Fysiskt tvång - fasthållningar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Barn- och Utbildningsförvaltningen/Slagstaskolan God kommunikation hem och skola – en framgångsfaktor.
VÄLKOMNA!. Åsa Lindh vd Trygghetsstiftelsen En sammanhållen omställningskedja.
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Läkemedel, fokusområde för division Läns- och Närsjukvård, 2016 Förskrivningen av läkemedel till personer över 75 år har ökat med nära 70 procent sedan.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
ELEVHÄLSAN PÅ ALZAHRAÀ AKADEMI
Exklusive nyanlända elever
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Barnets bästa i främsta rummet
7 frågor Ett verktyg för att göra en tydlig, fullständig och specifik beskrivning av ett problem.
Avbrott i nätinfrastrukturen på US
Välkommen till information om lex Sarah
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Klassifikation av vårdåtgärder
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Problematisering av diplomet
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Tips och råd till äldre personer
Planeringsunderlag för klimatanpassning och klimat- och energi
Dataskyddsförordningen – och vårt arbete utifrån den
Samhällskunskap i gymnasieskolan
Särskilt stöd Processdagen - anmälningsärenden 6 december 2016
Svenska i gymnasieskolan
Disposition – konsten att läsa skolstatistik
Nätverk för lärare på fritidshem
Kartkontroll och godkänd karta
Regionalt utvecklingsarbete evidens- baserad praktik (EBP) inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning Förstärkt delaktighet och.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Vad ser Skolinspektionen?
Riksrevisionen Årlig Revision
Tillsyn förskola, pedagogisk omsorg
JOrdfalls samfällighet Tillstånd för grundvattenuttag
Kommunala aktivitetsansvaret
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Skolledningskonferens
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
En modell för flerspråkighet i förskola och förskoleklass
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Branschrådet för spårväg och tunnelbana den 17 maj 2018
GDPR General Data Protection Regulation
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Samverkan mot våld i nära relationer i Jönköpings län
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Länsdelsgruppernas sammansättning och arbete
Hållbar utveckling måste vara
Dokumentera rätt i vården
Led- och muskelmottagning
Barnkonventionen och barnrättslagen
Vad är strategi? En karta som utstakar val och väg för organisationen
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Rapportering av avvikelse och lex Sarah
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
Frukostseminarium buller praxisgenomgång Monika Gerdhem - Miljöjurist och chef för hälsoskyddsavdelningen på miljöförvaltningen i Stockholm
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Kontinuitetshantering
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2019
Samordningswebbinarier om Skapande skola
Presentationens avskrift:

Fysiskt tvång - fasthållningar

Bakgrund SR granskning beslut där fysiskt tvång mot elever förekommit. Fysiskt tvång med fara för elevens liv och hälsa. Ny genomgång av ärenden för eventuellt inhämtande av sakkunnigutlåtande och omprövning av ärenden. Ni har under hösten gått igenom drygt 800 ärenden som innehåller uppgifter om fysiskt tvång.

Vilka ärenden? Fasthållningar där det kan ha funnits fara för elevens liv och hälsa Medicinskt sakkunnigutlåtande Upprepade fasthållningar – möter skolpersonalen eleven på rätt sätt? Sakkunnigutlåtande från expert Ärenden där anmälaren begärt omprövning

Likvärdighet i beslut om sakkunnigutlåtande Sammanlagt 43 ärenden där någon form av visad fasthållning ägt rum (inklusive de ärenden där anmälaren begärt omprövning) Rättsenheten (Maria och Sofia) har läst ärendena. Ca 10 ärenden där sakkunnigutlåtande kan/ska inhämtas. I vissa fall vill vårdnadshavarna inte att besluten omprövas.

Syftet Genomgång för att säkerställa att vi fattat korrekta beslut. Sammanställning av PM kring besluten för att kunna återrapportera vad vi sett i vår genomgång. Seminarium och diskussion om vi kan stärka våra rutiner kring dessa ärenden framöver. Ni har bidragit med mycket kloka tanka och idéer kring dessa ärenden.

Vad har vi sett? Extremt tunga och svåra ärenden – både innehållsmässigt och att göra bedömningar i. Beslut som generellt sett är omfattande, välutredda och välmotiverade – imponerande. Beslut där vi sällan kan göra anmälaren och eleven nöjd. Problemen i skolsituationen är ofta mycket omfattande. Ni är experter – de tankar som presenteras härefter har uppkommit efter att vi läst alla beslut och från er och de är ämnade för fortsatt diskussion.

Anmälan om en händelse eller flera upprepade händelser Är händelsen/händelserna visade eller inte? - Länge sedan/motstridiga uppgifter/inga vittnen/vag dokumentation/vaga uppgifter från anmälaren Utreder vi olika långt? Ja, kanske. Hör vi elever i samma utsträckning? Nej, inte alltid. Exempel 7-åringar. Redovisar olika mycket av utredningen i besluten. Tänk på att bemöta alla påstådda kränkningar i besluten!

Kränkningar är aldrig tillåtet 2. Kränkningar av elever från skolpersonal aldrig är tillåtet. Viktigt att detta är utgångspunkten i alla beslut!

Undantag Tillsynsaspekten – skydd av eleven och andra elever. Säkra trygghet. Nöd och nödvärn Huvudmannen måste visa att en farlig situation förelegat. Den farliga situationen behöver beskrivas tydligt i beslutet.

Proportionalitetsbedömningen Hur farlig har situationen varit i förhållande till det fysiska ingrepp som använts mot eleven? Har ingreppet varit nödvändigt? Viktigt att väga situationen mot ingreppet. Viktigt med tydliga motiveringar till varför ingreppet var nödvändigt. Inga samlade bedömningar! Medicinskt yttrande om ingreppet varit farligt för elevens liv och hälsa kan hjälpa till vid bedömningen. Skulle ett generellt medicinskt yttrande vara bra? Gör vi likvärdiga bedömningar av proportionaliteten? Tveksamt. Bör vi säkerställa att vi gör likvärdiga bedömningar? Hur? Experter i myndigheten?

Förebyggande och förhindrande åtgärder Upprepade fasthållningar Arbetar huvudmannen/rektorn aktivt för att förebygga och förhindra kränkande behandling? Säkerställer vi att det finns ett aktivt arbete hos huvudmannen? Om elever har viss social problematik – hur säkerställer vi att huvudmannen arbetar aktivt för att förebygga att eleven hamnar i utåtagerande situationer? Kan vi göra mer avseende det förebyggande arbetet? Borde vi inte kunna gå längre än att hitta brister i plan mot kränkande behandling och i anmälningsskyldigheten? Ta in utredning hur huvudmannen arbetar för att undvika fasthållningssituationer. Sakkunnigutlåtande (Kompetensutveckla personal, kontakt med profession, säkerställa att alla som arbetar runt eleven har kännedom om problematik osv, osv) GENERELL NIVÅ

Särskilt stöd Det brister ofta i det särskilda stödet kring eleven när det förekommer fasthållningssituationer. I många ärenden utreds samtidigt det särskilda stödet för eleven men inte i alla (eleven har slutat, bytt skola, BEO utreder inte särskilt stöd) Vi bör framöver utreda det särskilda stödet i samband med fasthållningsärenden!

Vad händer nu? Möte med myndigheter som kan ta fram stöd och riktlinjer i dessa frågor (Socialstyrelsen, SPSM, Skolverket) PM färdigställs. Kommunicering av vad vi har gjort under hösten. Fortsatt arbete i processen med de förslag och de diskussionspunkter ni tar fram idag.