Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vuxenutbildning 2018 i Stockholms län

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vuxenutbildning 2018 i Stockholms län"— Presentationens avskrift:

1 Vuxenutbildning 2018 i Stockholms län
ANALYSRAPPORT

2 Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning
-Så tycker eleverna om sin utbildning och sin skola

3 svarade på enkäten Det var drygt som svarade på enkäten. Av dessa var 69 procent kvinnor och 45 procent var under 30 år. 60 procent hade ett annat modersmål än svenska. I populationen är ca 63 procent kvinnor och 55 procent är födda utomlands.1 Svarsfrekvensen var ca 56 procent. Bortfallet uppskattas vara något högre bland männen. Detta antas dock inte påverka resultaten nämnvärt eftersom det inte har gått att hitta större skillnader i svar mellan könen. Baserat på Stockholms stads population uppskattas svarsfrekvensen varit lägre bland unga. Detta medför att de genomsnittliga resultaten troligtvis är något överskattade eftersom unga oftast är mindre positiva. 1 Källa: Skolverket (2017).

4 Bakgrund Elevernas bakgrund samt information om deras tid på vuxenutbildning Jmf m förra året (2018): Andel unga svarande (-30 år) har minskat (4 p.e.). Andel annat modersmål ökat (3 p.e.) Andel stud på grundläggande nivå har ökat (5 p.e.). Grundsk o gymnutb minskat. Avslutat högskoleutb har ökat (5 p.e.) Jmf m förra året (2017): Andel yrkeskurser har ökat något. Andel som har studieplan ökat något (2 proc.enh.)

5 Bakgrund- vilka ämnen studerar du för närvarande
Bakgrund- vilka ämnen studerar du för närvarande? - andel av dem som studerar teoretiska kurser på gymnasial nivå Uppdelning av de på föregående slide som svarat att de studerar teoretiskt kurser på gymnasial nivå. Flera ämnen tillåts per svarande (summa överstiger 100%).

6 Bakgrund - vilken inriktning har din utbildning
Bakgrund - vilken inriktning har din utbildning? - andel av dem som studerar yrkeskurser på gymnasial nivå Uppdelning av de på slide ’Bakgrund’ som svarat att de studerar yrkeskurser på gymnasial nivå.

7 Helhetsomdöme Jag kan rekommendera min skola till andra
Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) Följande (bakgrunds-)faktorer har störst samvariation med helhetsomdömet (i fallande ordning)1: Om man har en studieplan Om man har annat modersmål (mer nöjda) än svenska Kön (kvinnor mer nöjda) Om man haft studie- och yrkesvägledning Om man kombinerar studier med arbete Ålder (äldre mer nöjda) Utbildningsnivå 2018: Liten försämring. Främst bland männen. Könsskillnad har ökat. 2017: Förbättrat resultat jmf förra året. I stort sett jämn ökning mellan alla grupper. Rankingen till vänster är baserad på en logistisk regression där samtliga faktorer testats på samma gång (på så vis kontrollerar vi även för frågornas samvariation sinsemellan). Staplarna till höger avser de faktiska genomsnittspoängen exklusive vet ej svar. 1 Analysen är baserad på en logistisk regression där flera faktorer har testats på samma gång. Utfallsvariabeln i modellen är om man svarat 4-5 på skalan.

8 Helhetsomdöme Jag kan rekommendera min skola till andra
Följande 5 frågor har störst samvariation med helhetsomdömet (i fallande ordning)1 3: Lärandet: Jag får den hjälp som jag behöver Inflytande: Jag är nöjd med mitt inflytande på utbildningen. Vägledning: Min utbildning ger mig ökade möjligheter till arbete eller fortsatta studier Lärandet: Mina lärare gör så att jag vill lära mig Normer och värden: Jag behandlas bra av mina lärare Följande områden har störst samband med helhetsomdömet (i fallande ordning)1: Lärandet Vägledning2 Inflytande Trygghet Normer och värden Området avseende Lärandet har störst samvariation med helhetsomdömet, därefter kommer området avseende Inflytande. Det bör dock betonas att samvariationerna är stora och positiva mellan alla områdena – är man nöjd med en sak så verkar det även vara troligt att man är nöjd med andra saker också. När man ser specifikt på vilka enskilda frågor som tillför mest förklaring av helhetsomdömet så är det viktigaste att få den hjälp man behöver, att ha inflytande på sin utbildning och att behandlas bra av sina lärare. Om man enbart analyserar de elever som träffat en studie- och yrkesvägledare så är nöjdheten med sin studie- och yrkesvägledning också av stor betydelse för helhetsomdömet. 1 Analysen är baserad på en multipel linjär regression där samtliga områden/frågor testats på samma gång. Rankingen är baserad på i vilken ordning indikatorerna läggs in i modellen för att öka förklaringen (förklaringsgraden) av helhetsomdömet. På så vis tas även hänsyn till hur frågorna samvarierar med varandra och inte enbart frågornas enskilda samband med helhetsomdömet. 2 Frågan avseende om man är nöjd med sin studie- och yrkesvägledning ingår inte i det sammanvägda måttet för Vägledning eftersom det är många som inte har träffat en studie- och yrkesvägledare. 3 Frågorna avseende arbetsro på lektionerna, hur man behandlats av andra elever , samt frågorna gällande trygghet ingår ej i denna sammanställning eftersom antal med en åsikt på dessa frågor är färre av naturliga skäl. Svaret på dessa frågor är dock av mindre betydelse för helhetsomdömet när man enbart ser till de elever som har undervisning i klassrum.

