Riksrevisionen granskar AF Tre revisionsrapporter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

SCB i Almedalen 2012 Statistikens betydelse för samhället
Arbetsmarknadens kompetensförsörjning på kort och lång sikt Med kommentarer till förundersökning av Thång, Ohlsson & Holmer, (Institutionen för arbetsvetenskap,
Förvaltningshögskolan Makroekonomi Osvaldo Salas
Programutvärderingen Socialfonden Effekter och effektivitet
Att motverka arbetslöshet och utanförskap Anders Forslund SNS, 22 januari
20 år med förändringar i skolan: Vad har hänt med likvärdigheten?
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Sambanden mellan hälsa, ekonomisk utveckling och planering
Långtidsarbetslöshet och arbetslöshetstider i ett konjunkturperspektiv
Stöd för analys och förbättring
Svårigheter och möjligheter för ungdomar på arbetsmarknaden Anders Forslund IFAU och Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet Ungdomars etablering.
Stockholmsenkäten 2012 Temarapport: Droger och spel Gymnasieskolans årskurs 2 Elevundersökning i årskurs 9 och gymnasieskolans år 2.
Arbetsmarknadsprognos våren 2010 Angeles Bermudez-Svankvist 9 juni 2010.
Arbetsförmedlingen Alla människor som söker jobb har något att bidra med på arbetsmarknaden.
De sysselsättningspolitiska reformerna •Vårt uppdrag: har de angivna målen om att öka sysselsättningen och det totala antalet arbetade timmar uppnåtts?
Som man frågar får man svar. Vad är intressant? Varför?
Arbetsmarknadsrapport 2013
Välkommen till ESF:s seminarium
Arbetsmarknadspolitiska insatser
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Efterfrågemodeller R. D. Jonsson, Transportmodellkurs Trafikverket
Analys av genomförda förändringar Därför lyckades samarbetet mellan Sahlgrenska och Chalmers Ing-Marie Bergbrant, Hud- och könssjukvård, Sahlgrenska Universitetssjukhus,
De sysselsättningspolitiska reformerna Vårt uppdrag: har de angivna målen om att öka sysselsättningen och det totala antalet arbetade timmar uppnåtts?
Arbetsmarknadsdepartementet
Bild 1 Arbetsförmedlingen – nytt från 2008: AMS och Länsarbetsnämnden upphör som egna myndigheter och som organisatorisk nivå. Ersätts av den nationella.
Det ekonomiska värdet i personnamn Angela Djupsjöbacka & Jonas Lagerström Åbo Akademi University
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Statliga stöd i alkoholpolitiken – Påverkas ungas alkoholkonsumtion? (RiR 2010:21) Gudrun Antemar Michael Kramers, Ulrika Strid, Magnus Gimdal och Anders.
Projektplanering Näranollenergibyggnader
Angeles Bermudez-Svankvist G eneraldirektör, Arbetsförmedlingen
Energi ur ett genusperspektiv Ulrika Lundberg. Det övergripande målet är att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Ifous Små barns lärande APT 22 april 2015
1 Sårbarhetsanalyser av vägnät Referensgruppsmöte 13 maj 2008.
1 Sårbarhetsanalyser av vägnät Referensgruppsmöte 22 maj 2007.
”Målet med den regionala tillväxtpolitiken är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft”. PROP. 2013/14:1 UTGIFTSOMRÅDE.
Vad lär vi oss av alla utvärderingar? Anders Forslund SVUF, Hilton Slussen
Arbetsmarknadspolitiska insatser för kvinnor och män Hur effektiva är programinsatser utifrån ett könsperspektiv? - Några aspekter Jonas Månsson Linnéuniversitetet.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
NORDISK ARBETSPLATSSTUDIE 2015 NCC Norden
Arbetsmarknadspolitiska insatser för kvinnor och män Hur effektiva är programinsatser utifrån ett könsperspektiv? Christer Gerdes.
Sverige tillsammans - seminarium arbetsmarknad Gävle Johan Tegnhed MO Södra Norrland.
Statistisk hypotesprövning. Test av hypoteser Ofta när man gör undersökningar så vill man ha svar på olika frågor (s.k. hypoteser). T.ex. Stämmer en spelares.
Arbetsmarknadsrapport Syftet är att redovisa hur och med vilka insatser Arbetsförmedlingen arbetar för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.
Arbetsmarknadsrapport kommentarer Seminarium Anders Forslund IFAU och Uppsala universitet 1.
Hur kan vi se resultat inom integration?
Övergripande inriktning Europeiska socialfonden i Stockholm 2017
Kompetensförsörjning i Skåne
VÄLKOMNA! Lärandekonferens 2017 LEVEL UP.
ESF:s förstudiestöd ( 2014)
Förändringsteori Utlysning 2017/00484 breddad rekrytering för arbete
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Framtidsland Umeå Agneta Tjernström.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Spelar priset någon roll? Om samhällsekonomiska analyser
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Vuxenutbildning 2018 i Stockholms län
Kvalitetsenkäten för studerande mäter folkbildningskvalitet på fyra områden Redovisningen återspeglar de fyra perspektiven som ingår i enkäterna: deltagarnas.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kvalitetsenkäten för studerande mäter folkbildningskvalitet på fyra områden Redovisningen återspeglar de fyra perspektiven som ingår i enkäterna: deltagarnas.
Betygssättning på högskoleförberedande program i kursen svenska 3
Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2.
Prognospresentation Västernorrland.
Presentationens avskrift:

