Tunnelbana till bostäder eller oljehamn - går tomträttsavtal att säga upp? MEX-dagarna 2017.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mål med samverksanssystemet
Advertisements

Kommentarer om energieffektiviseringsdirektivet
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Inledande information för framtida allmänt vatten och avlopp
Metodstöd.
Parkeringspolicy för Göteborgs Stad antagen av KF
Finska intentionsavtal – något för Sverige?
Demokrati.
Stöd för analys och förbättring
Demokrati och diktatur
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
”Varför betalar man svart?”
Hamnskydd Klicka på knappen i högra hörnet för att starta övningen
Hur hanteras det mellan kommun sjukhus idag? Uppdrag från LG 30/5
VÄLKOMMEN TILL NACKA STAD
Miljödepartementet Landsbygdsdepartementet Svensk rovdjurspolitik skall bestämmas i Sverige Onsdagen 17 augusti 2011 Andreas Carlgren, Miljöminister Eskil.
Resmål och resvägar Hållbar turism.
Vad vill vi uppnå? Hållbar stadsutveckling Insynsrådet 22 maj 2014 Anette Persson
Västsverige (regionalt) Göteborg (lokalt)
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering
1 Strategier för minskad klimatpåverkan - framtidsbilder för markanvändning på landsbygden Rebecka Milestad, Åsa Svenfelt & Kalle Dreborg.
Näringsdepartementet. Sveriges syn på KOMs förslag till EU:s långtidsbudget (1) Förslaget är alltför högt Innebär en kraftig ökning av utgifterna – flera.
Ledningar i kommunägd mark
Tiggarna på våra gator – hur ska vi förhålla oss?
FV delvis också repetition
Demografi - Befolkningsutveckling
Fastighetsägarens ansvar för förorenade fastigheter
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Riktlinjer för misskötsamhet
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Pågående eller nyligen avslutade statliga utredningar
Orebro.se Vår kraft blir din! Välkommen att satsa på Örebro.
Jag summerar 1. Hur ska det gå för Christina? 2 Åldersstruktur – 18 år 65 + år.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Förväntningar på Stockholmsregionens ekonomiska tillväxt April 2004 Fastighetsägarna.
1 Medfinansiering - växelspelet mellan stadsbyggnad och infrastruktur _ Kommek Malmö den 17 augusti 2016 Göran Cars Tekniska Högskolan, Stockholm.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Strategisk kapacitet i den attraktiva regionen 31 maj 2016 Jacob Witzell Doktorand, avd. för Urbana och regionala studier.
Kapitalförvaltning för anknutna stiftelser – Pågående utvärdering av inkomna anbud Information till universitetsstyrelsen
Exploateringsavtal och LOU Är det någon som vet vad som gäller?
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
Säkerhet - Vad ni kan göra
Ökande markvärden som grund för medfinansiering -inte bara Sverigeförhandlingen Kommek 2016 Seminarium 8.
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Förtätning Furuvägen.
2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Tidig planeringsdialog för ökad samsyn mellan stat och kommun

Miljömålen består av tre slags mål
Rättigheter = s. 20.
Träff 13 Välkomna!.
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Arbetsgruppen Ullvi byvägar Byvägar - röda
samverkan för hållbar stadsutveckling
Varför ska vi utveckla de regionala järnvägarna - våra budskap
Miljömålen består av tre slags mål
Extrastämma HSB Brf Otterhällan i Göteborg om ny tomträttsavgäld
Miljösamverkan östra Skaraborg
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
En skolpeng höljd i dunkel?
SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN MED FÖRDELAR FÖR MEDBORGARNA
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Överenskommelsen i korthet
Överenskommelsen i korthet
Presentationens avskrift:

Tunnelbana till bostäder eller oljehamn - går tomträttsavtal att säga upp? MEX-dagarna 2017

Nackas bygger stad

Var är vi?

Oljehamnens placering

Planerad infrastruktur

Kort bakgrund 1959 Oljehamn 2013 Beslut att säga upp tomträtten 2014 T-baneavtal 2026 (?) T-banan öppnar

Tomträtt i sig Nyttjanderätt Obestämt tid Årlig avgäld i pengar Omreglering vart tionde år I fastighetsägarens intresse Uppsägningsbart I innehavarens intresse Långa upplåtelseperioder (60+40+40…) Krävs grund för uppsägningen

Kommunens utgångspunkter Kommunen äger fastigheten men har ”hyrt” ut den i 60 år Kommunen behöver marken för bostäder och verksamheter inom Nacka stad Finns frågor kring bränsleförsörjning men Circle K är ett vinstdrivande företag, inte ansvarig för bränsleförsörjningen i regionen Olämplig placering i 40 år till – det finns alternativ Rusta för krig Hållbar stadsutveckling Kommunen bygger stad nu. Nästa möjliga tid för uppsägning av tomträttsavtalet 2059. Utan tillgång till Bergs gård riskeras den täta staden, tusentals bostäder och effekten av de mångmiljardinvesteringar som görs i tunnelbanans utbyggnad.

