Delat beslutsfattande och SIP

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mål med samverksanssystemet
Advertisements

Brukarfokus i biståndshandläggning
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Samordnad individuell plan
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Exempel på analys och handlingsplan
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
STUDIEHANDLEDNING I ÅTTA STEG
Vårmöte 2014 NU-sjukvården NÄL.
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Behov av habilitering och rehabilitering
Ramverk för patientmedverkan
Så planerar och samverkar vi bättre för våra mest sjuka äldre
Länsgemensam ledning i samverkan
FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer: ■ INDIVIDNIVÅ När du som individ själv deltar i planering och val av vård (lagstadgat.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Psykiatri Vård- och stödsamordningsprojektet Psykiatrin i Dalarna
Uppföljning av implementering av Handlingsplan ökad patient-/brukarmedverkan
Delaktighet.
Samordnad Individuell Plan
Överenskommelse om samordning kring barn
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Ett led i regeringens psykiatrisatsning
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
Palliativ vård och samordning
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
Barnkonsekvensanalys Om att systematiskt fatta beslut för barnets bästa.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
 Inledning Arbete inför den strategiska planen  Lunch  Ögonmottagningen - Gunilla Nordlander  Läkemedel.
SIP - ett makalöst samverkansverktyg!. Vad är en SIP ? Varför behövs en SIP ? Vem kan ta initiativ till en SIP ? Hur går SIP-arbetet till?
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Ramverk för patientmedverkan
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Hemsjukvårdsavtalet Specialiserade vården/Slutenvård
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Samverkan vid utskrivning kort information om utskrivningsprocessen
Arbetsgrupp Jenni Andersson, överläkare, Psykiatri Södra
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Patientsäker vårddokumentation
ATTENTION! Nelli Kalnak, leg logoped, PhD
Samordnare samsjuklighet
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Dnr: SKF2019/008 Beslut av Styrgrupp närvård:
Lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvård (SVU)
Koordinatorer för att stärka Brukarmakten Koordinera, synliggöra & stärka ”De ska tillsammans utveckla arbetssätt, strukturer och rutiner kring systematisk.
Presentationens avskrift:

Delat beslutsfattande och SIP Falun 2018-01-31 Ulla-Karin Schön

Upplägg Delat beslutsfattande i sitt sammanhang Vad innebär delat beslutsfattande? Forskning om delat beslutsfattande Tips på hur delat beslutsfattande (och SIP) kan införas i din verksamhet

Delat beslutsfattande? Skulle inte den här dagen handla om SIP?

Delat beslutsfattande är en metod som hjälper brukaren och personalen att utforma en SIP Alltså; HUR man ska SIPPA Grunden för SIP; ”I arbetet med SIP är den enskildes delaktighet central” ”Arbetet ska både planeras och genomföras tillsammans med brukaren”

Nationella Riktlinjer 2017, Delat Beslutsfattande högprioriterat ” Enligt Socialstyrelsens rekommendation bör hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens vård och stöd till personer med schizofreni och schizofreniliknande tillstånd bygga på individens delaktighet utifrån metoden delat beslutsfattande. Avgörande för rekommendationen är att åtgärden kan ge patienten eller brukaren ökad känsla av egenmakt och bättre relation till behandlaren. Åtgärden är dessutom ett sätt för hälso- och sjukvården och socialtjänsten att strukturera sitt arbete med hänsyn till lagstiftning om information, delaktighet, samtycke och individuell planering. ”

Exempel på metoder som förutsätter delat beslutsfattande SIP Vård- och stödsamordning/Case management Bostad först Peer Supporters i vård och stöd Särskilt stöd till arbete (IPS-Individual placement and support) IMR (Illness management and recovery) Supported Education Samordnad Individuell plan (SIP) Osv……..

” En Sip?..... Nej, någon sån har jag inte ”

” Där satt det sju personer runt bordet och pratade och pratade ” Där satt det sju personer runt bordet och pratade och pratade. Men det blev ju inget av det. Inget hände.”