Riksrevisionen granskar AF Tre revisionsrapporter Anders Forslund Seminarium ILERA 2018-01-30

RiR:s tre utvärderingar Tre intressanta, väl genomförda och därför värdefulla empiriska studier av Arbetsförmedlingens verksamhet/svensk arbetsmarknad En återkommande synpunkt är att förbättrad dokumentation efterlyses. Kan bara instämma

Resultat Regionala skillnader i arbetsmarknadsutbildningens (AMU:s) effekter? Väsentligen nej Är förberedande och orienterande utbildning (FUB) effektiv? Väsentligen nej, men svaret beror delvis på inriktning och deltagargrupp Hur viktig är sökandesammansättningen för matchningen på arbetsmarknaden? Så där (en tredjedel); huvuddelen (tre fjärdedelar) förklaras av försämrad jobbchans för inrikes födda medelålders män med ”genomsnittliga” till ”goda” egenskaper i övrigt

Regionala skillnader i AMU:s effekter? Små regionala skillnader. Ingen ökad spridning över tid. Generellt sämre effekter 2009–11 än 2006–08. Slutsatser? Om regionala skillnader, så ökad total effekt av att omfördela resurser? Om skillnader i effekter återspeglar skillnader i förutsättningar, hur tolka? Säg, exempelvis, att vi har heterogenitet i effekter för individer som står olika långt från arbetsmarknaden och att den regionala fördelningen är olika i denna dimension. Hur då se på regionala skillnader i skattade effekter? Borde man skatta effekter för grupper med samma sammansättning m.a.p. observerade egenskaper. Hur hantera olika konjunkturlägen i så fall? Forslund m.fl. (2011) utnyttjar just regional variation i konjunktur för att skatta effekter i olika konjunkturlägen

Är FUB effektiv? NB! Analysen gäller inte nyanlända i etableringsprogrammet (en majoritet av deltagarna i FUB) En slutsats är att programmet inte ”går ihop” statsfinansiellt. Är detta det mest relevanta måttet på ”lönsamhet”? Hur ska man se på att skatta effekterna av kedjor av insatser som beroende enbart av den första insatsen?

Hur viktig är sökandesammansättningen för matchningen på arbetsmarknaden? Bör man se RiR:s och AF:s analyser som substitut eller komplement? Man besvarar ju huvudsakligen olika frågor Ska man genomföra analysen i termer av bestånd vid olika tidpunkter? Det som AF möter är ju ett inflöde under en given tidsperiod. Beståndet i en given tidpunkt beror på inflödet, men även på utflödet, som ju delvis kan vara påverkat av AF:s insatser Kan resultaten tolkas som att sammansättningen ”förklarar” mer än vad dekomponeringen tyder på genom att sammansättningen också påverkat prioriteringar (politiska och därigenom på AF) och därmed matchningen för ”jämförelsegruppen”? Hur undersöka detta?