Jordabalken om uppsägning Uppsägning får ske endast om det är av vikt för ägaren att fastigheten användes för bebyggelse av annan art eller eljest på annat sätt än tidigare

Rättsprocesser kring uppsägningen STEG 1 – Formellt korrekt uppsägning Domstolen har, genom laga kraft vunnen dom och beslut, konstaterat att kommunens uppsägning gjorts i rätt tid och på rätt sätt. Uppsägningen är alltså formellt korrekt. STEG 2 – Skälen för uppsägningen Circle K vill att kommunens uppsägning ska ogiltigförklaras. Nästa tomträttsperiod löper då på 40 år och oljehamnen blir kvar till 2059.

Tillbaka till grunderna för att säga upp Av vikt För ägaren Bebyggelse annan art eller eljest på annat sätt ”Av vikt” – tolkning enligt förarbetena Behov av att använda marken på annat sätt Aktualitet Genomförbarhet

Kommunens uppsägning Regionens behov av bostäder Nacka ansvarigt för att bidra Bostäder och kontor

Argumentation mot att ha oljedepån kvar Förutsättningarna att planera för och bygga bostäder, arbetsplatser och infrastruktur på andra ställen i staden påverkas påtagligt negativt om oljedepåverksamheten ska fortlöpa. Påverkar förutsättningarna för genomförande av Nacka stad på ett påtagligt negativt sätt. Utformningen av gator, gröna stråk och strandpromenader i närheten påverkas. Tomträtten kan överlåtas, utan att varken kommunen eller staten skulle kunna hindra det. Stadens planerade karaktär skapar en helhet = oljedepå, nej tack. Tänkbar ny innehavare; ett bolag med stark negativ betydelse för rikets säkerhet, som skulle få möjlighet att kontrollera fastigheten i 40 år. Svårt nå de uppsatta bostadsmålen utan ändrad markanvändning.

Men var ska bränslet komma från? ”Stockholmsregionen framtida oljeförsörjning – Slutrapport 2014-02-14” (WSP) Tillräcklig depåkapacitet finns för att hantera både Bergs och Louddens volymer Södertälje förordas Södertälje Hamn har fått utökat miljötillstånd och kan hantera ökade mängder bränsle Genomförda analyser visar att det finns ersättningsalternativ för omlokalisering av depåerna på Loudden och i Bergs så att bränsleförsörjningen i regionen även fortsättningsvis kan ske på ett säkert sätt. Beräkningarna visar att om Loudden och Bergs depåer stängs, så kommer, oavsett vilka depåer som försörjer Stockholmsregionen trafikarbetet att öka. Byggs Förbifarten blir ökningen inte lika stor. Samtidigt kommer riskpåverkan på människor i omgivningen att minska, oavsett vilka depåer som försörjer Stockholmsregionen, om Loudden och Bergs depåer stängs. Riskpåverkan på människan kommer att förbättras i varje alternativ, även om gastransporterna ökar från 0 till 20%. Det innebär att inget av alternativen, varken att Södertälje hanterar 100 % av volymerna eller att volymerna fördelas på fler depåer i Mälardalen, är något högriskalternativ.

Mark- och miljödomstolen, del 1 Domstolens tolkning av lagtexten Prövning i två steg Sakligt sett godtagbart och tillräcklig tyngd Avvägning mellan parternas intressen ”Tillräcklig tyngd” i domstolens mening Aktualitet Genomförbarhet Beviskrav

Mark- och miljödomstolen, del 2 Behovet av bostäder i sig godtagbart Har behovet tyngd? Aktualitet – ja Genomförbarhet - nej inte visat att nödvändiga detaljplaner kan antas inte visat att behovet inte utan större olägenhet kan tillgodoses på annat sätt skälet för uppsägning har därmed inte den tyngd som krävs Gör därför inte någon intresseavvägning

Så tänkte domstolen om genomförbarhet Detaljplaner kan nog inte antas eftersom ”statliga eller regionala intressen inte har fattat några administrativa beslut med innebörd att Bergs oljehamn ska avvecklas”. De bostäder som planeras på just Bergs gård kan ligga någon annanstans.

Så är tomträtt uppsägbar? Argumentation i överklagandet Domstolen har fel om intresseavvägning Beviskravet om ”tyngd” för högt ställt Bevisvärderingen felaktig Feltänk om för bränsleförsörjning Det är inte staten/regionen som äger frågan om att fortsätta använda fastigheten som oljehamn