9 Normer och värden Ungefär lika stor andel anser att de blir bra behandlade av sina lärare som av andra studerande* Det är färre i jämförelse som anser att det är arbetsro på lektionerna* * I redovisningen/analysen av hur man behandlats av andra elever samt om det är arbetsro på lektionerna ingår inte elever som studerat på distans eftersom dessa inte svarat på frågorna eller i väldigt hög grad svarat vet ej. 2018: Behandlas bra av lärare – förbättring. Andra stud samt arbetsro – marginella försämring 2017: Marginella förbättringar gentemot tidigare år på samtliga frågor

10 Normer och värden Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende normer och värden1: Nivå/inriktning på studierna Ålder (äldre mer nöjda) (Överlag hög nöjdhet och små skillnader m.a.p. bakgrundsfaktorerna) Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) Överlag är det inga större skillnader efter olika bakgrundsfaktorer i vad man tycker avseende påståendena i området Normer och värden. 1 Analysen är baserad på en logistisk regression där flera faktorer har testats på samma gång. Utfallsvariabeln i modellen är om man i genomsnitt svarat 4-5 på frågorna inom området.

11 Trygghet 92% har svarat ’4’ eller ’5’ på om de känner sig trygga, 2% har svarat ’1 Stämmer inte alls’ eller ’2’ Lägre andel vet vem de ska vända sig till om de inte känner sig trygga Ökad nöjdhet mot tidigare år på båda frågorna

12 Trygghet Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende trygghet: Studienivå/inriktning – de som läser yrkeskurser är mer nöjda Modersmål Äldre är i högre utsträckning nöjda med tryggheten Äldre samt de som läser yrkeskurser i högre utsträckning trygga och vet vem de ska kontakta.

13 Lärande Flest instämmer i att deras lärare förklarar så att de förstår samt att de informerats om vad som krävs för att uppnå olika betyg Eleverna instämmer i lägst grad med att läraren ger snabbt besked efter inlämningsuppgifter och prov 2018 & 2017: Jmf m förra året: Förbättringar på samtliga frågor

14 Lärande Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende lärandet1: Elever som har annat modersmål än svenska är mer nöjda Typ av studier (de som läser teoretiska kurser på gymnasial nivå är minst nöjda) Ålder (äldre är mer nöjda, yngre mindre nöjda) Kön (kvinnor är mer nöjda) 1 Analysen är baserad på en logistisk regression där flera faktorer har testats på samma gång. Utfallsvariabeln i modellen är om man i genomsnitt svarat 4-5 på frågorna inom området.

15 Inflytande 75% instämmer helt eller delvis i att de har inflytande över undervisningen En förhållandevis låg andel elever (57%) anser att de helt eller delvis får välja hur de redovisar sina kunskaper 72% instämmer helt eller delvis i att man vet vem man ska kontakta för att ge synpunker eller klagomål Tydliga förbättringar på alla frågor

16 Inflytande Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende inflytande1: Elever som har annat modersmål än svenska är mer nöjda Typ av studier (de som läser teoretiska kurser på gymnasial nivå är minst nöjda) Ålder (äldre är mer nöjda) Utbildningsnivå Kombinerar studier med arbete Distanselever är mindre nöjda Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) 1 Analysen är baserad på en logistisk regression där flera faktorer har testats på samma gång. Utfallsvariabeln i modellen är om man i genomsnitt svarat 4-5 på frågorna inom området.

17 Vägledning De flesta elever instämmer i att utbildningen ger de ökade möjligheter till arbete och fortsatta studier Bland de som gått hos en studie- och yrkesvägledare är andelen nöjda med vägledningen hög* * Här ingår endast svar från elever som angett att de träffat en studie- och yrkesvägledare. Jmf m förra året: Marginell förbättringar på nöjd med SYV. Oförändrat två övriga

18 Vägledning Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende vägledning1: Typ av studier (de som läser yrkeskurser är mest nöjda) De som kombinerar arbete med studier är något mer nöjda Ålder (äldre är mer nöjda) Kön (män är mindre nöjda) Distanselever är mer nöjda Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) 1 Analysen är baserad på en logistisk regression där flera faktorer har testats på samma gång. Utfallsvariabeln i modellen är om man i genomsnitt svarat 4-5 på frågorna inom området. I den mer övergripande analysen för samtliga elever ingår inte frågan avseende studie- och yrkesvägledning. De elever som haft studie- och yrkesvägledning har däremot analyserat för sig.

19 Finns det något annat som du tycker att din skola kan göra bättre?
Totalt har elever (25%) skrivit ett svar på frågan avseende om man tycker något i sin skola borde utvecklas/förbättras. Många elever svarar att de tycker att allt varit bra. Synpunkter och förslag på förbättringar finns inom en rad olika områden. Många synpunkter handlar om lärarnas förmåga och tid att lära ut. En del anser att lärarna inte är tillräckligt tillgängliga och önskar bättre kommunikation med lärarna. Andra återkommande synpunkter berör lokaler och städning, ventilation, utrustning och trängsel.

20 Samtliga anordnare Sorterat fallande efter helhetsomdömet
Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) tabellen fortsätter på nästa sida

21 Samtliga anordnare (fortsättning från föregående sida) Sorterat fallande efter helhetsomdömet
Genomsnittspoäng (exkl. vet ej)

22 Anordnare – endast distanselever1 Sorterat fallande efter helhetsomdömet
Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) 1 Anordnare med färre än 10 svar listas ej tabellen fortsätter på nästa sida

23 Anordnare – endast distanselever (forts
Anordnare – endast distanselever (forts. från förra sidan) Sorterat fallande efter helhetsomdömet Genomsnittspoäng (exkl. vet ej)


Ladda ner ppt "Vuxenutbildning 2018 i Stockholms län"

Liknande presentationer


Google-annonser