Ideologier.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Politiska ideologier Socialism Ekologism.
samlade Ord och begrepp – WW2
Marxism ”Historien om alla hittillsvarande samhällen är en historia om klasskamp.” Det kommunistiska manifestet Ekonomi, materialism. Människan.
Liberalism Konservatism
Politiska ideologier i Sverige
Kallas också ”Den dansande kongressen”
Amerikanska revolutionen
Från bonddräng till yuppie Del 2 – 1920 till 1990
Nationalism.
Att förklara kriser och krig
Mellankrigstiden.
Politiska ideologier.
Den industriella revolutionen
Ideologierna.
Demokrati och diktatur
Liberalism Individens frihet! Alla är olika. Marknadsekonomi.
Ideologier.
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
FRANSKA REVOLUTIONEN
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
Politik och ideologi.
Historien om Grekland.
Diskutera: Varför blir det krig?
Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken
En gemensam tanke om hur man vill förändra och göra samhället bättre.
Ideologier Att jämföra.
Tidsperiod V.47 Nya tiden V.48 Upplysningstiden V.49Revolutionerna
Nationalism.
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
De politiska partierna
Välfärd och Ideologier
Sveriges politiska system Parti och ideologi
TEMA: Nationalism Nationalismens framfart i Europa under 1800-talet
Konservatism Den som är konservativ vill konservera/ bevara, tänk på konservburk. Hen vill inte förändra/ förnya, tycker att ”det var bättre förr” och.
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Liberalismens kännetecken:
Ord och begrepp för moment
Första världskriget.
Ideologier.
Politiska ideologier Analys Utopi Strategi Innehåller tre delar
Bakgrund och inledning
Hur såg deras perfekta stat ut?
1800-tal Fröet till det moderna Europa… Nationalism…
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Bakgrundsorsaker till första världskriget
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Skyttegrav = Gropar som soldater försvarar sig i Öst och västfronten = ”öst och väst om Tyskland” Trippelentanten = Frankrike, Ryssland, Storbritannien.
Framväxten av ideologier Kommunism, socialism, liberalism och konservatism.
Vilka olika grupper gav sig iväg från Europa? Vilka var deras mål?
Mellankrigstiden.
Den nya industriella världen
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Franska revolutionen & Napoleonkriget
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Franska Revolutionen
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
DEN FRANSKA REVOLUTIONEN
FRANSKA REVOLUTIONEN.
Ett möte för att förhindra krig
Geografi / samhällskunskap
Ideologin om Individens frihet
Den ryska revolutionen
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
UPPLYSNINGEN ca
Presentationens avskrift:

Ideologier

Ideologier Betyder idélära på grekiskan. Tankar och idéer om hur ett samhälle eller världen ska vara. Men även hur förändringar ska genomföras för att vi ska få ett ännu bättre samhälle.

Nationalism Franska revolutionen 1786 gav ett nytt Frankrike. Folk krävde frihet, jämlikhet och broderskap. Frankrike blev folkets land. När man attackerades av andra europeiska länder växte en samhörighet bland fransmännen. Man försvarade de demokratiska rättigheter man slagits för i revolutionen. I Tyskland tyckte de tyska nationalisterna att alla med samma språk, religion och tradition hörde ihop

Nationalisterna i olika länder slogs för att få bestämma över sig själva. Nationalisterna i olika länder ville att sitt folk skulle få ett eget land. Ibland innebar det att splittra stora riken eller att slå ihop småriken till ett land. Osmanska Riket splittrades, Italien och Tyskaland småriken slogs ihop till två länder.

Tyvärr stannar inte nationalism där Tyvärr stannar inte nationalism där. Ofta handlar det om att: för att bli stolt gäller det att andra grupper/folk inte ska känna samma sak. Att bli överlägsen någon annan är viktig. Slå ner på andra för att öka sin egen självkänsla. Man sätter grupper emot varandra. Tyskland ville bli stormakt och efter ett krig 1871 hade man tagit delar av Frankrike. Ett lands intressen går före en människas i det landet.

I spåren av industrialiseringen av Europa under 1800-talet dyker nya idéer om hur samhället ska styras/förändras upp. Människor bosätter sig tillsammans i städer, folk kommer samman och blir upplysta. Forskning, fler läskunniga, demokratitankar sprids, bättre ekonomi beskriver Europa. Människor med lite mer pengar än fattiga arbetare vill vara med och utforma framtiden. 1700-talets slut – liberalismen.

Liberalismen Liber betyder fri. Människor ska få så mycket frihet som möjligt. Yttrandefrihet, tryckfrihet, ekonomisk, rösträtt osv. Ju fler tankar och idéer desto bättre samhälle i framtiden. Här fanns läkare, advokater, företagare, journalister osv. Folk som fått det bättre med industrialiseringen. Konkurrens var viktigt. Ur liberalismen kommer kapitalismen där privata personer äger förtag, mark osv för att bli ännu rikare. Vill dock inte låta arbetare och kvinnor var med och bestämma.

Socialism Kommer av ordet socius ur grekiskan som betyder kamrat. Mer ett samhälle som byggde på gemenskap, att alla oavsett utbildning fick ta del av rikedomarna. Ägandet innehavs av staten eller andra gemensamma former. Slogs framför allt för att fattiga arbetare skulle få det bättre i samhället. Socialism delas sedan upp i två delar, den andra delen blir kommunism, den våldsammare av dom två.

Konservatism Efter så många ville förändra samhället ville de rika bevara det gamla samhället. Alla är beroende av varandra. Men dom rika är som föräldrar i en familj som säger till barnen, dom fattiga, vad som är rätt. Dom rika ska bestämma i samhället.

Förändringar i ideologierna Industrisamhället var inte rättvist. Fattiga, barn och kvinnor var utsatta. Alla hade inte möjlighet att få det bättre. Liberaler som tidigare bara velat att allt skulle vara en tävling sa att staten måste ta en viss kontroll så att man inte utnyttjar människor. Detta blev Socialliberalism.

Socialismen förändrades också. Revolution var inte det viktigaste Socialismen förändrades också. Revolution var inte det viktigaste. Utan att fattiga skulle få vara med och bestämma. Arbetarna var ju många och skulle dom få rösta vinner ju deras parti. Socialism delas i två grenar – Socialdemokrati och kommunister.