Vad är delat beslutsfattande? Delat beslutsfattande är en metod för att stödja brukarens egen återhämtningsprocess. Metoden har använts framförallt inom somatisk vård, men har nu fått större uppmärksamhet i vården för personer med psykisk ohälsa. Den engelska översättningen på delat beslutsfattande är Shared decision making (SDM). Delat beslutsfattande är en samarbetsprocess som möjliggör att brukaren och vård- eller stödgivaren kan fatta ett välgrundat beslut tillsammans, där man tar hänsyn till både brukarens kunskap och önskemål och till tillgänglig vetenskaplig fakta. Delat beslutsfattande uppmärksammar därmed både vårdgivarens kunskap och brukarens egen kunskap. Delat beslutsfattande syftar till att brukarens ska få det stöd och den kunskap som han eller hon behöver för att fatta ett välgrundat och individbaserat beslut. Delat beslutfattande är en generell metod som syftar till att skapa delaktighet i alla beslut som berör brukaren. Metoden kan användas av exempelvis Vård- och stödsamordnare, Sjuksköterskor och läkare, Socialsekreterare mfl. Metoden rimmar väldigt väl med andra metoder såsom IMR, Case management, ACT osv.

Vägar till Delaktighet Nivå 5 Medbestämmande (bestämma) Brukare delar makt och ansvar över beslutsfattande Nivå 4 Samarbete (genomföra) Brukare involveras i beslutsfattande processer Nivå 3 Dialog (resonera) Brukares åsikter och synpunkter beaktas Nivå 2 Konsultation (tycka) Brukare får stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter Nivå 1 Information (veta) Brukare får information och blir lyssnade till

Brukarens syn och avvägningar Beslutsfattande process Introduktion Jämföra alternativ Brukarens syn och avvägningar Beslut Uppföljning Skapa gemensam agenda Brukarens och personalens alternativ. Fördelar och nackdelar. Diskussion kring alternativ och val. Är brukaren redo? Ett informerat och välgrundat beslut fattas Tydliggör hur och när beslutet ska följas upp. Vem kontakta?

Ett program för införande Personalutbildning ” Brukarutbildning ”

Några forskningserfarenheter Patienterna positiva till beslutsstödet Patienter och personal kände sig mer förberedda inför vårdmöten Patienter upplevde ökad delaktighet Delat beslutsfattande och delaktighet; “fritt valt arbete” Låg tilltro bland personal till patienternas förmåga att ta till sig information och vilja att vara delaktiga Delat beslutsfattande måste sanktioneras och ledas “Liknar en riktigt bra SIP”

Brukarens syn och avvägningar Beslutsfattande process & SIP-processen Introduktion Jämföra alternativ Brukarens syn och avvägningar Beslut Uppföljning Skapa gemensam agenda Brukarens och personalens alternativ. Fördelar och nackdelar. Diskussion kring alternativ och val. Är brukaren redo? Ett informerat och välgrundat beslut fattas Tydliggör hur och när beslutet ska följas upp. Vem kontakta? Start Samtycke Kallelse Möte Uppföljning Avslut

Vägar till Delaktighet Öppningar Möjligheter Skyldigheter Nivå 5 Brukare delar makt och ansvar över beslutsfattande Är jag beredd att dela inflytande och ansvar med brukare ? Finns rutiner som möjliggör för brukare och personal att dela inflytande och ansvar över beslut? Är det ett policykrav att brukare och personal delar inflytande och ansvar över beslut? Nivå 4 Brukare involveras i beslutsfattande processer Är jag beredd att låta brukare delta i mina beslutsfattande processer? Finns rutiner som möjliggör för brukare att delta i beslutsfattande processer? Är det ett policykrav att brukare ska vara involverade i beslutsfattande processer? Nivå 3 Brukares åsikter och synpunkter beaktas Är jag beredd att beakta brukares åsikter och synpunkter? Möjliggör den beslutsfattande processen att brukares åsikter och synpunkter beaktas? Är det ett policykrav att brukares åsikter och synpunkter ska vägas in i beslutsfattande? Nivå 2 Brukare får stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter Är jag beredd att stödja brukare att uttrycka sina åsikter och synpunkter? Har jag tillgång till aktiviteter och metoder som stödjer brukare att uttrycka åsikter & synpunkter? Är det ett policykrav att brukare ska ges stöd i att uttrycka sina åsikter och sina synpunkter? Nivå 1 Brukare blir lyssnade till Är jag beredd att lyssna på̊ brukare? Arbetar jag på̊ ett sätt som möjliggör att brukare blir lyssnade till? Är det ett policykrav att brukare ska bli lyssnade till?

Tack för mig! Ullakarin.schon@socarb.su.se