Kroppsspråk, röst och artikulation

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
KOMMUNIKATION - att förstå och bli förstådd
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Minnesanteckningar från förtroendevaldsträff 15/
Mål och betygskriterier
kommunikation kommer av latinets communicatio
Samma fast olika eller olika fast samma?
Samma fast olika eller olika fast samma?
Elva tips inför en intervjusituation
Ordet kommer ifrån latinet och betyder gemensam.
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
Konferens och evenemang
If you want to build a ship, don´t herd people together to collect wood and don´t assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless.
Vi undersöker kraft och rörelse
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Föredragsteknik.
En stund att dela ditt barns vardag
JAG BLEV MED PADDA!!! och kunde plötsligt göra saker jag funderat över men inte haft verktyg till.
Vänsterpartiet Retorik Vänsterskolan.
Av: Ninni Byrestam. Eleverna (faddrarna) i klass 3A fick ett uppdrag… Välj en bok som du tror att ditt fadderbarn tycker om. Öva på att läsa boken med.
Exempel på övning ”Dokumentärfilmen”
En guide för arbeten i SO
Den retoriska arbetsprocessen Från tanke till tal
Del 4 Anteckna och planera
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Syfte: Undervisningen ska stimulera elevernas lust att tala, skriva, läsa och lyssna och därmed stödja deras personliga utveckling. Eleverna ska ges möjlighet.
Optisk illusion Rör det på sig, eller inte? Går det upp, eller ned? Finns det där, eller inte? Man tappar verkligen begreppet om saker och ting.
Utveckla skrivandet.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Den viktiga konsten att tala
I KONTAKT MED MEDIA MÅNGA LÄSER VIA NÄTET ELLER TALTIDNINGAR EN DEL LÄSTER VANLIGA TIDNINGAR INSÄNDARE I TIDNINGEN VANLIGT FRÅN HANDIKAPPRÖRELSEN NOTISER.
Ola Henricsson Muntligt berättande i undervisningen.
Konsten att samtala och leda ett samtal. Att vara en god samtalare och lyssnare Tittar på den som talar Spinner vidare på vad andra säger Håller sig till.
Kommunikation är all kontakt människor emellan ”att göra gemensam”
ATT SKRIVA Några tips och råd. Beskriv  Miljön En berättelse utspelar sig alltid någonstans. T ex en skog, ett kafé, en lektionssal, en bil. Hur ser.
Personlig försäljning Kap. 2
DESIGNPROJEKT Fas 4: Presentation. Dragning ●Argumentation ●Planering och förberedelse ●Framförande ●Icke-verbal kommunikation ●Kroppsspråk ●Paraspråk.
Kommunikation Tove Phillips 2011.
QR-koder ”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation,
Jag ser dig – jag ser dig inte! Om hat.
Trivselregler P07-Furulund
Problemformulering En introduktion på kursen
Konsten att läsa skönlitteratur
Att skriva en resonerande text
Nationella proven i svenska
Resonerande text Använd din elevbok!
STUDIETEKNIK.
Novellanalys.
Att läsa mellan raderna
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Svenska – skriva berättelser
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
ATT GÖRA FILM PÅ SÄTRASKOLAN
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Välkomna till workshop ENERGITJÄNSTEUTVECKLING
Tips för bättre kommunikation
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Kroppsspråk, röst och artikulation

Övning: Självskattning Hur kommunicerar du? Vilka signaler sänder du?

Övning: När kropp och röst inte samspelar Om ord, tonfall och kropp inte samspelar i talad kommunikation – vad händer då? Pröva att leverera budskap som kan upplevas lite motsägelsefulla! Arbeta i par. Ni får varsin lapp med instruktioner till 2 meningar var. VISA DEM INTE FÖR VARANDRA! Utgå från instruktionen och säg meningarna till varandra genom att använda både ord, tonfall och kropp.

Diskutera övningen Hur kändes det att säga och göra uppdragen utifrån instruktionen? Hur kändes det att vara mottagare av budskapen? Hur kan vi som mottagare svara när vår samtalspartner agerar motsägelsefullt genom att säga en sak med ord, men visa något annat med kropp och röst?

Fundera kring artikulation Vad menas med artikulation? När är det viktigt med tydlig artikulation?

Mer än artikulation För att så många som möjligt ska kunna uppfatta vad vi säger behöver vi alltså artikulera väl. Men vi behöver också: Använda tydliga mun- och läpprörelser Vara synliga med ansikte och mun

Övning: Ser du vad jag säger? Pröva att använda tydliga läpp- och munrörelser och vara noga med att hålla ansiktet synligt för dem du pratar med! Arbeta i grupper om fyra personer. Varje person ska ha ett par öronproppar, hörselkåpor eller hörlurar. Skriv ned varsin mening på cirka 5–10 ord. Håll den hemlig tills det är dags att låta gruppmedlemmarna träna talavläsning! Ställ er, en och en, framför de andra tre och läs upp er mening i normal samtalston. De övriga i gruppen har öronproppar, hörselkåpor eller hörlurar på sig. Ett tips är att gruppen kommer överens om ett tecken som visar när talaren börjar och slutar att säga sin mening. Varje ”lyssnare” skriver ned vad den uppfattade sas. Jämför vad ni skrivit ned. Skrev ni samma sak eller uppfattade ni olika?

Diskutera övningen Ser du vad jag säger? När ni läste upp er mening: vad var lätt respektive svårt med att artikulera tydligt och hålla ansiktet synligt? När ni lyssnade: vad var lätt respektive svårt med att talavläsa? Vilka konsekvenser kan det få i skolan om vi glömmer att till exempel artikulera tydligt och vända oss till den vi pratar med?

Arbeta vidare Vill ni arbeta vidare kan en granskning och jämförelse av olika sorters kommunikation i media vara intressant. Undersök kroppsspråk och röst i till exempel: Nyhetsrapportering om dåliga eller sorgliga nyheter Nyhetsrapportering om glädjande nyheter Talkshow med underhållande syfte Debattprogram med personer som har olika ståndpunkter i en fråga