ANHÖRIGSTÖD.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Äldreomsorg på distans Högskolan på Åland
Advertisements

Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Om stöd till anhöriga.
STÖD TILL ANHÖRIGA GÖTEBORGS STAD 2013
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Närvårdssamverkan Kommunikationsplan Csadadas Asdas Ksaldjaksld
Ny lag - Nytt läge Ny start för anhörigstödet! Lennarth Johansson.
Lotusmodellen.
Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom 2010 Sammanfattning av riktlinjerna Demenssjuksköterska Lena Tronnler Arbetsterapeut.
Bergmansgatans Stödteam
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Att höra an till någon- anhörig
Familjehemsenheten Angered
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Uppsökande och förebyggande arbete
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
Så planerar och samverkar vi bättre för våra mest sjuka äldre
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Det handlar om relation... Hur ser vi på dem?
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Missbruksuppdraget.
Leker ditt barn?. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa barnet att vara.
Samordnad individuell plan (SIP)
Medicinsk Vårdplan.
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
Aktiviteter och upplevelser
ANHÖRIGSTÖD Socialtjänstlagen 5 kap. 10 §
Nationella riktlinjer för demenssjukdom
FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Tidiga insatser mot psykisk ohälsa inom barnhälsovården
Palliativ vård och samordning
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Trygg Hemgång Ronneby Trygg Hemgång Ronneby april 2017.
Vräkningsförebyggande riktlinjer Gemensamt uppdrag i det vräkningsförebyggande arbetet Stadsdelsnämnderna och de kommunala hyresvärdarna i Göteborg har.
Anhörigstöd i Mora kommun Vem kan få hjälp? Vilken hjälp kan man få? Vägen tillbaka! Katarina Nilsson berättar om sin väg tillbaka efter att ha drabbats.
Barn som växer upp i familjer med våld
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
EBP-cirkel 4: Delaktighet BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Linda Macke Processledare Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland.
Leker ditt barn? Foton: Colourbox. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa.
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Inga patienter brukare ska ”falla mellan stolarna” Gråzoner synliggöras Beslutas av Direktörer/Nämnder /Fullmäktige beroende på olika krav Överenskommelser.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Resultat av fokusgrupper Vad är en bra hjälp för dig i din situation?
Workshop 24 november Utvärdering 28 januari.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Anhörigstöd i sydöstra Skåne Inom anhörigstödet i de fem SÖSK kommunerna (Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Skurup och Sjöbo) pågår just nu ett projekt.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Anhörigstöd i Ljusdals kommun KPR
Ann-Marie Högberg Förbundsordförande
Effektkarta för extern webbplats
Anhörigstödet i Falkenberg
Anhörigträffar våren 2018 Du som vårdar/stödjer en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har funktionsnedsättning, kan behöva lite egen tid ibland.
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Försäkringsmedicin Hälsovalsråd Pia Ahlström, Caisa Hedlund
Ett teamarbete mellan socialpedagoger och specialpedagoger i förskolan
Presentationens avskrift:

ANHÖRIGSTÖD

Bakgrund 2009-07-01 infördes en bestämmelse i 5 kap. 10 § socialtjänstlagen (2001:453), SoL, som anger att ”socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder”.

Kommunens fastställda riktlinje Målsättningen är att Ulricehamns kommun ska ha ett anhörigstöd som kännetecknas av att Anhöriga ska känna sig sedda, lyssnade på och delaktiga. Anhörigstödet i kommunen ska vara flexibelt, individuellt anpassat och av god kvalitet och kunna erbjudas mot alla målgrupper. Alla anställda i kommunen ska ha ett anhörigperspektiv så att anhörigas behov av stöd uppmärksammas. Arbetet med att stödja anhöriga integreras i kommunens olika verksamheter för att kunna erbjuda ett lättillgängligt och flexibelt anhörigstöd samt för att undvika att någon anhörig inte får det stöd den behöver.

Kommunens fastställda riktlinje De personer som både internt inom kommunen och externa parter träffar anhöriga och de personer som arbetar specifikt med anhörigstöd samverkar och utvecklar samarbetsformer. Nå anhöriga i ett tidigt skede för att synliggöra deras situation och därmed förebygga ohälsa. Ambitionen är att kontakten med anhörigstödet kan leda till en minskad belastning för såväl den anhörige som den närstående och därmed minska risken för eventuellt våld i nära relationer. Barn som anhöriga ska uppmärksammas och synliggöras.

Plan för anhörigstöd Trygghet Information Stöd i vardagen Socialt stöd, enskilt eller i grupp Aktiviteter

Diskussion Vilka anhöriga har ni i er närhet? Vad för stöd kan de vara i behov av? Övriga frågor?