska det bestämmas om?
Hur många gem är det i påsen?
De fyra elementen.
Nöjen och fest Medeltiden del 6 åk 4.
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Vecka 39 Tisdag den 26:e september 2017 Dagens namnsdag Einar Enar.
Renässansen, den Nya tiden
Jerusalem.
Digerdöden.
Åsa Olsson SFI i Sandviken.
Verkar otroligt ! General Dwight D. Eisenhower hade rätt när han gav order om att man skulle göra filmerna och ta fotona.
Finland.
Religion.
Vilhelm Moberg
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Upplysningen 1700.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas Thomas Smith
Hinduismen Den äldsta världsreligionen, flera tusen år gammal!
Digerdöden ”Den stora döden”
Medeltiden The Dark Ages
Utklädd med kulor och ljus till Jul
Mount Everest.
Barnkonventionen.
Dagens ledtråd: Indisk folkkonst
Sveriges nationaldag.
Homo sapiens.
Hit har vi kommit! Nu går vi vidare!.
En gemenskap som väcker förundran
Påsk.
Valborg.
Jag har tagit ett beslut !
Analysera dikter Hitta ett tema.
Det handlar inte om oss Markusevangeliet 1:32-39
Fest och Glädje.
Ledtråd: Ljusbärare.
Advent.
Halloween.
”Från Paulus, apostel, utsänd inte av människor eller genom någon människa utan av Jesus Kristus och Gud fadern som uppväckt honom från de döda.  2Jag.
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Den börjar med en luring
Nu är det jul igen och julen varar väl till (?????)
Hur många gem är det i påsen?
Världens största religion
Angereds unga stadsutvecklare
Om buden.
Om Tro.
Kyrkan. Kyrkan Hej. Det är jag som skall visa er lite om vad kyrkan är för något om jag hinner.
Vikingar.
Presentationens avskrift:

Dagens ledtråd: Läskig dag...

ALLHELGONA OCH HALLOWEEN

Allhelgonahelgen Allhelgona är den helg på året då vi minns dem som lämnat det här livet. En helg då vi påminner oss om att döden finns, och att den drabbar oss alla. 

När? Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Alla själars dag firas dagen efter, på söndagen.  I år firas Alla helgons dag den 5/11

Varför? Tidigt i den kristna kyrkan började man fira helgon och minnet av martyrer. Till martyrer räknas människor som dött för sin tro. Det blev till slut många dagar att fira och man bestämde sig för att samla alla helgon och martyrer utan namn till en egen helgondag.

Är Halloween samma sak? Nej… För länge sedan i England började man säga att den 31 oktober var sommarens sista dag. Man trodde att det var många onda andar som var i farten den natten. Det hände att folk klädde sig i djurhudar för att skydda sig och skrämma iväg alla onda andar. Man brukade också gröpa ur kålrötter och tända eld inuti som skulle lysa hela natten. Det är därifrån vi har fått traditionen att tända eld inuti pumpor.

För ungefär 150 år sedan åkte människor från Irland till USA och tog med sig sina seder om Halloween. I USA smyckar nu nästan alla familjer sitt hus med pumpor och annat. Både barn och vuxna klär ut sig, men det måste inte vara till läskiga saker utan det kan också vara prinsessor, kändisar och spöken. Barn och ungdomar går runt och tigger godis genom att säga ”trick or treat”, som på svenska betyder ungefär ”bus eller godis”. Halloween är alltid den 31 oktober!

I Sverige Alla helgons dag har vi firat i över tusen år, men Halloween har vi i Sverige bara firat i ca 25 år.

Källor: www.wikipedia.org www.nordiskamuseet.se www.temadagar.se Film: https://youtu.be/Cpf-VBF45kQ https://youtu.be/4jxcWlq3CBg